ÎN FUNCŢIE DE VOLUMUL ACTIVELOR, CEC Bank şi-a crescut cota de piaţă la 7,42%, în 2017

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 mai 2018

CEC Bank şi-a crescut cota de piaţă la 7,42%, în 2017

CEC Bank a încheiat anul 2017 cu un profit brut de 222,7 milioane lei, înregistrând cea mai bună performanţă financiară din ultimii zece ani, anunţă un comunicat al băncii.

Acesta arată că valoarea netă a bilanţului, la finalul anului trecut, a fost de 31,65 miliarde lei, mai mare cu 12% faţă de cea înregistrată în 2016. Comunicatul CEC Bank subliniază: "Rezultatul a avut la bază creşterea soldului de depozite noi atrase de la clientela bancară şi nebancară, ceea ce a susţinut evoluţia pozitivă a activelor generate din activitatea de creditare. Acest fapt a determinat creşterea cotei de piaţă în funcţie de volumul activelor, de la 7,16% la finalul anului 2016, la 7,42% la finalul anului 2017, banca menţinându-şi, astfel, poziţia în top 7 bănci din sistemul bancar românesc".

Anul trecut, portofoliul de credite în sold aferent clienţilor persoane juridice a crescut cu circa 9% faţă de anul 2016, în timp ce, la nivelul sistemului bancar, acest indicator a înregistrat o creştere de numai 3%. Banca şi-a majorat şi portofoliul de credite în sold acordate persoanelor fizice, care a înregistrat o creştere cu 12% în anul 2017 faţă de anul precedent, comparativ cu sistemul bancar, unde creşterea a fost de circa 8%.

Creşterea reală a soldului total de credite a fost de 12%, dar aceasta a fost diminuată de operaţiunile din 2017 de reducere directă a valorii contabile brute a creditelor ("write-off"), ajungând la 10%, comparativ cu valoarea de 6% înregistrată de sistemul bancar.

În ceea ce priveşte volumul de credite noi acordate în anul 2017, acesta a crescut faţă de anul 2016 cu 16%, în timp ce creşterea înregistrată de sis-temul bancar a fost de numai 7%, arată comunicatul CEC Bank. Creşteri semnificative s-au înregis-trat pe ambele segmente de clientelă, respectiv 17% creştere CEC Bank, versus 8% sistem bancar pentru credite noi acordate persoanelor juridice şi 14% creştere CEC Bank faţă de 7% pe sistem bancar pentru creditele noi către persoanele fizice.

Activitatea de creditare a înregis-trat, însă, un ritm de creştere mult mai intens decât imaginea pe care o oferă soldurile din bilanţ, întrucât creditele acordate clienţilor care activează în agricultură sunt acordate şi rambursate integral în cursul anului, iar unele dintre creditele aprobate în anul 2017 şi neutilizate până la finalul anului nu sunt reflectate în soldul bilanţier.

"Continuând politica de susţinere a absorbţiei de fonduri europene, banca a finanţat, până la sfârşitul anului 2017, un număr de 42.500 de proiecte eligibile pentru accesarea acestor fonduri, pentru care valoarea însumată a granturilor se ridică la peste 12,9 miliarde lei.

Soldul depozitelor atrase de la clientela nebancară a înregistrat, în anul 2017, o creştere cu 4% faţă de anul precedent, în condiţiile în care banca deţine suficiente lichidităţi, şi a aplicat o politică de temperare a atragerii acestor surse. Acest rezultat denotă, o dată în plus, că valorile fundamentale ale CEC Bank - încredere, onestitate, stabilitate - continuă să fie recunoscute şi apreciate în piaţa bancară", conform comunicatului citat.

Acesta subliniază că, pe parcursul anului 2017, banca a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă a calităţii activelor: "Rata expunerilor neperformante din credite şi avansuri a înregistrat, la data de 31.12.2017, o scădere cu 2,84% faţă de nivelul înregistrat la data de 31.12.2016. Rata creditelor neperformante din împrumuturi şi avansuri acordate clienţilor persoane fizice, cu un nivel de 2,91% la data de 31.12.2017 (sub media înregistrată la nivelul sistemului bancar de 5,75%), reflectă o calitate ridicată a portofoliului de credite acordate persoanelor fizice, fiind în scădere cu 1,52% faţă de nivelul înregistrat la data de 31.12.2016. Tendinţa pozitivă privind calitatea portofoliului de credite se menţine şi în anul curent".

Radu Graţian Gheţea, preşedinte director-general CEC Bank, subliniază: "Conform misiunii asumate, CEC Bank continuă să susţină cu precădere IMM-urile, agricultura şi administraţiile publice locale. O atenţie deosebită este acordată cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri europene. Pentru anul 2018 ne-am propus o creştere a activităţii, în special în zona creditării, cu impact vizibil asupra creşterii eficienţei şi îmbunătăţirii indicatorilor prudenţiali. La data de 30.04.2018, Banca a obţinut un profit brut de 122,6 mil. lei, semnificativ mai mare faţă de obiectivele asumate pentru perioada ianuarie-aprilie 2018".

CEC Bank oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare, continuând şi în 2017 să investească în servicii şi produse moderne, facilitate digital, pentru a oferi clienţilor accesibilitate şi convenienţă, anunţă CEC Bank. Anul trecut, banca a înregistrat creşteri substanţiale în operaţiunile electronice şi digitale, cu 12% mai mult comparativ cu anul 2016. Clienţii băncii beneficiază de o reţea naţională de 1.217 ATM-uri şi 6.040 POS-uri, precum şi de servicii complete de Internet Banking, Mobile Banking şi Phone Banking. CEC Bank dispune de 1.022 de unităţi, din care 480 sunt situate în mediul rural.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb