ÎN MARTIE Nou record pentru rata anuală a preţurilor producătorilor industriali din SUA

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 aprilie 2022

Nou record pentru rata anuală a preţurilor producătorilor industriali din SUA

Preţurile producătorilor industriali (PPI) din Statele Unite au continuat să crească în luna martie, cu un ritm lunar record de 1,4%, cu mult peste aşteptări după avansul lunar de 0,9% din februarie. Avansul lunar al PPI din SUA a fost de 1,2% în ianuarie şi de 0,2% în decembrie 2021. Conform datelor publicate de statistica americană, rata anuală a PPI a accelerat din nou la un nou nivel record de 11,2%, după ce a atins 10,3% în februarie.

Totodată, "inflaţia de bază" a producătorilor industriali de peste Ocean (CORE PPI), indicator care exclude preţuri considerate volatile precum cele ale energiei şi serviciilor comerciale, a urcat în martie cu un ritm lunar în accelerare de 1%, după o creştere lunară revizuită în sus cu 0,2% de 0,4% în februarie.

Rata anuală a CORE PPI a urcat astfel la 9,2% în martie de la o rată revizuită ascendent cu 0,3% de 8,7% în februarie.

Datele privind preţurile producătorilor industriali din SUA au primit o importanţă mai mare decât de obicei după rapoartele din ultimele 12-13 luni privind preţurile de consum, rapoarte care au arătat că inflaţia (indicele preţurilor de consum din SUA) a accelerat puternic începând cu aprilie 2021, ajungând la o rată anuală de 8,5% în martie, cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani. De menţionat că pe metodologia din anii 1970-1980, creşterea anuală a preţurilor de consum din SUA este la peste 15%.

Analiştii anticipau o creştere lunară de 0,5% a PPI în luna martie, iar în ritm anual avansul preţurilor producătorilor era estimat la 10,6%.

Evoluţia inflaţiei la bunuri a fost forţa dominantă şi în martie, înregistrând o creştere de 2,3% după creşteri lunare de 2,3% şi 1,6% în precedentele două luni.

Creşterea preţului la ţiţei din martie a avut cea mai mare contribuţie la creşterea preţurilor industriale din martie - indicele pentru cererea finală de energie în creştere lunară de 5,7% -, în timp ce inflaţia pe servicii a înregistrat o creştere lunară de 0,9%.

Martie a fost a 15-a lună consecutivă de creştere pentru preţurile producţiei industriale. Serviciile şi consumul reprezintă circa 70% din economia americană.

Evoluţia anuală a PPI a fost una puternic ascendentă încă din debutul lui 2021. Creşterea iniţială a PPI a venit ca urmare a efectului de bază (nivel scăzut al inflaţiei în 2020 din cauza recesiunii), a creşterii preţurilor materiilor prime, a problemelor din sfera transportului maritim şi a furnizării bunurilor intermediare. Din februarie 2022 creşterea preţurilor materiilor prime s-a accentuat din cauza invaziei ruseşti în China.

Evoluţia preţurilor producătorilor industriali din SUA s-a înscris iniţial în tendinţa globală generală de debut al noului ciclu economic post-Covid-19, cu menţiunea că lanţurile de aprovizionare sunt în continuare puternic lovite de lipsa de producţie din perioada de lockdown şi mai recent de războiul din Ucraina. Totodată, China a reintrat într-un lockdown extins în luna martie care s-ar putea să se încheie abia în luna mai.

De notat de asemenea că majoritatea creşterilor de preţuri sunt transmise pe lanţ de către producători şi în final ajung la consumatorii finali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb