ÎN MAREA BRITANIE, ÎN URMĂTORII 20 DE ANI, Roboţii şi tehnologia pun în pericol 10 milioane de locuri de muncă

V.B.
Internaţional / 10 noiembrie 2014

Locurile de muncă a până la 10 milioane de britanici vor fi puse în pericol în următorii 20 de ani de către progresele tehnologice, conform cercetărilor privind impactul tehnologiei asupra pieţei muncii întreprinse de compania de consultanţă Deloitte şi Universitatea Oxford, scrie CNBC.

Avansul tehnologic, automatizarea şi robotizarea vor cauza schimbări semnificative pe piaţa muncii în următorii 20 de ani, astfel încât 35% dintre locurile de muncă existente riscă să fie înlocuite. Astfel, slujbele cu activităţi repetitive, posturile de funcţionari şi din serviciile auxiliare vor fi înlocuite cu unele ce vor avea nevoie de cunoştinţe în domeniul digital, în management şi în creaţie. Aceste tendinţe există deja, subliniază raportul.

Institutul Naţional de Statistică din Londra a anunţat că pe piaţa britanică a muncii sunt active 30,8 milioane de persoane. Acest fapt înseamnă că unul din trei angajaţi va fi afectat de schimbările tehnologice.

Raportul vine după altul asemănător, realizat în 2013 de doi cercetători de la Universitatea Oxford (Michael Osborne şi Carl Benedikt Frey), în legătură cu impactul automatizării asupra pieţei muncii din SUA. Respectiva cercetare releva faptul că locurile de muncă a 47% dintre angajaţii americani sunt periclitate de automatizare.

În Marea Britanie, activităţile plătite cu mai puţin de 30.000 de lire sterline pe an sunt de cinci ori mai expuse să fie înlocuite, comparativ cu unele remunerate cu peste 100.000 de lire anual. În Londra, activităţile plătite cu sub 30.000 de lire pe an sunt de 8 ori mai expuse riscului de înlocuire.

Printre posturile vulnerabile, se numără cele din administraţie, vânzări şi servicii, transporturi, construcţii, industria extractivă şi de producţie.

La polul opus, cele mai puţin vulnerabile activităţi sunt din: managementul specializat, servicii financiare, IT, inginerie şi ştiinţă, educaţie, servicii juridice, servicii pentru comunitate, arte şi media, precum şi sănătate.

Un studiu separat realizat de Deloitte, printre 100 de companii din Londra, indică faptul că acestea încep deja să reacţioneze la posibilele schimbări, progresele tehnologice cerând noi competenţe şi o schimbare majoră a tipurilor de locuri de muncă. Astfel, firmele londoneze au nevoie tot mai mult de know-how digital, management şi creativitate şi mai puţin de activităţi de procesare, sprijin, administraţie şi limbi străine.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb