Assicurazioni Generali SpA, a treia companie de asigurări din Europa, a raportat, ieri, cel mai bun profit semestrial din ultimul deceniu şi a dat asigurări că nu este îngrijorată din cauza expunerii la datoria Italiei, transmit MarketWatch şi Reuters, potrivit Agerpres.
Grupul italian se aşteaptă să obţină peste 1,5 miliarde de euro (1,75 miliarde de dolari) din vânzarea activelor realizată în 2017 şi în 2018, peste ţinta iniţială de un miliard de euro.
În primul semestru din 2018, profitul net a urcat cu 8,8%, la 1,33 miliarde de euro (1,56 miliarde de dolari), depăşind estimările anterioare ale companiei, de 1,28 miliarde de euro.
Profitul operaţional a crescut la 2,53 miliarde de euro, de la 2,47 miliarde de euro în urmă cu un an, pe fondul rezultatelor foarte bune obţinute la divizia de asigurări de viaţă şi pe segmentul daune şi accidente (property and casualty). Directorul general Philippe Donnet a anunţat, ieri, că firma a acumulat în 2018 numerar de pe urma operaţiunilor uzuale şi a vânzărilor de active, dar nu a precizat cum va fi folosit. "Lucrăm la noua strategie, care va fi prezentată în noiembrie", a spus şeful companiei.
Rata solvabilităţii Solvency II a scăzut la 221% în primul semestru din 2018, de la 230% anul trecut, pe fondul volatilităţii pieţei în urma alegerilor din Italia, potrivit companiei.
Philippe Donnet a precizat: "221% este un nivel excelent şi arată că putem absorbi orice şoc, nu sunt îngrijoraţi de expunerea noastră".
Generali deţine obligaţiuni guvernamentale italiene în valoare de aproximativ 60 de miliarde de euro, a precizat directorul financiar Luigi Lubelli. Acesta va pleca de la Generali în data de 1 septembrie şi va fi înlocuit cu Cristiano Borean, care deţine în prezent funcţia de director financiar la subsidiara Generali din Franţa.
Luna trecută, Generali a ajuns la un acord privind vânzarea unui pachet de 89,9% din acţiunile diviziei sale de asigurări de viaţă din Germania, Generali Leben, către Viridium Gruppe, o companie controlată de fondul de investiţii Cinven şi grupul german de reasigurări Hannover Re.
Această tranzacţie "este în linie cu ambiţia strategică a grupului de a-şi echilibra portofoliul, prin reducerea semnificativă a expunerii pe riscul dobânzilor şi îmbunătăţirea randamentului", a informat Generali.
Companiile de asigurări au probleme în a plăti randamente garantate în contextul dobânzilor extrem de mici şi a normelor mai stricte din Europa cu privire la poliţele de asigurări de viaţă, ceea ce a determinat unele companii să analizeze vânzarea portofoliilor lor de asigurări de viaţă.
Tranzacţia cu Viridium evaluează Generali Leben la un miliard de euro. Acordul prevede, de asemenea, că Generali Investments Europe va gestiona activele Generali Leben pentru o perioadă de cinci ani, primind în schimb comisioane totale în valoare de 275 milioane de euro.
Vânzarea Generali Leben se înscrie în planul de reorganizare demarat de Generali, companie care este prezentă în peste 60 de ţări, şi vrea să renunţe la operaţiunile din aproximativ zece state.
Generali are 78.000 de angajaţi care deservesc 72 de milioane de clienţi în peste 60 de ţări. Generali PPF Holding, un joint-venture între Assicurazioni Generali (51%) şi PPF Group (49%), este prezent şi pe piaţa din România.