Norofert (NRF), conglomerat agroalimentar ce acoperă întreg lanţul de producţie agricolă, de la producţie vegetală până vânzarea şi distribuţia de inputuri ecologice, sărbătoreşte astăzi, 3 martie, doi ani de la listarea pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. De la debutul la Bursă, investitorii din piaţa de capital au realizat peste 58.000 de tranzacţii cu 8,2 milioane de acţiuni NRF, în valoare de 119 milioane de lei. Capitalizarea companiei este de 127 milioane lei, o creştere de cinci ori faţă de momentul listării, conform unui comunicat publicat pe site-ul BVB.
"Listarea unei companii şi ulterior aniversările pe care le marchează în calitate de companie publică sunt momente importante. Acum doi ani Norofert debuta la Bursă într-o perioadă plină de incertitudini, martie 2020 fiind şi luna în care au apărut primele semne ale pandemiei de COVID-19 în România. Nici acum, la doi ani distanţă, contextul regional şi internaţional nu este mai calm. Bursa de Valori Bucureşti a demonstrat însă stabilitate în toată această perioadă şi ne bucurăm să construim, alături de toţi partenerii noştri, inclusiv companiile listate, o piaţă de capital eficientă şi solidă", a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.
Potrivit sursei citate, Norofert este prezentă pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare şi cu o emisiune de obligaţiuni sub simbolul bursier NRF25, listată în iunie 2020 şi cu scadenţa în ianuarie 2025.
"În urmă cu doi ani Norofert a fost prima companie antreprenorială din agricultura românească care a venit la bursă şi a setat un trend pentru acest domeniu. Pe perioada celor doi ani am continuat procesul de dezvoltare al companiei, prin realizarea de investiţii în lansarea de noi produse dedicate agriculturii ecologice, achiziţionarea fermei din Zimnicea, unde deja am efectuat primele lucrări de însămânţare conversie ecologică 2 la finalul anului 2021 pentru grâu, orz şi rapiţă, am pregătit intrarea noastră pe piaţa din SUA şi am intensificat activitatea de cercetare printr-un parteneriat cu USAMV - Facultatea de Biotehnologie. Totodată, devenind o companie publică am înţeles cât este de important să avem o echipă de conducere profesionistă. Prin urmare, am restructurat departamentul financiar prin aducerea unui CFO cu experienţă şi rezultatele au început deja să se vadă - în 2021, gradul de încasare a ajuns la 99,4%. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte ziua de astăzi, cred că orice discuţie despre afaceri şi reuşite nu prea îşi are rostul având în vedere ce se întâmplă aproape de graniţele noastre. Sper ca situaţia să se 2 detensioneze cât mai rapid şi să putem reveni la normalitatea pe care se pare că nu am apreciato îndeajuns de mult în ultimii ani", a declarat Vlad Popescu, CEO şi Preşedinte Norofert.
În 2021, Norofert a înregistrat o cifră de afaceri de 51,5 milioane de lei, în creştere cu 107% faţă de 2020 şi un profit net de 8,2 milioane de lei, cu 63% mai mult comparativ cu anul anterior. Pentru anul 2022, conform bugetului de venituri şi cheltuieli, compania estimează o cifră de afaceri de 67,5 milioane de lei, EBITDA de 13,9 milioane de lei şi un profit net de 10 milioane de lei. În prezent, Norofert are 58 de angajaţi şi colaboratori.
Planul de investiţii al companiei pentru 2022 prevede aproximativ 1 milion de lei pentru automatizarea completă a liniei de producţie de inputuri pentru agricultura ecologică, precum şi diversificarea gamei de produse. De asemenea, compania a anunţat investiţii de 7 milioane de lei pentru construcţia unui depozit de 1.500 mp la fabrica din Filipeştii de Pădure. În ceea ce priveşte activitatea de cercetare, Norofert anunţă investiţii de circa 1,2 milioane de lei în finalizarea laboratorului de cercetare şi inovare din cadrul fabricii din Filipeştii de Pădure. Pentru ferma din Zimnicea, judeţul Teleorman, Norofert va investi aproximativ 3,3 milioane de lei în operaţionalizarea completă a fermei prin dezvoltarea capacităţii de depozitare a cerealelor ecologice, modernizarea spaţiilor actuale şi construcţia unora noi. De asemenea, compania ia în calcul investiţii într-un sistem de irigaţii care să acopere o suprafaţă de 200-250 de hectare, se arată în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2022, 14:54)
Wow ce de investitii!Din alea 2 milioane lei din cont sau din creantele alea foarte mari de incasat la termene incepand cu 30.07.2022?
Abia astept sa ne arate procentul de incasare dupa anul asta agricol.Tot asa povesteau si anul trecut pana a facut unul un audit mai decent.
Deja in raport o scalda cu un prim provizion de 1 milion.Bine,asta va fi mizilic pe langa ce e in curs de aparitie.
Ok,mi-a placut glumita cu calcularea profitului pe actiune din BVC.Voua va trebuie bani foarte multi sa rezistati anul asta,din obligatiuni greu de presupus sa-i luati la cum aveti structura datoriei si cum arata indicatorii financiari,asa ca tiparit actiuni-deocamdata vad ca si asta ati pus-o pe pauza.
Increderea in voi in piata a expirat,din ce se vede pe curs,din treaba cu pauza la MCS.
O sa citim un nou raport de audit cu multe asteriscuri si red herring alert.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2022, 16:53)
Eu cred ca se vor descurca. Tu nu ai actiuni, asa ca nu-i relevant ce crezi.
2. Transparenta
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2022, 15:06)
unde e?de ce nu vreti sa dati rezultate financiare la trimestrul 1?voi chiar credeti ca asteapta lumea pana la 7 septembrie la semestriale cu grenada fara cui in mana?se vinde cum se prinde cumparator