ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI  Profitul OMV Petrom a crescut de peste cinci ori, la 9,2 miliarde lei

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 28 octombrie 2022

Profitul OMV Petrom a crescut de peste cinci ori, la 9,2 miliarde lei

OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, a raportat pentru primele nouă luni ale anului un profit net consolidat de aproape 9,16 miliarde de lei, de peste cinci ori mai mare faţă de cel din perioada ianuarie-septembrie 2021, în condiţiile în care veniturile din vânzări au urcat cu 160%, până la 44,24 miliarde lei, se arată în raportul societăţii publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Pentru trimestrul al treilea, Petrom a raportat un profit net de 4,51 milioane de lei, de peste şase ori mai mare compartiv cu cel din intervalul iulie-septembrie, în timp ce veniturile din vânzări au fost de 18,67 milioane de lei, faţă de 6,92 milioane lei în trimestrul al treilea al anului trecut.

"Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a crescut cu 170% comparativ cu cea din trimestrul al treilea al anului 2021, susţinută în principal de preţurile mai mari ale mărfurilor şi de volume mai mari aferente vânzărilor de electricitate, parţial contrabalansate de volumele mai mici aferente vânzărilor de gaze naturale. Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 49% din totalul vânzărilor consolidate, cele din segmentul Gaze şi Energie au reprezentat 51%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare şi Producţie au reprezentat numai 0,1% (vânzările din Explorare şi Producţie fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terţi)", se arată în raport.

Potrivit documentului, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale s-a ridicat la 4,23 miliarde de lei în trimestrul al treilea al anului, de 3,2 ori mai mare faţă de cel din intervalul iulie-septembrie 2021, în contextul fără precedent al preţurilor crescute şi volatile ale mărfurilor generat de contextul geopolitic, se mai menţionează în document.

Pe segmentul Explorare şi Producţie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 1,36 miliarde lei, comparativ cu 442 milioane lei în trimestrul al treilea al anului trecut, în principal datorită preţurilor mai mari ale ţiţeiului şi gazelor naturale şi aprecierii dolarului. Pe de altă parte, producţia a scăzut cu 4,6%, în principal din cauza declinului natural şi a vânzărilor de active, parţial contrabalansate de contribuţia mai mare a sondelor noi.

Costul de producţie a crescut cu 7%, la 14,1 dolari/bep, în principal din cauza costurilor mai mari cu energia şi personalul, precum şi a scăderii producţiei disponibile pentru vânzare, parţial contrabalansate de cursul de schimb favorabil.

Pe segmentul Rafinare şi Marketing, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 1,33 miliarde lei, cu 71% mai mare, reflectând în principal marje de rafinare favorabile.

Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom s-a ridicat la valoarea de 17,1 dolari/bbl, mai mare cu 138%, susţinut de diferentialele mai mari pentru produse, în principal pentru motorină, jet şi benzină. Rata de utilizare a rafinăriei s-a ridicat la 99%, comparativ cu 100% în trimestrul al treilea al anului trecut.

Pentru partea de Gaze şi Energie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de aproape 1,27 miliarde lei, faţă de numai 95 milioane lei în trimestrul al treilea al anului trecut, ca urmare a unui rezultat foarte solid din activitatea de gaze naturale, în principal din tranzacţiile încheiate în afara României, precum şi a unui rezultat foarte bun din activitatea de energie electrică, conform raportului.

Volumele de vânzări de gaze naturale au fost în scădere cu 11%, în contextul reducerii cererii totale din piaţă cu 17%.

Producţie netă de energie electrică s-a ridicat la 1,4TWh, nivel record pentru trimestrul al treilea, susţinută de contextul de piaţă şi de disponibilitatea ridicată a centralei electrice Brazi, se mai menţionează în document.

Pentru acest an, compania preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi peste 100 de dolari/bbl, faţă de 71 de dolari în 2021. Marja de rafinare este estimată la peste 15 dolari/bbl, faţă de 5,5 dolari/bbl în 2021. De asemenea, cererea de produse petroliere în comerţul cu amănuntul se preconizează a fi relativ stabilă, în timp ce pentru cererea de gaze naturale şi electricitate se estimează o scădere faţă de cea din 2021.

Grupul OMV deţine 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,6 din producătorul de petrol şi gaze, a cărui evaluare bursieră se ridică la 25,5 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. ne fura rusii,ne fac ,ne dreg cand uite,de unde e scos acel profit?

    de la cetatenii romani,carora le mai dam un vaucer pt conserve,iar petrom,pt profitul astronomic IL TAXAM CU MARETUL PROCENT DE 16%! 

    1. Cumpără și tu acțiuni că să poți emite pretenții la profit.

      Oricine poate fi investitor în "SNP "

      NU ASTA E IMPORTANT.

      iMPORTANTA ESTE POLITICA inselatoare practicata , cu efect pe termen lung.  

      1- Profit urias in momentul in care aparae o scaderte cu 6,4 % si crestere a importurilor. De ce ? Ptr ca Austria a importat catre Romania ( Petrom ) la preturi astronomice.Ce a exportat ? 

      1- Produse de petrochimie . Romania le-a trimis propilena si a importat polipropilena de ex.  

      2- materiale pentru intretinere in sector E&P. 

      3-Lichid de parbriz. Pretul importului este crunt( vedeti preturile din statiile OMV) 

      4- detergenti spalatorii 

      5-inlocuitori ai fostelor produse Doljchim 

      6-Hidrogen ( LINDE) 

      etc.... 

      In schimb , le-am dat bani major din dividende.  

      PETROM , a salvat economia Austriei..

      Si , nu intamplator , banii carati cu geanta de carausii romani din PETROM ... Aici , multe se vor spune/ arata cu dovezi , in perioada urmatoare 

    deci marele castigator e statucul nostru (apropo iliescu mai traieste?) deci isi suprataxeaza sectorul, ia 15 mld, dupa care ia si din dividende + impozite pe dividendele altora pe care le-a marit la 8% si cine stie poate mai cere un dividend special, ma rog, acolo unde e majoritar le si aproba. Toate astea pentru a intretine un aparat bugetar supradimensionat, nici nu stie cate agentii are in subordine si ce face fiecare, dar sa dea la toti sa manance, ca acei toti sunt rudele noastre mai indepartate si au si ei mentalitatea asta ca cineva trebuie sa aiba grija de ei saracii, SA LE DEA SI LOR CINEVA CEVA. Ce pot sa zic, statul roman pute.

    1. ai dreptate, stat roman lenes si hotoman, nu mai ridicam noi capul nicicand caci toata lumea vrea pomana si ia de la cei care muncesc

      Dar sa vedeti ce o sa ia statul asta, (facut in toate felurile) de la RRC, unde are o detinere de peste 40%, comparativ cu SNP, unde mai are cam 20%. Acum e momentul sa rreducem deficitul, nu credeti? Nici eu.

      Explicație foarte bună... de nota 10

    La trimestrul 3 Petrom are EPS 0.16. Daca nu mai face nici un leu profit in trim. 4 acum se vinde cu 0.45 adica PER 3!! Pana la sfarsitul anului s-ar putea sa avem PER 2,ceva .Eu inteleg ca-i criza dar, pretul ar trebui sa creasca. Mai ales ca OPEC da semne ca vrea sa tina pretul petrolului sus.

    1. Să vedem cum va sta prețul la acțiuni după ce vor anunța dividendul în primăvara! Cred că trece de 0,60!

      Energia este de avut în portofoliu ptr multi ani de acum încolo! 

      eu cred ca o sa treaca de 1 leu/actiune, dar nu pot sa dau un termen. Acum toti sunt scarbiti de actiuni, volume f mici, si asta s-ar putea sa dureze.

      Sunt mai multe actiuni care au fost daramate la inchidere, inclusiv SNP. Interesant cand or termina de vandut.

    Companie foarte foarte bine condusa, vedem oare un al doilea dividend special, mai ales ca de la anul creste impozitul de la 5 la 8 %?

    1. Greu de crezut, nu mai este timp. Plus ca daca vroiau convocau acum AGA.

      Sa vedem ce vor da anul viitor, pentru ca au politica de divident cu 10% crestere, deci va fi de 0,037 cel normal. Poate mai adauga ceva special sa speram. 

      Politica de dividende e 40% din cash flow.

      Pe 7 decembrie 2021, Compania și-a luat un angajament mai ferm de a crește dividendul de bază pe acțiune cu 5% - 10% în medie pe an până în 2030. deci 5% - 10%!

      Actionarul majoritar va cere mai mult la asa un profit.

    Mai este un element important in raport.

    "Volumele de vânzări de gaze naturale au fost în scădere cu 11%, în contextul reducerii cererii totale din piaţă cu 17%. " 

     

    Voi va dati seama ce inseamna ca piata interna a cazut cu 17%? Ca industria este cazuta in cap. Economia mai merge din inertia proiectelor imobiliare care trebuie sa ajunga intr-un anumit stadiu de finalizare, nu le poti opri ca pe masinile pe banda de asamblare.

    Dar dezastrul economic se formeaza.... Multumim sanctiunilor eurocratilor. 

    1. Nu avem industrie. Scaderea de 17% a cererii se datoreaza catorva combinate care s'au pus in hibernare.

    Un profit de neam prost.Haiducie.Asta se intampla intr-un stat in putrefactie.Intr-o republica bananiera.Eu ma minunez zi de zi, cum si de ce mai rezista sandramaua Romania.Mai ales ca mai sunt o mana de oameni-majoritatea pensionari si bugetari.Si decreteii,care oricum n-au unde sa mai plece.

    Cum e vorba aia? "Nu sunt bani..."

    Active circulante = capitalizare bursieră. Cash 50% din capitalizarea bursiera. Profit la 9 luni 35% din capitalizarea bursiera. Fenomenal

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb