ÎN LUNA MAI, ÎN AŞTEPTAREA MĂSURILOR BCE Euro, în cel mai puternic declin din ultimele patru luni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 iunie 2014

Euro, în cel mai puternic declin din ultimele patru luni

Moneda unică europeană a înregistrat, în mai, pe pieţele externe, cel mai puternic declin lunar din ianuarie, raportat la dolar, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Banca Centrală Europeană (BCE) va lua noi măsuri de stimulare economică. Potrivit aşteptărilor, BCE va anunţa, după reuniunea de politică monetară programată pentru 5 iunie, un pachet de măsuri menite să combată deflaţia şi să susţină creşterea economică.

Euro a coborât cu 1,7% în mai, ajungând la un curs de 1,3635 în ultima zi a lunii, pe piaţa din New York. La data de 29 mai, moneda împărţită de 18 ţări din Uniunea Europeană atingea 1,3586 dolari, cel mai redus nivel din 13 februarie.

Indicele Bloomberg Dollar Spot, care măsoară dinamica dolarului faţă de zece valute majore, a urcat cu 0,3% în luna mai, la 1.010,78 puncte. Avansul este cel mai important din ianuarie.

La începutul lunii trecute, preşedintele BCE, Mario Draghi, declara că aprecierea euro este un motiv serios de îngrijorare, care ar putea genera noi măsuri de relaxare din partea instituţiei. Oficialul băncii a precizat: "Cursul de schimb nu este o ţintă a politicii noastre monetare, însă atitudinea actuală a BCE ar putea fi afectată de creşterea continuă a euro. Cursul valutar este un factor din ce în ce mai important în aprecierea noastră cu privire la perspectivele de stabilitate a preţurilor".

Analiştii anticipează că BCE va tăia dobânda cheie săptămâna aceasta. Cei mai mulţi dintre aceştia aşteaptă reducerea dobânzii la 0,1%, de la 0,25% - până în prezent nivelul minim al tuturor timpurilor. Totodată, piaţa estimează că BCE va impune, pentru prima oară în istoria sa, o dobândă negativă la depozitele constituite de băncile comerciale.

Săptămâna trecută, Yves Mersch, membru în board-ul executiv al BCE, a afirmat că guvernatorii băncii lucrează la un pachet de măsuri menite să alimenteze creşterea preţurilor de consum şi să stimuleze expansiunea economică.

Euro a crescut cu 4,2% în 2013, faţă de dolar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb