ÎN FEBRUARIE, Deficitul comercial a crescut până la 2,22 miliarde lei

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 aprilie 2012

Deficitul comercial aferent lunii februarie a fost de 2,225 miliarde lei, în creştere cu 476,6 milioane lei faţă de perioada similară a anului trecut, conform estimărilor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Exporturile FOB au însumat 15,2613 miliarde lei (3,5081 miliarde euro), iar importurile CIF au însumat 17,4865 miliarde lei (4,0198 miliarde euro) în februarie, se arată în co-municatul instituţiei.

Analistul economic Aurelian Dochia consideră că trebuie să avem în vedere influenţa unor factori conjuncturali, precum condiţiile climatice nefavorabile din luna februarie, atunci când analizăm activitatea economică aferente unei anumite luni. Domnia sa ne-a declarat că remarcă, totuşi, tendinţa de scădere a exporturilor ţării noastre, care este probabil să continue în contextul unei recesiuni în zona euro. Reducerea exporturilor antrenează o evoluţie în acelaşi sens a importurilor, însă nu de aceeaşi intensitate, ceea ce va face ca deficitul comercial să se amplifice, ne-a explicat Aurelian Dochia. Per ansamblu, deficitul pe acest an urmează să se încadreze într-un nivel rezonabil, este de părere analistul economic.

Florin Cîţu remarcă faptul că este pentru prima dată, începând cu anul 2009, când deficitul comercial aferent primelor luni ale anului este mai ridicat decât în anul precedent. Ceea ce este mai grav, ne-a declarat domnia sa, este că această evoluţie a avut loc pe fondul unei scăderi atât a exporturilor, cât şi a importurilor. Activitatea economică încetineşte, însă importurile scad mai încet decât exporturile, ne-a explicat domnia sa.

Comparativ cu februarie 2011, exporturile au crescut cu 1,9% la valori exprimate în lei (au scăzut cu 0,4% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 4,6% la valori exprimate în lei (2,2% la valori exprimate în euro), potrivit INS. Faţă de luna ianuarie 2012, exporturile din luna februarie 2012 au crescut cu 1,4% la valori exprimate în lei (1,0% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 2,7% la valori exprimate în lei (2,3% la valori exprimate în euro), se arată în comunicat. Deficitul comercial FOB-CIF în luna februarie a fost de 2,2252 miliarde lei (511,7 milioane euro), mai mare cu 476,6 milioane lei (100,6 milioane euro) decât cel înregistrat în luna februarie 2011.

Exporturile realizate în primele două luni ale anului au totalizat 30,305 miliarde lei (6,98 miliarde euro), în creştere cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În ianuarie şi februarie 2012, ţara noastră a importat bunuri şi servicii în valoare de 34,516 miliarde lei (7,95 miliarde euro), cu 7,2% mai mult faţă de primele două luni ale anului trecut, se arată în comunicat.

Deficitul comercial aferent lunilor ianuarie şi februarie ale aces-tui an a fost de 4,211 miliarde lei (970,2 milioane euro), în creştere cu 1,559 miliarde lei (347,8 milioane euro) faţă de perioada similară a lui 2011, po-trivit INS.

Aproape trei sferturi din comerţul internaţional realizat de ţara noastră în primele două luni ale anului (73,8% din totalul exporturilor, respectiv 73,9% din totalul importurilor) s-a des-făşurat cu alte state din Uniunea Europeană, conform co-municatului.

Diferenţele dintre dinamicile calculate pe baza valorilor exprimate în lei şi cele calculate din valori exprimate în euro au fost determinate de variaţia cursului monedei naţionale faţă de euro, în perioa-da analizată din acest an comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb