ÎN DECEMBRIE Nou record pentru rata anuală a preţurilor producătorilor industriali din SUA

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 ianuarie 2022

Nou record pentru rata anuală a preţurilor producătorilor industriali din SUA

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România: "Cred că Fed-ul va accepta o inflaţie mai mare decât o creştere economică mai mică, ceea ce va livra inflaţie întregii lumi"

Preţurile producătorilor industriali (PPI) din Statele Unite au continuat să crească în luna decembrie 2021, cu un ritm lunar de 0,2%, sub aşteptări după avansul lunar de 0,8% din noiembrie. Avansul lunar al PPI din SUA a fost de 0,6% în octombrie, 0,5% în septembrie, de 0,7% în august şi de 1% în iulie şi iunie. Conform datelor publicate de statistica americană, rata anuală a PPI a accelerat din nou la un nou nivel record de 9,7%, după ce a atins 9,6% în noiembrie. Rata anuală a preţurilor producătorilor industriali din SUA a fost de 8,8% în octombrie, 8,6% în septembrie, 8,3% în august, 7,8% în iulie şi 7,3% în iunie.

Totodată, "inflaţia de bază" a producătorilor industriali de peste Ocean (CORE PPI), indicator care exclude preţuri considerate volatile precum cele ale energiei şi serviciilor comerciale, a urcat în decembrie cu un ritm lunar în temperare de 0,5%, după o creştere lunară revizuită în sus cu 0,2% de 0,9% în noiembrie şi de 0,4% în octombrie.

Rata anuală a CORE PPI a urcat astfel la 8,3% în decembrie 2021 de la 7,7% în noiembrie 2021.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, ne-a precizat că anul acesta va aduce un vârf al inflaţiei şi începutul procesului de majorare a dobânzilor în Statele Unite.

"Statele Unite au avut şi inflaţie de 2 cifre în anii "70 şi "80, deci până şi o inflaţie de două cifre nu este ceva extraordinar pentru Statele Unite. Nu cred însă că se va ajunge acolo la preţurile de consum. Anul acesta se va atinge maximul şi apoi va începe să scadă, însă componenta permanentă a inflaţiei va fi într-adevăr mult mai mare decât ce era înainte de criză, iar ratele de dobândă vor fi pe un trend crescător destul de mult timp. Fed-ul va mări dobânzile anul acesta, dar şi anul viitor. (...) Dar în continuare cred că Fed-ul va accepta o inflaţie mai mare decât creştere economică mai mică. Asta va livra inflaţie întregii lumi", a declarat Adrian Codirlaşu.

Datele privind preţurile producătorilor industriali din SUA au primit o importanţă ceva mai mare decât de obicei după rapoartele din ultimele 9-10 luni privind preţurile de consum, rapoarte care au arătat că inflaţia (indicele preţurilor de consum din SUA) a accelerat puternic începând cu aprilie, ajungând la o rată anuală de 7% în decembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

Analiştii anticipau o creştere lunară de 0,4% a PPI în luna decembrie, iar în ritm anual avansul preţurilor producătorilor era estimat la 9,8%. Evoluţia inflaţiei la bunuri a fost forţa dominantă în decembrie, înregistrând o scădere de 0,4% după creşteri lunare de 1,2% în precedentele două luni. Scăderea preţului la ţiţei în noiembrie şi apoi decembrie a avut cea mai mare contribuţie la scăderea preţurilor producătorilor industriali, în timp ce inflaţia pe servicii a fost însă în creştere în decembrie cu 0,5%. În ianuarie preţul petrolului a revenit însă în zona maximelor istorice.

Decembrie a fost a 12-a lună consecutivă de creştere pentru preţurile producţiei industriale. Serviciile şi consumul reprezintă circa 70% din economia americană.

Evoluţia anuală a PPI vine atât ca urmare a efectului de bază, cât şi a creşterii preţurilor materiilor prime în 2021 şi a problemelor din sfera transportului maritime şi a bunurilor intermediare.

Evoluţia preţurilor producătorilor industriali din SUA s-a înscris iniţial în tendinţa globală generală de debut al noului ciclu economic post-Covid-19, cu menţiunea că lanţurile de aprovizionare sunt în continuare puternic lovite de lipsa de producţie din perioada de lockdown a crizei Covid şi de lipsa de semiconductori şi alte produse intermediare.

De notat de asemenea că majoritatea creşterilor de preţuri sunt transmise pe lanţ de către producători şi în final ajung la consumatorii finali. Creşterile de preţuri ale materiilor prime se datorează, de asemenea, producţiei deficitare din perioada de vârf a pandemiei din 2020 şi a cererii care a înregistrat o creştere peste aşteptări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb