ÎN PRIMELE 9 LUNI ALE ANULUI BRD a acordat peste 4000 de credite prin Programul Prima Casă

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 octombrie 2018

BRD a acordat peste 4000 de credite prin Programul Prima Casă

BRD a acordat peste 4000 de credite, în valoare de aproximativ 800 de milioa­ne de lei, prin Programul Prima Casă, în primele nouă luni ale anului în curs, soldul împrumuturilor acordate de la începutul programului urcând la 8,3 miliarde lei, potrivit unui comunicat al băncii. Acesta arată că cele mai multe dintre creditele acordate în 2018 au fost contractate de clienţi din Bucureşti (23%). Banca mai are disponibil, până la finalul anului, un plafon de circa 184 de milioane de lei în cadrul programului, care îi permite să acorde credite Prima Casă de aproximativ 400 milioane lei.

Valoarea medie a unui împrumut Prima Casă se ridică la aproximativ 194.000 lei, mai arată comunicatul citat. Din punctul de vedere al grupelor de vârstă în care se încadrează beneficiarii împrumuturilor Prima Casă, cei mai numeroşi sunt clienţii cu vârste între 30 şi 45 de ani (77%). 16% dintre beneficiari au sub 30 de ani, iar 7% au vârste ce depăşesc 45 de ani. Cel mai tânăr beneficiar are 19 ani, iar cel mai vârstnic - 65 de ani.

BRD a transmis că 60% dintre titularii programului sunt bărbaţi, iar 40% - femei. Portretul robot al titularului de credit Prima Casă este: bărbat în vârstă de 34 de ani, din Bucureşti, conform băncii.

După criteriul garanţiilor acordate, judeţele cele mai active în cadrul programului Prima Casă (cu excepţia zonei Bucureşti-Ilfov) sunt Braşov, Iaşi, Timiş, Cluj, Sibiu.

Exceptând Capitala, repartizarea pe zone geografice scoate în evidenţă zona de vest a ţării (Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş), cu 39,7% dintre credite, urmată de zona de sud-vest a României (judeţele Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi), cu 23%, şi de centrul ţării (Braşov, Harghita, Covasna, Mureş, Sibiu, Alba), cu 22% din creditele acordate.

Demarat în iulie 2009, programul guvernamental, despre care cei mai mulţi spun că ar fi trebuit deja închis, a fost creat pentru susţinerea celor care doresc să îşi cumpere sau să construiască o locuinţă, prin acordarea unei garanţii de stat aferente unui credit imobiliar cu dobândă redusă, menţionează BRD. Banca a acordat împrumuturi Prima Casă în lei cu o dobândă nominală standard Robor 3M + 2 pp, fără comision de analiză dosar sau de gestiune a creditului.

Programul Prima Casă a fost bine construit de la început, chiar dacă nu a avut niciodată un rol social, este de părere Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR). Acesta a menţionat, recent: "Prima Casă este un program care a fost conceput când ne confruntam cu o îngheţare completă a creditelor pentru locuinţe. Pe măsură ce piaţa s-a reîncălzit, s-a pus problema să devină un program cu caracter social. Nu s-a întâmplat acest lucru, dimpotrivă. În forma în care este acum, el trebuie schimbat, astfel încât să se adreseze în special celor care au resurse mai puţine, nu pentru case de vacanţă sau pentru locuinţe mult mai scumpe decât plafonul programului. Însă, Prima Casă s-a dovedit a fi extrem de bun ca program de creditare, rata de neperformanţă aproape neexistând".

În contextul creşterii dobânzilor la credite, BNR a restricţionat, saptămâ­na trecută, condiţiile de creditare, limitând gradul maxim de îndatorare la 40% pentru creditele în lei şi la 20% pentru cele în euro, indiferent dacă împrumutul este de consum sau ipotecar. Analiştii din domeniu apreciază că aceste norme îi vor afecta în principal pe cei cu venituri mici, aceştia reprezentând tocmai segmentul către care se adresează programul Prima Casă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb