ÎN FEBRUARIE 2020 Preţurile mondiale ale alimentelor au înregistrat prima scădere din ultimele cinci luni

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 martie 2020

Preţurile mondiale ale alimentelor au înregistrat prima scădere din ultimele cinci luni
CĂLIN RECHEA

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut în februarie 2020 cu o rată lunară de 1%, după patru luni consecutive de creştere, iar creşterea anuală s-a temperat până la 8,1%, de la 11,3% în luna precedentă, conform ultimului raport lunar de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) (vezi graficul).

Preţul uleiului a înregistrat cea mai mare scădere lunară, de 10,3%, care a determinat o temperare a creşterii anuale până la 18,4%, de la 34,4% în luna anterioară, iar preţul cărnii şi-a temperat creşterea anuală până la 9,8%, de la 13,9% în ianuarie 2020, în condiţiile unei scăderi lunare de 2%.

Cea mai mare creştere lunară, de 4,6%, s-a înregistrat la nivelul preţului produselor lactate, al cărui avans anual s-a temperat până la 9%, de la 10,2%, în timp ce preţul zahărului şi-a accelerat creşterea anuală până la 13,9%, de la 10,3%, pe fondul unei creşteri lunare de 4,5%.

Preţul cerealelor a înregistrat o scădere anuală uşoară, de 0,4%, după o creştere de 0,3% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,4%.

Toate preţurile cerealelor, cu excepţia orezului, au scăzut în februarie 2020 faţă de luna anterioară. În cazul grâului, comunicatul de presă de la FAO arată că impactul negativ al epidemiei de coronavirus asupra cererii a contribuit la declinul preţului, iar declinului preţului porumbului a fost determinat de o temperare a aşteptărilor privind cererea din partea sectorului zootehnic, în condiţiile unei deteriorări a condiţiilor economice generale.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de produse alimentare, noile estimări FAO arată că producţia mondială de cereale va atinge un nou record în 2019, de 2,719 miliarde de tone, după o creştere cu 2,3% faţă de 2018, pe fondul unei creşteri cu 4,2% a producţiei de grâu, până la 763 milioane de tone.

Revizuirea în creştere a estimărilor privind producţia de cereale a fost determinată de raportarea unor producţii peste aşteptări în Africa de Vest şi Ucraina.

FAO mai prognozează o creştere cu 2,3% a comerţului mondial cu cereale în sezonul 2019/2020 faţă de sezonul precedent, până la circa 420 de milioane de tone, în condiţiile unei creşteri cu 5,5 milioane de tone a comerţului cu grâu, până la aproape 174 de milioane de tone, în timp estimările pentru comerţul cu porumb sunt aproape neschimbate faţă de sezonul precedent, la circa 167 de milioane de tone.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cum naiba? Credeam ca lumea isi face rezerve pentru corona

    1. Mai bine te duci inapoi la mall, poate primeste inapoi zaharu si faina :))

      Asta e ca la tsunami, prima data valul se retrage si apoi vine de 2 ori mai mare si ti-o trage si la la deal si la vale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb