ÎN PRIMELE PATRU LUNI: ANAF a depăşit planul de colectare stabilit prin legile bugetare

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 mai 2018

ANAF a depăşit planul de colectare stabilit prin legile bugetare

MFP a anunţat că, în primele trei luni din 2018, veniturile fiscale bugetare s-au realizat în proporţie de 95,1%, în scădere cu 1,5% faţă de primul trimestru din 2017

Agenţia Naţională de Adminis­trare Fiscală (ANAF) a colectat, atât în primul trimes­tru, cât şi în primele patru luni ale acestui an, mai mult decât în perioadele similare din 2016 şi 2017, după cum a anunţat, ieri, instituţia. Comunicatul ANAF susţine că Agenţia a depăşit planul de colectare stabilit prin legile bugetare.

Informaţia vine în contextul în care Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a emis, recent, raportul privind execuţia bugetară, în care transmitea că veniturile încasate din economia internă (fără fonduri de la Uniunea Europeană) au fost în sumă de 62.109,0 milioane lei, reprezentând 6,7% ca pondere în PIB, şi un grad de încasare faţă de ţinta estimată pentru primul trimestru de 99%. Veniturile fiscale ale bugetului general consolidat s-au realizat în proporţie de 95,1% şi au reprezentat 3,8% din PIB, a arătat MFP. Comparativ cu anul anterior, veniturile fiscale s-au redus cu 1,5%, iar ca pondere în PIB s-au diminuat cu 0,4 puncte procentuale, de la 4,2% în primul trimestru al anului 2017, la 3,8% în primul trimestru 2018, în special ca urmare a diminuării încasărilor din impozitul pe venit determinate de reducerea cotei de impozitare de la 16% la 10% începând cu 1 ianuarie 2018, conform raportului citat.

ANAF a informat, ieri, în comunicatul citat: "Programul de colectare repartizat de către Ministerul Finanţelor Publice, pe primele trei luni ale anului 2018, a fost de 54,31 miliarde lei. Totalul sumelor colectate de către ANAF pentru perioada mai sus menţionată a fost de 54,40 miliarde lei, acesta reprezentând, după cum se observă, o depăşire în cifre absolute cu 93,6 milioane lei a programului de colectare stabilit şi o depăşire cu 10,6% - indice nominal, respectiv cu 5,20 miliarde lei mai mult faţă de perioada similară a anului 2017 (49,20 miliarde lei ). Se poate observa faptul că gradul de depăşire a nivelului încasărilor similare din anul 2017, 10,6% - indice nominal, este superior prognozei de creştere economică pentru anul 2018, revizuită la 6,1%, conform prognozei de primăvară a Comisiei Naţionale de Prognoză". În primele patru luni ale anului 2018, ANAF a colectat venituri bugetare în sumă totală de 75,58 miliarde lei (fără încasările din taxa clawback şi din operaţiunile de tip "swap" prevăzute în legile bugetare anuale), ceea ce reprezintă, potrivit instituţiei: depăşire cu 12,4% - indice nominal, respectiv cu 8,33 miliarde lei mai mult faţă de perioada similară a anului 2017 (67,24 miliarde lei); un grad de realizare de 101,1% a programului de încasări stabilit prin legile bugetare anuale (mai mult cu 804,1 milioane lei - faţă de program comunicat de M.F.P., respectiv 74,77 miliarde lei).Pentru a se asigura comparabilitatea cu prevederile legilor bugetare anuale şi cu realizările perioadei similare din anul 2017, atât din program, cât şi din analiza realizărilor cumulate ale primelor patru luni 2017/2018, precum şi din realizările trimestrului I 2017/2018 s-au exclus încasările din "taxa clawback", (ca venituri din contribuţia datorată pentru medicamente finanţate din Fondul Naţional Unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii)  şi operaţiunile de tip " swap " reglementate prin legile bugetare anuale, a mai precizat ANAF. De asemenea, instituţia a mai informat că veniturile colectate de ANAF sunt doar o parte din veniturile fiscale realizate la nivelul bugetului general consolidat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. au distrus firmele prin japca, popriri, sechestre...firmele s au desfiintat, angajatii au plecat in Anglia, Romania a ramas pustie, firmele mari vor inchide si pleca, cine o suge?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb