ÎN PRIMELE ŞASE LUNI ALE ANULUI: Tranzacţii de gaze de peste 44 TWh, la Bursa Română de Mărfuri

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii / 18 iulie 2017

Tranzacţii de gaze de peste 44 TWh, la Bursa Română de Mărfuri

Reprezentanţii BRM sunt optimişti că nu vor pierde dreptul de a tranzacţiona gaze

Volumul de gaze naturale tranzacţionat în primele şase luni ale anului pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a fost de 44,24 TWh.

Volumul este de aproape trei ori mai mult decât cel tranzacţionat anul trecut şi reprezintă aproximativ 71% din consumul naţional de gaze naturale, potrivit preşedintelui BRM, Septimiu Stoica.

Domnia sa a declarat: "Am tranzacţionat în şase luni de 44,24 TWh. De la începutul activităţii noastre, volumul total a fost de peste 66,4 TWh. În aceste şase luni, 71% din consumul naţional de gaze s-a tranzacţionat prin BRM, fără a exista o obligaţie legală".

Potrivit datelor BRM, numărul de clienţi pe zona gazelor naturale a fost de 314 în primele şase luni, cu 8,3% mai mare decât numărul înregistrat în întregul an 2016.

Reprezentanţii BRM au anunţat că, după avizarea procedurilor de tranzacţionare de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), BRM va lansa la tranzacţionare, într-o primă etapă, produse de tip forward şi spot cu servicii de clearing asigurate în parteneriat cu compania KELER CCP.

Începând cu anul 2018, va demara tranzacţionarea contractelor futures cu opţiuni, potrivit reprezentanţilor bursei. În plus, pentru transparentizarea activităţii, din 18 iulie, BRM va oferi ziariştilor posibilitatea de a accesa platforma de tranzacţionare pentru a asista la licitaţii live.

Tranzacţiile efectuate determină obligaţiile ferme ale participantului de a livra gazele naturale, respectiv de a achiziţiona gazele naturale în conformitate cu specificaţiile tranzacţiilor confirmate. Rezultatele şedinţei de tranzacţionare se publică pe site-ul specializat al BRM.

Referitor la amendamentul introdus de Comisia de industrii din Camera Deputaţilor, potrivit căruia singura bursă licenţiată de tranzacţionare a gazelor va rămâne OPCOM, ceea ce va lăsa BRM fără dreptul de a tranzacţiona gaze, Gabriel Purice, preşedinte director general al Bursei Române de Mărfuri, a precizat că noul program de guvernare prevede la capitolul Energie eliminarea monopolurilor, astfel că reprezentanţii Bursei Române de Mărfuri (BRM) sunt optimişti că nu vor pierde dreptul de a tranzacţiona gaze.

Gabrial Purice a declarat: "În programul partidului de guvernământ a apărut această eliminare a monopolurilor. Bănuim că se referă şi la lucrul acesta. Nu credem că se referă la altceva. Noi suntem optimişti. Totuşi, este o situaţie care nu poate să genereze ceva bun şi este o naţionalizare, este un abuz al statului de drept şi aşa mai departe. Sunt lucruri grave care s-ar încălca cu această decizie. Noi suntem optimişti. Din ceea ce cunosc eu este o iniţiativă a unui grup de parlamentari. Atât, nu este poziţia Guvernului".

Domnia sa a mai precizat că din nota de justificare care este prezentată în cadrul Comisiei de industrii şi servicii este vorba clar de o mistificare a adevărului.

Gabriel Purice a afirmat: "Se invocă două motive care nu sunt absolut reale şi se creează tot timpul o confuzie între punctele virtuale de tranzacţionare şi operatori de piaţă. Se dă exemplu Austria ca ţară care a legiferat o singură bursă, ceea ce este un neadevăr total. Am luat legea şi am demonstrat că dimpotrivă se spune că sunt mai multe burse şi în acea ţară. În afară de aceasta, se menţionează că în ţările dezvoltate din Europa există un singur operator de piaţă, este iarăşi un neadevăr. Există de la 3 la 10 operatori de piaţă în ţările dezvoltate. Justificarea este forţată şi inventată. Care este scopul, care sunt motivele şi ce este în spate acesteia poate întrebaţi grupul din Comisia de industrii şi servicii din Parlament. Noi nu am putut să înţelegem".

Decizia finală în ceea ce priveşte tranzacţionarea gazelor va fi luată în sesiunea din toamnă, până atunci, atât BRM, cât şi OPCOM deţin licenţa de tranzacţionare a gazelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb