Volksbank a apelat la o cale extraordinară de atac în dosarul în care a pierdut irevocabil în faţa unui client, fiind obligată să convertească în lei creditul contractat de acesta în franci elveţieni (CHF), la cursul din momentul acordării împrumutului plus o marjă de 10%.
Concret, banca a cerut revizuirea dosarului, pe timpul derulării acestei proceduri fiind suspendată executarea deciziei. Cu alte cuvinte, Volksbank nu poate fi executată silit până când completul de judecată nu se va pronunţa asupra revizuirii, după cum ne-au explicat specialiştii din domeniu. Potrivit acestora, în cazul în care solicitarea de revizuire va fi acceptată, cazul va fi rejudecat, într-un alt dosar.
Decizia despre care vorbim a fost adoptată în luna iunie, de Tribunalul de la Galaţi. Pe lângă convertirea creditului în CHF, clientul a mai obţinut şi anularea clauzei de comision de risc, aceasta fiind declarată nulă pe motiv că este abuzivă, precum şi restituirea sumei plătite pentru acoperirea acestui comision.
Pe scurt, soluţia precizează: "Admite recursul. Modifică în tot sentinţa recurată şi în rejudecare: Admite acţiunea şi, în consecinţă, obligă pârâta să convertească în RON creditul acordat reclamantei, la cursul de schimb CHF/RON de la data acordării creditului, curs majorat cu 10%.
Constată nulitatea absolută a clauzei privind comisionul de risc, redenumit comision de administrare credit. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 32.017,77 lei, reprezentând contravaloare comision de risc. Irevocabil".
Reprezentanţii Volksbank ne-au transmis, ieri, că în această cauză "este vorba despre o eroare": "Pe baza argumentelor prezentate de către bancă, instanţa a dispus deja suspendarea executării deciziei, urmând să reanalizeze hotărârea în cadrul unui nou dosar".
Decizia pronunţată de instanţa de la Galaţi poate reprezenta un precedent în judecarea celor peste 2.000 de dosare care se află pe rolul justiţiei, având aceeaşi speţă.
De asemenea, potrivit specialiştilor, decizia poate influenţa votul parlamanetarilor care, în această perioadă, au pe masă mai multe proiecte legislative ce prevăd soluţionarea nemulţumirilor care au apărut în rândul persoanelor împrumutate în franci elveţieni, deşi se pare că precedentul nu funcţionează în legislaţia românească.
Surse politice ne-au precizat că Executivul nu susţine acest tip de iniţiative, sistemul bancar făcând presiuni enorme, atât prin intermediul Guvernului, cât şi prin Banca Naţională a României şi Fondul Monetar Internaţional pentru ca proiectele să nu fie adoptate.
Printre băncile împotriva cărora se îndreaptă aproape 2.500 de reclamanţi se numără Volksbank, Raiffeisen, Bancpost, Credit Europe Bank, Piraeus Bank, Millennium Bank.
Bănci precum Volksbank au început, încă din lunile ianuarie-februarie, să-şi notifice clienţii cu împrumuturi în derulare că pot să-şi transforme creditele contractate în moneda elveţiană în împrumuturi în euro, atrăgând atenţia, însă, că şi creditele în euro presupun riscuri valutare, ne-a precizat domnul Piperea.
În această primăvară, Curtea Europeană de Justiţie (CJUE) a dat câştig de cauză în cazul Kasler contra OTP Ungaria. Potrivit deciziei CJUE, dacă până acum unii judecători erau de părere că dosarele care au ca obiect diferenţa de curs valutar din cadrul creditelor în valută nu fac obiectul justiţiei întrucât această diferenţă ar reprezenta parte din preţul creditului, pe viitor instanţele se vor putea pronunţa pe astfel de cazuri, stabilind dacă respectivele clauze contractuale sunt sau nu abuzive.
1. fără titlu
(mesaj trimis de ionescu în data de 11.09.2014, 22:43)
nu am inteles nimic !!!!!
adica am inteles ca e de rau si ca se reanalizeaza dosarul , si ca totul a fost o eroare !-in cazul "Galati"
si am mai inteles de ce aceste dosare Nu fac obiectul justitiei ;
o ordonanta de guvern ar rezolva problema, ca nu este vorba de sume foarte mari /ansamblu , dar de sume covarsitoare /fiecare imprumutat ;
numai nevrozele, AVC-urile , ca sa nu vorbim de drame si mai mari sunt cu mult mai dureroase si mai costisitoare decat sprijinul din partea guvernului !
2. chf
(mesaj trimis de Popeasca în data de 24.09.2014, 10:52)
Guvernul ar trebui sa se gindesaca un pic si la noi astia CARE AM LUAT CREDITE IN CHF . nu am luat de bine credite , am luat de nevoie. A fost o mare hotie in 2008 si acum nimeni nu se uita la noi. nici macar hotii din guvern .