Exporturile de ceasuri ale Elveţiei au înregistrat în iulie anul acesta cel mai mare declin din ultimii cinci ani, din cauza prăbuşirii livrărilor în Asia, în condiţiile în care turiştii chinezi au cumpărat mai multe ceasuri în Europa şi au evitat Coreea de Sud, din cauza unui virus respirator mortal, informează Bloomberg.com.
Federaţia industriei elveţiene a ceasurilor a anunţat că exporturile au scăzut cu 9,3% în iulie, la 1,9 miliarde de franci elveţieni. Vânzările în China au scăzut cu 40%, faţă de o creştere de 49% în iulie 2014. Livrările au coborât cu 20% în Coreea de Sud şi cu 29% în Hong Kong, fiind compensate parţial de exporturile mai mari în Europa, relatează Bloomberg.
"Datele privind exporturile în China ar putea fi şocante la prima vedere, dar trebuie comparate cu nivelul foarte ridicat de anul trecut. Turiştii chinezi au călătorit în Europa pentru a cumpăra mai multe ceasuri, ceea ce arată soliditatea turismului în Europa", a declarat Rene Weber, analist la Bank Vontobel în Zurich.
Producătorii elveţieni de ceasuri au probleme în China încă din 2012, când autorităţile au lansat o campanie de combatere a cheltuielilor extravagante ale oficialilor guvernamentali.
Protestele politice de anul trecut din Hong Kong, unde chinezii cumpără ceasuri şi bijuterii mai ieftine decât în China continentată, afectează încă industria de profil. La acestea se adaugă devalorizarea recentă a yuanului, care afectează vânzările în monedă locală, în timp ce turiştii ar putea cheltui mai puţin în străinătate.
Un alt motiv de îngrijorare pentru industria elveţiană a ceasurilor este debutul pe piaţă a ceasului inteligent Apple Watch, care ar putea determina retailerii să micşoreze comenzile de teama concurenţei mai mari.
Acţiunile Swatch Group sunt în declin cu 1,8% la bursa din Zurich, iar titlurile Financiere Richemont, proprietarul mărcilor Cartier şi Montblanc, cu 1,2%.