ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI Banca Carpatica şi-a adâncit pierderea

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 noiembrie 2015

Banca Comercială Carpatica (BCC) a înregistrat o pierdere de 26,5 milioane lei, în primele nouă luni ale anului, în creştere faţă de pierderea de 21,7 milioane lei, din aceeaşi perioadă din 2014, potrivit unui raport al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Directorul General al băncii, Johan Gabriëls, a declarat: "Deficitul de capital combinat cu ajustările planificate pentru semestrul al doilea al anului 2015 cu privire la activele preluate în contul creanţelor nu au permis creşterea portofoliului de credite şi utilizarea excesului de lichiditate. Prin urmare, au fost intensificate eforturile privind iniţiativele de majorare a capitalului, progresele înregistrate fiind în linie cu aşteptările".

Reprezentanţii băncii au anunţat că rata de adecvare a capitalului a fost de 8,6%, la 30 septembrie, în scădere de la 10,8% la 31 decembrie 2014, ca rezultat al pierderii operaţionale din primele 9 luni şi al majorării provizioanelor RAS.

În primele nouă luni, instituţia a avut venituri nete de 81,3 milioane lei, în scădere cu 19%, comparativ cu perioada similară din 2014, reflectând în principal veniturile în scădere din dobânzi şi activele financiare. "Veniturile nete din activitatea comercială în 2015 indică o creştere de 15% a performanţei raportată la aceeaşi perioada a anului 2014 (62,1 milioane lei în primele 9 luni ale lui 2015, comparativ cu 54,1 milioane lei în primele 9 luni din 2014), urmare a reducerii volumului de provizioane înregistrate în primele 9 luni ale anului 2015, comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut, potrivit comunicatului citat.

Totodată, cheltuielile operaţionale s-au cifrat la 107,7 milioane lei, fiind în scădere cu 10%.

În perioada analizată, creditele acordate clienţilor (valoare netă) au fost în scădere cu 17%, până la 863 milioane lei, comparativ cu finalul anului 2014, din cauza rambursărilor de credite şi a nivelului scăzut al creditării, determinat de lipsa capitalului, precizează raportul BCC.

În primele trei trimestre, depozitele atrase de la clientelă au scăzut cu 4%, la 115 milioane lei.

Johan Gabriëls precizează că, în 27 iunie 2015, Banca a informat piaţa cu privire la demararea de negocieri în exclusivitate cu fondul american JC Flowers cu privire la o potenţială infuzie de capital de 110 milioane de lei. Directorul general al băncii adaugă: "La începutul lunii septembrie, JC Flowers a semnat un Acord de vânzare-cumpărare cu un grup de acţionari care deţin 57% din acţiunile Băncii. În cadrul AGEA din 9 octombrie, acţionarii Băncii au reiterat suportul lor pentru că JC Flowers să devină noul acţionar principal al Băncii. Între timp, Banca a finalizat cu succes acţiunea de diminuare a capitalului social conform aprobării AGA şi a întreprins demersuri pentru derularea în perioada 3 noiembrie - 3 decembrie a exercitării drepturilor de preferinţă în cadrul majorării de capital".

Ilie Carabulea, cel mai mare acţionar al Băncii Comerciale Carpatica (BCC), s-a înţeles cu americanii de la JC Flowers pentru vânzarea unei participaţii indirecte de 25% din bancă, reiese dintr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti, în luna septembrie.

În iulie, banca a anunţat că fonduri de investiţii consiliate de JC Flowers intenţionează să subscrie integral majorarea de capital de 110 milioane de lei aprobată de acţionarii BCC, în urma unui memorandum semnat cu mai mulţi acţionari minoritari şi cu Ilie Carabulea, care deţine un pachet de 41,28% din Banca Carpatica.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. la revedere, drum bun, esti cea mai slaba veriga.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb