ÎN OFERTA PUBLICĂ DERULATĂ LUNA TRECUTĂ Fonduri administrate de NN Group şi Allianz au cumpărat aproape 15% din Aquila

A.I.
Piaţa de Capital / 3 decembrie 2021

Fonduri administrate de NN Group şi Allianz au cumpărat aproape 15% din Aquila

Fondul de pensii Pilon II gestionat de NN a cumpărat acţiuni ale companiei de 88 milioane de lei

Fondul de pensii obligatorii administrat de Allianz a achiziţionat acţiuni Aquila de 63 milioane de lei

Fonduri administrate de NN Group şi Allianz au achiziţionat, împreună, aproape 15% din Aquila, în oferta publică pe care distribuitorul de bunuri de larg consum a derulat-o în prima parte a lunii trecute, conform notificărilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

NN Group a achiziţionat indirect 17,65 milioane de acţiuni AQ, echivalentul a 8,83% din capitalul actual al Aquila, în condiţiile în care, prin IPO, distribuitorul de bunuri de larg consum şi-a mărit capitalul cu 50%. Cele mai mari achiziţii, de 8,04% din companie, au fost realizate prin de Fondul Pensii Administrat Privat NN, fond Pilon II. Faţă de preţul la care s-a încheiat oferta, de 5,5 lei/titlu, pachetul de acţiuni valora 88,44 milioane de lei.

Allianz a achiziţionat indirect aproape 11,67 milioane de acţiuni Aquila, echivalentul a 5,83% din companie. Fondul de Pensii Administrat Privat AZT Viitorul, Pilon II, controlează 5,7% din Aquila, pachet a cărui valoare se ridica la 62,7 milioane de lei, faţă de preţul din ofertă.

Fondurile de pensii obligatorii Pilon II, bazate pe acumulare şi investire, sunt cele la care contribuie milioane de salariaţi, prin virarea a 3,75% din venitul brut lunar, pentru administrarea privată a unei părţi din contribuţiile de asigurări sociale (CAS).

Aquila a derulat oferta publică pentru majorarea capitalului social în perioada 8 - 16 noiembrie prin care a vândut 66.666.800 acţiuni noi la preţul de 5,5 lei/acţiune, atât investitorilor instituţionali cât şi celor de retail. Astăzi, la ora 14:30, acţiunile AQ se tranzacţionau la preţul de 5,48 de lei, sub cel din ofertă.

Compania a fost înfiinţată în noiembrie 1994, ca entitate specializată în servicii integrate de distribuţie de bunuri de larg consum şi logistică. Compania oferă servicii de distribuţie atât în zona retailului tradiţional (en-gross, comerţ local, farmacii şi reţele de farmacii), cât şi pentru lanţurile de hypermarketuri şi benzinării, precum şi HoReCa. Aquila asigură de asemenea şi servicii de logistică şi transport internaţional de mărfuri cu acoperire la nivel european.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Ahtiatii astia cumpara orice. Sa cumpere toate societatile de pe bursa, asa toate companiile vor fi ale "poporului". Asta e nationalizare mascata prin intermeniul unei clici de privati care stau si incaseaza comisioane de rentieri.

    1. Asa e in mai toate bursele. In SUA fondurile de pensii detin foarte mult din piata.

      Foarte bine ca se listeaza noi companii si iau Fondurile din tara si nu se duc banii in strainatate. De ce sa nu se dezvolte si companiile din Romania?

      Nu este doar nationalizare mascata, Protarule, este si dijmuire prin comisionare pentru 65% din banii romanilor, pe care fondurile de pensii le aloca titlurilor de stat. Problema s-ar putea rezolva cu doar o ora saptamanala de educatie financiara in scoli, respectiv printr-un program administrat de Stat, de genul celui pe care Dancila si Dragnea l-au facut pentru alocatiile copiilor, atata doar ca s-ar face pentru adulti (nu scot in evidenta nici un merit al PSD-ului, pur si simplu exemplific despre cum s-ar putea face lucrurile fara ca romanii sa fie afectati la buzunar de catre aceste fonduri de pensii).

      Corect, statul le vireaza lor banii pentru ca apoi ei sa cumpere titluri de stat, ce parodie!

      Si ce sa se predea la acest program si ce s-ar rezolva cu asta ?

      Se dezvolta in detrimentul pensionarilor, vanzandu-le actiuni la suprapret via fondurile de pensii, cu complicitatea conducerilor fondurilor de pensii, iar asta e o mare problema.

      Ai inteles care este problema? Unii vand la suprapret (smecherii de cacaoi) iar altii (smecherii de 2 bani din conducerea fondurilor de pensii) se arunca sa cumpere, dar nu cu banii lor ci cu ai altora (in speta cu banii viitorilor pensionari).  

    asa au intrat si la ALRO la pretul 3.10 lei gaura pana in ziua de azi

    se pricep sa piarda  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb