ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI PRECEDENT, Produsele industriei constructoare de maşini reprezentau 45% din totalul exporturilor

Macroeconomie / 3 ianuarie 2016

Produsele industriei constructoare de maşini reprezentau 45% din totalul exporturilor

Produsele industriei constructoare de maşini din ţara noastră reprezentau 45,8% din totalul exporturilor în primele nouă luni din 2015, cifrându-se la peste 18,7 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Economiei Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).

Volumul total al exporturilor pe acest segment a crescut, în primele nouă luni din 2015 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, cu 9,66%.

Pe locul al doilea ca exporturi, cu o pondere 10,6%, sunt produsele agroalimentare. Valoarea totală se ridica la circa 4,33 miliarde euro în perioada analizată fiind în creştere cu 7,9%. Poziţia a treia este ocupată de produsele industriei textile şi pielăriei cu o sumă de 4,26 miliarde euro (în scădere 0,38% faţă de primele nouă luni din 2014) şi o pondere, în total exporturi, de 10,43%.

Produsele industriei chimice şi mase plastice ocupau locul al patrulea cu 3,91 miliarde euro şi o pondere de 9,57%. Faţă de primele trei trimestre din 2014, volumul acestora a crescut cu 2,87%. Pe locul cinci în topul exporturilor se află metalele comune cu o pondere de 8,73%, respectiv 3,57 miliarde euro, în creştere cu 1,72%.

În top 5 cele mai importate produse, tot industria constructoare de maşini se află pe prima poziţie, cu o pondere 39,08% (18,1 miliarde euro) urmată de produsele industriei chimice şi mase plastice cu 17,64% (8,19 miliarde euro), metale comune cu 11,08% pondere (5,14 miliarde euro), produse agroalimentare cu 9,35% (4,34 miliarde euro) şi produsele industriei textile şi pielăriei cu 9,33% (4,33 miliarde euro).

Valoarea totală a comerţului internaţional al României, în primele nouă luni ale anului 2015, a fost de peste 87,357 miliarde euro, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, exportul înregistrând o creştere la 40,914 miliarde euro (+4,7%), iar importul o creştere la 46,443 miliarde euro (+7,1%).

În aceste condiţii, deficitul balanţei comerciale a României a crescut cu 28,5%, de la nivelul de 4,302 miliarde euro (la 30 septembrie 2014), la 5,529 miliarde euro (la 30 septembrie 2015).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Societatea clientilor cu credite in franci elvetieni (GCCParakletos) si fostul purtator de cuvant al Bancii Romane de Scont, Alin Iacob, solicita presdintelui Klaus I., DNA si DICOT sa verifice contractele oneroase si abuzive incheiate de bancile camatare si clientii de buna credinta.

    In fapt, solicitam sa nu mai fim identificati de postacii bancilor ca sectanti sau grupul pocaitului Dan si nici ca datornici CHF intrucat stie toata lumea ca: 

     

    - nimeni din tara asta nu a mers la banca sa ia credit in CHF. Ne-am trezit fortat cu asemenea credite insa nimeni nu a ridicat de la banca CHF ci doar lei sau euro. 

    - consideram de asemenea un abuz al bancilor camatare faptul ca la leii si euro pe care i-am ridicat ca sa ne platim imobilele ne-a fost aplicata o dobanda mai mica decat cea la lei, mai precis ni s-a calculat dobanda de Libor CHF si marja. Asa ceva este inacceptabil. 

    -intrucat nu mai facem fata ratelor foarte mari si dobanda la lei a scazut pana la nivelul celei la CHF solicitam conversia ceeditului in lei. 

    -conversia creditului trebuie facta la cursul in lei al CHF de la data acordarii creditului pentru ca noi asa ne-am facut calculele si nimeni nu ne-a explicat ca poate fi altfel. 

    - nu suntem de acord cu plata retroactiva a dobanzilor la lei in cazul conversiei CHF la cursul de la data acordarii pentru ca atunci dobanzile la lei erau mari. 

    -solicitam ca dupa conversie bancile sa fie obligate la o dobanda fixa pe perioada rambursarii creditului. Nu putem sa ne asumam riscul variatiei Robir acesta fiind exclusiv in sarcina partii mai informate in contractul de creditare, in speta banca camatara. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb