ÎN IULIE Exporturile de ceasuri ale Elveţiei, cel mai mare declin din ultimii cinci ani

Andrei Stan
Internaţional / 20 august 2015

Exporturile de ceasuri ale Elveţiei au înregistrat în iulie anul acesta cel mai mare declin din ultimii cinci ani, din cauza prăbuşirii livrărilor în Asia, în condiţiile în care turiştii chinezi au cumpărat mai multe ceasuri în Europa şi au evitat Coreea de Sud, din cauza unui virus respirator mortal, informează Bloomberg.com.

Federaţia industriei elveţiene a ceasurilor a anunţat că exporturile au scăzut cu 9,3% în iulie, la 1,9 miliarde de franci elveţieni. Vânzările în China au scăzut cu 40%, faţă de o creştere de 49% în iulie 2014. Livrările au coborât cu 20% în Coreea de Sud şi cu 29% în Hong Kong, fiind compensate parţial de exporturile mai mari în Europa, relatează Bloomberg.

"Datele privind exporturile în China ar putea fi şocante la prima vedere, dar trebuie comparate cu nivelul foarte ridicat de anul trecut. Turiştii chinezi au călătorit în Europa pentru a cumpăra mai multe ceasuri, ceea ce arată soliditatea turismului în Europa", a declarat Rene Weber, analist la Bank Vontobel în Zurich.

Producătorii elveţieni de ceasuri au probleme în China încă din 2012, când autorităţile au lansat o campanie de combatere a cheltuielilor extravagante ale oficialilor guvernamentali.

Protestele politice de anul trecut din Hong Kong, unde chinezii cumpără ceasuri şi bijuterii mai ieftine decât în China continentată, afectează încă industria de profil. La acestea se adaugă devalorizarea recentă a yuanului, care afectează vânzările în monedă locală, în timp ce turiştii ar putea cheltui mai puţin în străinătate.

Un alt motiv de îngrijorare pentru industria elveţiană a ceasurilor este debutul pe piaţă a ceasului inteligent Apple Watch, care ar putea determina retailerii să micşoreze comenzile de teama concurenţei mai mari.

Acţiunile Swatch Group sunt în declin cu 1,8% la bursa din Zurich, iar titlurile Financiere Richemont, proprietarul mărcilor Cartier şi Montblanc, cu 1,2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb