ÎN PRIMUL SEMESTRU DIN 2021 Grupul Electrica a obţinut un profit net consolidat de 76 milioane lei

G.U.
Piaţa de Capital / 17 august 2021

Grupul Electrica a obţinut un profit net consolidat de 76 milioane lei

Grupul Electrica a obţinut, în primul semestru din 2021, un profit net consolidat de 76 milioane RON, înregistrând o reducere de 59,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, generată, în principal, de creşterea semnificativă a costurilor cu achiziţia de energie electrică, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

EBITDA consolidată a atins valoarea de 357 milioane RON, în scădere cu 129 milioane RON faţă de valoarea din primele şase luni ale anului 2020. Reducerea EBITDA este determinată, în principal, de evoluţia segmentului de furnizare, pe fondul majorării preţurilor de achiziţie a energiei electrice, precum şi a unor elemente pozitive nerecurente din S1 2020, după cum este indicat în continuare.

Potrivit sursei citate, veniturile totale ale Grupului Electrica, în S1 2021, s-au ridicat la valoarea de 3.339 milioane RON, reprezentând o creştere de 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 7,8%, în principal datorită creşterii preţurilor de vânzare a energiei electrice pe piaţa cu amănuntul, în timp ce pe segmentul de distribuţie, veniturile au înregistrat o scădere de 6,8%, în principal din efectul net al majorării veniturilor din energia electrică distribuită, variaţie pozitivă anulată de reducerea veniturilor recunoscute în conformitate cu IFRIC 12.

Conform comunicatului, costurile consolidate pentru achiziţia de energie electrică şi gaze naturale au crescut cu 19,6%, la 2.167 milioane RON, în primele şase luni din 2021. Această evoluţie a fost generată mai ales de segmentul de furnizare, unde costurile au crescut cu aproximativ 349 milioane RON, sau 24%, în principal din majorarea preţurilor de achiziţie a energiei electrice, atât pe segmentul concurenţial, cât şi pe cel de serviciu universal şi furnizor de ultimă instanţă (FUI), care în 2020 era segment reglementat şi a fost influenţat de recuperarea, sub formă de corecţii pozitive, a unor pierderi din achiziţie din anii anteriori, când tarifele aprobate de ANRE erau sub preţul efectiv de achiziţie a energiei electrice, efect ce în 2021 nu a mai existat. De asemenea, a fost înregistrată şi o creştere de 13,9% a cantităţii de energie electrică achizitionată pe segmentul concurenţial, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, evoluţia costurilor cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în reţea a avut un efect nefavorabil asupra costurilor consolidate, de 6 milioane RON sau 1,6%, în principal din volume mai mari de energie electrică necesară pentru acoperirea pierderilor în reţea (impact negativ de 5 mil. RON), dar şi din creşterea preţurilor de achiziţie a energiei electrice (efect negativ de 1 mil. RON).

Grupul Electrica a distribuit, în S1 2021, aproximativ 9,2 TWh (creştere de 9,1% faţă de S1 2020) către un număr de aproximativ 3,8 milioane de utilizatori.

În S1 2021, Grupul Electrica a furnizat pe piaţa de energie electrică cu amănuntul aproximativ 4,6 TWh (creştere de 0,8% faţă de S1 2020) către un număr de aproximativ 3,5 milioane de locuri de consum.

Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 18,54%; este lider de piaţă pe segmentul de SU şi FUI, cu o cotă de piaţă de 31,14%, pe piaţa concurenţială având o cotă de 10,71% (conform ultimului raport ANRE disponibil, la aprilie 2021), se menţionează în comunicat.

Corina Popescu, Director General Electrica SA, a declarat: "În contextul transformărilor profunde şi rapide din piaţa de energie, unul dominat de impredictibilitate, preţurile de tranzacţionare a energiei au crescut semnificativ, atingând, inclusiv pe piaţa internă, valori record în ultima perioadă. Această evoluţie, greu de anticipat, determinată de factori externi companiei, a generat o creştere notabilă a costurilor cu achiziţia de energie electrică. În pofida politicilor noastre de management al riscurilor, o parte din efect s-a resimţit şi asupra rezultatelor financiare din primul semestru.

Acest efect este accentuat şi de comparaţia cu performanţa înregistrată în 2020 pe segmentul de furnizare, una exceptională, ce a provenit şi din efectul favorabil al recuperărilor aferente anilor precedenţi. Cu toate acestea, suntem o companie solidă şi ne-am asumat responsabilitatea faţă de clienţii noştri, depunând toate eforturile pentru a menţine un echilibru, inclusiv prin optimizarea costurilor pentru clientul final, chiar şi în acest context nefavorabil.

În toată această perioadă, ne-am concentrat eforturile pe continuarea realizării unor investiţii majore, în zona de producţie din surse regenerabile, pe eficienţa operaţională, pe îmbunătăţirea serviciilor oferite, dar şi pe diversificarea activităţii prin oferte şi servicii adaptate nevoilor clienţilor. Toate aceste măsuri vor permite dezvoltarea sustenabilă a Grupului pe direcţiile urmărite prin strategia aprobată, cu efecte benefice asupra profitabilităţii companiei".

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Hai ca e bine, noi baieti s-au pus pe devalizatul firmelor de utilitati. Ma intreb achizitia de energie pt furnizare s-a facut de la traderii de energie aflati in gratiile noului guvern?...Cu alte cuvinte nu mai tragem bani prin dividende (ca trebuie sa mai dam si la ceilalti actionari) si ii tragem prin majorarea costurilor din componenta ebitda (achizitie de energie de la traderii agreati si alte costuri...naiba stie ce mai e prin ele). yesssss catzu the best ca doar nu a fost degeaba finantist. Doar ca fondurile de pensii au expunere majora pe utilitati si cand vor arata rezultatele ...sa vezi atunci poporul cu furci si topoare pe ei (dar sunt norocosi alegerile sunt haaat departe si poporul e prost si cu memorie scurta)....nu credeam sa spun vreodata ca psdistii erau mai buni....da pe bune...rezultate execrabile la firmele de utilitati, aero e o borfaseala pe fata, parcurile arata de zici ca e jungla amazoniana, gunoaiele sunt raiul sobolanilor...clar baietii astia sunt capabili....foarte capabili

    1. Asta trebuie pt fondurile de pensii. Rezultate catastrofale si preturi in crestere la actiuni, pe care tocmai fondurile de pensii le umfla. Electrica nu merita mai mult de 5 lei acum

      cel mai bine se vede la TRP

      acum se poate specula la maxim pe actiunile  

      unde au intrat fondurile de pensii

      urmeaza sa urce digi!!?? 

      Actiunile Electrica trebuiesc vandute din portofoliu.

      eu nu vad pe nimeni in Piata Victoriei....lumea e mulțumită

      E dreapta deci e voie orice 

      NN Pensii are doar...12.17% din TRP.Cel mai grav este ca niste persoane din sfera de influenta a fondurilor de pensii actionare la TRP au prins in avans informatia si s-au imbogatit extrem de usor, pe spatele viitorilor pensionari privati,saraciti luna de luna...

      SANT DE ACORD 100 %, CU DL.DE LA nr1.!!! DOAR 50 % CU DL.DE LA nr 1.1.!!! ESTE PREA ASPRU !!! LA 10 LEI , S-AU PUTIN SUB 10 , ACTIUNEA MERITA CUMPARATA !!! ACUM !!! CE-A ZIS DL. DE LA nr 1. , E UN MARE ADEVAR !!! ACELASI LUCRU SE INTAMPLA SI LA TRANsel ectRICA , TRANSGAZ , SI CONPET !!! CONDUCERI ADUSE , S-AU VENITE POLITIC , APROAPE TOTALITATEA LOR AFONI IN DOMENIU !!! UITATI-VA VA ROG , IN SPECIAL , LA BILANTURILE CONPET : LA FIECARE 3 LUNI , CHELTUIELI , CU CATEVA MILIOANE DE LEI IN PLUS , FATA DE TRIMESTRUL TRECUT !!! SANT NELIPSITE , CHELTUIELILE CU PERSONALUL !!! ASTA AI DOARE PE EI !!! SA MAREASCA MEREU SI MEREU , SALARIILE IN DETRIMENTUL PROFITULUI NET !!! DEGEABA URCA PERIODIC , PRETURILE LA GAZOLINA SI LA CE MAI TRANSPORTA EI PE CONDUCTE , CA NU SE CUNOASTE IN BILANTURI DECAT MARIREA DE CHELTUIELI !!! IN CATIVA ANI , COMPANIA N-O SA MAI DEA DIVIDEND , CA N-O SA MAI AIBE DE UNDE !!! BIROURILE SANT PLINE DE ''''' NEAMURI '''''', CARE SI EI SANT AFONI , SI NU STIU CE SA FACA !!! 3 PLIMBA HARTII , SI AL 4-lea MUNCESTE SI PENTRU EI !!! FIRMA MAI STA IN PICIOARE DATORITA ECHIPELOR DE MUNCITORI , CARE LUCREAZA AFARA , IN FRIG SI IN PLOAIE , PENTRU REMEDIEREA S-AU INLOCUIREA CONDUCTELOR AVARIATE S-AU FISURATE !!! TREBUIE CURATE URGENT BIROURILE , DE TOATE PLOSNITELE ASTEA , DAR E PRACTIC IMPOSIBIL !!! SI SITUATIA ASTA E IN TOATE FIRMELE DE STAT !!!

      VA MAI ADUCETI AMINTE CE SPUNEA TEODOROVICI , ACUM 2 - 3 ANI DE ZILE , CAND ERA MARE MINISTRU ??? DACA IN CLIPA ASTA , AR PLECA DIN COMPANIILE DE STAT 25 % DIN PERSONAL , NU LE-AR SIMTI NIMENEA LIPSA !!! EU CRED CA AR TREBUI SA PLECE , MULT , MULT MAI MULTI DECAT CEI 25 % !!!

      Chiar nu înțeleg de ce suntem un popor așa handicapat ? Chiar aceasta mămăliga nu se trezește deloc sau suntem învățați sa trăim in mizerie ... pana când ??? De 30 de ani ne tot mințim ca vin alții și ne salvează când de fapt ne vor mulți și prosti ... unii S au mai trezit și au plecat la timp alții stau și îndură mizeriile ăstora ... așa ceva

    ar trebui capitalizata compania si sa nu se mai dadea la infometatiI DE PRIVATI DIN STRAINATATE dividende minim 3 ani.

    compania lucreaza pt angajati si poporul roman 

    1. Pentru angajati, da, dar nu chiar pentru toti, pentru cei mai cu mot, pentru consiliul de administratie (la greu!) si pentru 1-2 capuse plasate de cei aflati la putere. La ei profiturile apar/dispar fara nici o predictibilitate, tocmai au scazut cu 60% cand au majorat tarifele cu aproape 20%. Noroc ca am plecat la timp de la ei, la un fz nou, aproape necunoscut, si am tarife mai mici decat aveam la El anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4781
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2350
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8312
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.7290

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb