ÎN PRIMELE 11 LUNI DIN 2022: Producţia industrială a scăzut cu 1,1% în ţara noastră

M.C.
Macroeconomie / 13 ianuarie 2023

Producţia industrială a scăzut cu 1,1% în ţara noastră

Producţia industrială a ţării a scăzut cu 1,1%, ca serie brută, în primele 11 luni ale anului 2022 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, iar ca serie ajustată s-a diminuat cu 1,6%, reiese din datele publicate, astăzi, de Institutul Naţional de Statistică (INS), informează Agerpres.

La nivelul perioadei 1 ianuarie - 30 noiembrie 2022, ca serie brută, producţia industrială a scăzut cu 1,1%, din cauza activităţilor din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,8%) şi a industriei extractive (-2,9%). În schimb, industria prelucrătoare a crescut cu 0,3%, de la an la an.

De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost cu 1,6% mai mică în primele 11 luni ale anului anterior, faţă de intervalul similar din 2021, ca efect al scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,6%), industria extractivă (-3%) şi industria prelucrătoare (-0,2%).

Potrivit sursei citate, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4%, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-18,8%) şi industriei prelucrătoare (-1,8%). Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 2,5%.

Tot raportat pe perioada noiembrie 2022 - noiembrie 2021, producţia industrială, ca serie ajustată, s-a redus cu 3,5%, pe fondul scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-18,1%) şi industriei prelucrătoare (-1,2%). Industria extractivă a fost singurul segment care a consemnat creştere, respectiv de 2,3%.

Datele INS relevă că, în luna noiembrie a anului trecut, producţia industrială (serie brută) a crescut, faţă de luna precedentă, cu 1%, datorită producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,2%) şi industriei prelucrătoare (+1,0%). La polul opus s-a situat industria extractivă, cu o scădere de 0,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în acelaşi interval de referinţă, producţia industrială a fost cu 1,1%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,3%) şi industriei prelucrătoare (-0,4%). În acelaşi timp, industria extractivă a crescut cu 0,9%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. „Consumul de gaze la nivelul UE a scăzut cu 20,1% în perioada august-noiembrie 2022 faţă de media din perioada similară a anilor 2017-2021“, se arată într-un articol publicat de Eurostat.

    În România, datele arată o reducere a consumului de 13%, cea mai mare parte a acestei scăderi fiind generată de zona industrială. Aici, România a înregistrat o scădere a cererii de gaze la nivel industrial de 64%, cea mai mare din UE, arată Bruegel. 

    1. Prin urmare, INS-ul altereaza datele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb