ÎN NOIEMBRIE Nou record pentru rata anuală a preţurilor producătorilor industriali din SUA

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 decembrie 2021

Nou record pentru rata anuală a preţurilor producătorilor industriali din SUA

Aurelian Dochia: "Dacă Fed începe să facă ceea ce ar trebui să facă, atunci impactul asupra pieţelor ar putea să fie major şi asta ar putea să dea pur şi simplu peste cap pieţele financiare"

Preţurile producătorilor industriali (PPI) din Statele Unite au continuat să crească în luna noiembrie 2021, cu un ritm lunar de 0,8%, peste aşteptări şi în accelerare după avansul lunar de 0,6% din octombrie. Avansul lunar al PPI din SUA a fost de 0,5% în septembrie, de 0,7% în august şi de 1% în iulie şi iunie. Conform datelor publicate de statistica americană, rata anuală a PPI a accelerat din nou la un nou nivel record de 9,6%, iar rata anuală pentru octombrie a fost revizuită în sus cu 0,2% la 8,8%. Rata anuală a preţurilor producătorilor industriali din SUA a fost de 8,6% în septembrie, 8,3% în august, 7,8% în iulie şi 7,3% în iunie.

Totodată, "inflaţia de bază" a producătorilor industriali de peste Ocean (CORE PPI), indicator care exclude preţuri considerate volatile precum cele ale energiei şi serviciilor comerciale, a urcat în noiembrie cu un ritm lunar în accelerare de 0,7%, după o creştere lunară de 0,4% în octombrie şi de 0,2% în septembrie. Rata anuală a CORE PPI a urcat astfel la 7,7% în noiembrie 2021 de la 6,8% în luna octombrie 2021.

Datele privind preţurile producătorilor industriali din SUA au primit o importanţă ceva mai mare decât de obicei după rapoartele din ultimele 8-9 luni privind preţurile de consum, rapoarte care au arătat că inflaţia (indicele preţurilor de consum din SUA) a accelerat puternic începând cu aprilie, ajungând la o rată anuală de 6,8% în noiembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 39 de ani.

Analiştii anticipau o creştere lunară de 0,4% a CORE PPI în luna octombrie, iar în ritm anual avansul preţurilor producătorilor PPI era estimat la 9,2%. Inflaţia la bunuri a continuat să fie forţa dominantă în noiembrie, urcând în ritm lunar cu 1,2% (după alt +1,2% în octombrie), comparativ cu o rată de creştere lunară de 0,7% pe inflaţia la servicii. Aceasta a fost a 11-a lună consecutivă de creştere pentru preţurile producţiei industriale. Serviciile şi consumul reprezintă circa 70% din economia americană.

Evoluţia anuală a PPI vine atât ca urmare a efectului de bază, cât şi a creşterii preţurilor materiilor prime în primele zece luni din acest an şi a problemelor din sfera transportului maritim, care au majorat masiv costurile de transport - acestea au început să scadă din luna septembrie, evoluţie ce pare să fi continuat în octombrie şi noiembrie.

Evoluţia preţurilor producătorilor industriali din SUA se înscrie în tendinţa globală generală de debut al noului ciclu economic post-Covid-19, cu menţiunea că lanţurile de aprovizionare sunt puternic lovite de lipsa de producţie din perioada de lockdown a crizei Covid şi de lipsa de semiconductori şi alte produse intermediare. De notat de asemenea că majoritatea creşterilor de preţuri sunt transmise pe lanţ de către producători şi în final ajung la consumatorii finali. Creşterile de preţuri ale materiilor prime se datorează, de asemenea, producţiei deficitare din perioada de vârf a pandemiei din 2020 şi a cererii care a înregistrat o creştere peste aşteptări.

Aurelian Dochia: "Fed este într-o capcană în care s-a băgat singură"

Astăzi, Rezerva Federală a Statelor Unite este aşteptată să anunţe o întărire mai rapidă a politicii monetare în condiţiile în care inflaţia a ajuns la maximul ultimelor 4 decenii şi dă semne de extindere.

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a precizat recent că există o îngrijorare foarte mare cu privire la pieţele internaţionale pentru că Fed-ul este într-o capcană.

"Dacă începe să facă ceea ce ar trebui să facă impactul asupra pieţelor ar putea să fie major şi asta ar putea să dea pur şi simplu peste cap pieţele financiare. Pentru că pieţele bursiere este clar că au fost aduse la nişte niveluri nenormale iar normalizarea ar putea să producă chiar panică şi efecte în întreaga lume pe pieţele financiare, iar asta foarte rapid. Există un pericol, nu ştiu cum va ieşi banca centrală americană din capcana asta în care s-a băgat singură, dar probabil că politica lor acum este «văzând şi făcând», să vadă încotro o iau pieţele şi cum reacţionează la «baloanele de încercare (eng. trial balloon)» pe care le aruncă ei din când în când - un discurs, o vorbă spusă de Jerome Powell (preşedintele Fed - n.r.), imediat comentată şi analizată de toată lumea. Cred că ei se uită la care este reacţia pieţelor la astfel de baloane de încercare şi se ghidează", a precizat analistul.

Potrivit acestuia, instrumentul principal cu care băncile centrale influenţează pieţele financiare şi economia ţine de credibilitate şi băncile centrale trebuie să vândă această marfă - credibilitatea băncii centrale - cu mare grijă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai unde este inflatia tranzitorie a tuturor analistilor???

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb