ÎN PRIMUL SEMESTRU DIN 2022 Norofert raportează o cifră de afaceri de 29,9 milioane de lei şi un profit net de 5,6 milioane de lei

V.G.
Piaţa de Capital / 7 septembrie 2022

Norofert raportează o cifră de afaceri de 29,9 milioane de lei şi un profit net de 5,6 milioane de lei

Norofert S.A. (Simbol BVB: NRF), principalul producător de inputuri organice din România şi jucător cu experienţă pe piaţa agricolă, raportează o cifră de afaceri consolidată de 29,9 milioane de lei în primul semestru din 2022, cu o creştere cu 50,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi un profit net de 5,68 milioane de lei, o majorare cu 11% comparativ cu primul semestru din 2021, arată un comunicat de presă transmis astăzi redacţiei.

Potrivit sursei citate, în ciuda faptului că grupul a făcut în S1 2022 cele mai mari investiţii în fabrică, inclusiv în linia de îngrăşăminte solide şi în fermă de până în prezent, compania a marcat un profit net pentru primele şase luni cu 10% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

"La Norofert, în primul semestru din 2022, activitatea a cunoscut o creştere semnificativă atât în ceea ce priveşte numărul de fermieri noi aduşi în sistemul ecologic, cât şi din punct de vedere al volumelor pe care echipa le-a vândut în piaţă. Ca în fiecare an, gama de produse a confirmat aşteptările fermierilor, chiar şi în condiţiile dificile pe care S1 2022 le-a oferit. Parteneriatul pentru cercetare-dezvoltare pe care l-am demarat cu Facultatea de Biotehnologii din cadrul USAMV, acţionează ca un catalizator al proiectelor de inovaţie pe care le-am început şi pe care intenţionăm să le dezvoltăm din ce în ce mai mult, inclusiv în laboratorul pe care îl vom instala la facilitatea de producţie de la Filipeştii de Pădure. Nu în ultimul rând, suntem foarte mândri de punerea în funcţiune a liniei de producţie de îngrăşăminte de sol şi vedem deja semnele unei linii de business care va duce Norofert departe în următorii ani, datorită avantajului comparativ oferit de această investiţie. Efortul şi investiţiile pentru punerea în funcţiune a liniei au fost foarte mari iar faptul că din Filipeştii de Pădure pleacă camioane cu îngrăşăminte granulate produse de noi este un motiv de mândrie pentru întreaga companie", a declarat Vlad Popescu, Preşedintele Consiliului de Administraţie, Norofert Group.

Compania a înregistrat în primul semestru al anului 2022 cele mai mari cantităţi vândute de fertilizanţi şi bioprotecţie din istoria Norofert. Această creştere are la bază conversia către agricultură ecologică a unui număr tot mai mare de fermieri. Norofert estimează că tendinţa pentru a doua jumătate a anului curent se menţine pe un trend de creştere. În ciuda adversităţilor şi aşteptărilor foarte scăzute din piaţă, cantităţile totale recoltate în România au fost la un nivel doar puţin mai scăzut faţă de anul trecut, într-o piaţă cu preţuri ale cerealelor mult peste nivelul lui 2021.

Pentru a face faţă provocărilor în actualul context, în care materiile prime sunt dificil de transportat şi adesea timpii de aşteptare sunt foarte mari, Norofert s-a aprovizionat cu materie primă în cantităţi mai mari şi a decis să producă mărfuri finite în cantităţi mai mari, pentru a evita eventualele blocaje ce pot apărea până la finalul acestui an. De altfel, cheltuielile cu materialele au crescut cu 251%, deoarece cererea de produse Norofert a crescut accelerat în primele şase luni din 2022. De asemenea, s-a înregistrat o creştere între 5% şi 10% a preţurilor tuturor materiilor prime. Compania urmăreşte reducerea costurilor de operare prin eficientizarea lucrărilor agricole, utilizarea tehnologiei de scanare şi supraveghere a utilajelor la propria fermă de 1.000 ha din Zimnicea, judeţul Teleorman, adaugă sursa citată.

Pentru a doua jumătate a anului 2022, Norofert urmăreşte să aibă rezultate cel puţin la fel de optimiste şi consideră că punerea în funcţiune în luna iulie a liniei de producţie de îngrăşăminte de sol la fabrica din Filipeştii de Pădure va duce la creşterea vânzărilor de îngrăşăminte granulate. În plus, Norofert intenţionează continuarea investiţiilor la fabrica din Filipeştii de Pădure, prin instalarea unui laborator de multiplicare microorganisme, mărirea capacităţii de producţie şi îmbuteliere lichide urmând pe viitor construcţia unei hale noi pentru depozitarea îngrăşămintelor.

Totodată, în T3 şi T4, Norofert are în plan definitivarea proiectului tehnic şi alegerea modului de finanţare pentru primele 200 ha din sistemul de irigaţii planificat la ferma din Zimnicea. Lucrările propriu-zise sunt aşteptate să demareze în prima parte din 2023. Conducerea Norofert îşi menţine previziunile bugetare pentru 2022, având în vedere evoluţia sectorului agricol românesc de până în prezent.

Acţiunile Norofert Group sunt listate pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti începând cu 3 martie 2020 şi se tranzacţionează sub simbolul NRF. Compania are o capitalizare de piaţă de peste 140 milioane de lei, valoare de peste 6 ori mai mare de la listare şi o bază de acţionari de peste 3.000 de investitori. Începând cu data de 11 octombrie 2021, acţiunile NRF sunt incluse în indicele BET-AeRO dezvoltat de BVB pentru această piaţă, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Gata,au lasat tonul mai jos ca stiu ce urmeaza pentru ei pana la finalul anului.O sa fie lovitura de buzdugan seceta din sudul tarii in recuperarea creantelor de 50 milioane.

    86% indicatorul gradului de indatorare,de vazut si ceilalti indicatori,marja bruta in scadere de la 33 la 22. 

    Dupa auditul din primavara daca raman cu 4-5 milioane profit e minune. 

    Firma evaluata la 140 mil. cu 25 cap.proprii,cu asemenea indatorare si cu venituri incasate de la fermieri din regiune.

    The winter is coming! 

    1. ma astept sa realizeze bugetul in 2022 si sa accelereze cresterea in 2023; reglementarile UE de transformare a 25% din agricultura clasica in ecologica vor alimenta cresterea ulti ani de acum incolo, razboiul din ucraina este doar un alt impuls de crestere

    oare de ce e asa scumpa nrf? ce o califica? afaceri modeste, rentabilitate nu de speriat, datorii mari la activ net, riscuri foarte mari. unde e recompensa ca sa justifice? cand o sa vina asta la P/E de 10 si P/BV 2-3 cat e in domeniu? ori e si asta din IT?

    Rezultate foarte bune, crestere mare a CA, iar profitul e foarte ok pentru aceasta perioada. Probabil, pe tot anul se va vedea o crestere buna si la profit, mai ales ca au pus in functiune fabrica de ingrasaminte si vor avea incasari bune si din productia de cereale. Dar, mereu vor exista si nemultumiti. Daca mai scade pretul, mai acumulez.

    s a gatat calatoria si la asta parafrazand pe zuzanna

    Are profil eco si eco în următorii doi ani va însemna agricultură clasică în fond cu costuri de producător bio! Nu poți vinde la preț ridicat pe sărăcia asta! Sau greșesc?! Nici nu te poți întoarce la clasic după așa investiții. Cerc vicios !

    Rezultatele sunt ok, dar tinand cont de istoricul NRF (cele 2 audituri precedente, procesul pierdut si executarea silita de 200.000 euro) senzatia privitoare la aceste rezultate este ca privim un miraj tip Fata Morgana.

    Cat din profit mai ramane dupa auditul din primavara? 

    Ce alte sume fac sau vor face obiectul unor litigii pierdute si executari silite? 

    Ce alte astfel de surprize mai ascunde conducerea NRF, despre care vom afla mai intai din comentariile Bursa, in loc sa citim in comunicatele oficiale ale NRF (vezi situatia recenta, penibila cu executarea silita).  

    Sa fie acesta motivul pentru care la NRF absolut nimeni din conducere nu (mai) cumpara vreo actiune la propria companie? 

    La alte societati de pe aero exista un singur administrator, care mai e si CEO si acela cumpara.  

    La NRF sunt 3 administratori si un CEO si niciunul dintre acestia patru nu are incredere in companie cat sa intre la cumparat.

    Acesta simpla constatare mie imi spune mai multe despre asteptarile si increderea conducerii NRF in propria companie si evolutia ei la pe aero, decat rezultatele (provizorii) afisate de companie.  

    1. Nu mai vorbi aiurea ,ca cei 200.000 euro erau provizionati de prin 2020,au si raportat de ei in comunicatele mai vechi, concret era vorba de 890.000 lei, care nu vor afecta deloc dezvoltarea si cresterea Veniturilor NRF.....bine ca a zis carcotasul ala de mihai nedelcu,de au inceput sa vanda toti aia care s-au luat dup ce ascris el...............

      mare dreptate ai, s a vazut si cu explicatiile puerile cu executarea unde se ingroapa singuri invalidandu-si modelul de business cu recuoerarea crentelor in natura

      voi, cei din conducerea nrf, tot timpul sunteti vrednici, nrf merge struna, doar ca vestile proaste se aduna, pana cand ajung sa fie reprezentative pentru imaginea voastra.

      faptul ca vestile proaste se aduna la nrf nu este o opinie, ci un fapt verificabil atat din comunicatele voastre la bvb, cat si din ce apare in presa, precum dezastrul mediatic din primavara 2021.  

      cat timp traiti in negare si veniti cu comentarii menite sa deturneze atentia de la cele semnalate, nrf o sa ramana sub potential.  

      asa ca, lasa tu prostiile si dovedeste prin fapte: 

      - da un comunicat oficial pe bvb si scrie cu cat este expusa nrf in litigii similare.  

      - arata-ti increderea nezdruncinata in firma pe care o conduci si intra ferm la cumparat actiuni.

      in schimb tu esti foarte informat

      890.261 ron e creanta,repeta dupa mine creanta, pe care spuneau ca o provizioneaza pana la sfarsitul lui 2021

      de unde va scoate ma asemenea pompagii cu temele nefacute? 

      Nimic nu afecteaza drumul neabatut intru realizarea idealurilor marete spre propasirea societatii si ridicarea ei pe noi culmi de civilizatie si progres!Tovarasi,Socialismul se infaptuieste cu vorbe,nu cu fapte! e deviza noastra la NRF

      Corect. NRF au ajuns sa se incurce in propriile povesti vandute actionarilor, pe care efectiv ii iau de prosti cand vin cu explicatii puerile si cu promisiuni a caror infaptuire se tot amana.

      Sa obfuscam, sa incurcam, sa atacam comentarii critice pe net, sa evitam in timpul AGA de la Iasi sa le dam voie actionarilor sa puna intrebari la punctele de pe ordinea de zi, etc…. asta intelege CA de la NRF prin transparenta si comunicare cu piata.  

      Nu cumva sa le conteste cineva meritele acum cand mai au atat de putin pana la premierea propriei sarguinte prin actiuni gratuite in programul SOP, dupa ce pe precedentul l-au ratat de performanti ce sunt.  

      Fluxul ridica in mod egal toate barcile. Tot astfel cand inflatia in domeniul tau de activitate e mai mare decat cresterea cifrei tale de afaceri, si a profitului, asta inseamna de fapt regres si n-ar trebui sa fie motiv de lauda si premiere, ci de eficientizare a activitatii.

      Dar cine sa faca asta cand administratorii de la NRF sunt atat de activi pe forumuri si cu achizitii de actiuni la alte companii, numai la NRF nu.  

      Recuperarea nu este nicaieri 100%, litigiul este vechi, provizionat deja.

      Usor cu pianul pe scari,NRF are provizioane uluitor de mari de fix 147.000 lei.

      Toti va spun ca va incurcati in minciuni si voi o tineti tot asa. 

      Se vede in piata sentimentul.

      Prima oara va certati cu auditorul,nici ala nu vedea provizioanele. 

      Nu am nici o legatura cu conducerea firmei, dar imi este clar ca esti aceleasi individ care injura de zor cu orice ocazie societatile comerciale listate pe aero si cu rost si fara, prin postari multiple, cu metoda, in speranta ca faci valuri. Este si asta o strategie, din lipsa de alte opportunitati.

    Cei care va agatati de cresterea cifrei de afaceri stiti ca e mai mica decat inflatia din domeniu, da?

    Daca nu luati la rand stirile si vedeti cat costa inputurile agricole fata de acum un an. Cat costa un sac de ingrasamant, chiar si din ala conventional. Ori vedeti prin raportarile celor care fac productie vegetala. 

    Ar fi bine sa ne raporteze compania si in volum cat a vandut, sa se vada clar cam care e cresterea aia. 

    Explicatiile permanente ca a scazut profitul ca fac investitii sunt trase de par. Doar partile colaterale investitiilor afecteaza P&L. Partea cea mai mare afecteaza bilantul, iesire de cash si intrarea de active imobilizate(definitive sau in curs). 

    Felul prezentarii rezultatelor arata ca vor aparea surprize foarte neplacute in trimestrele viitoare. Un exemplu e ala ca nu stim cum va fi campania la porumb si fliarea soarelui. Ei nu zau? Doar voi nu ati aflat? Ca sunt mii de stiri pe subiect, inclusiv cu Dunarea care lipseste la Zimnicea. 

    Sunt cateva elemente care arata cum se raporteaza emitentul asta la piata si actionari. Mereu se ascunde cate ceva. 

    Se laudau ca o subsidiara car da teapa Organics SRL nu e consolidata si deci nu afecteaza rezultatele. Insa in raport are milioane datorie-imprumut la NRF iar ea e executata silit si venituri nu mai are. Acum influenteaza??!

    Extrem de urat mirositor ce se petrece acolo. De data asta auditul va suna mult mai rau daca nu se curata ca lumea inainte.  

    Prea mult credit le-am acordat,ajunge!

    Fara emotii ca mai fac una ca la audit, una cu litigii, alta cu incasarile, stocurile. Stai de fiecare data sa astepti ce traznaie mai fac astia. 

    1. mihai nedelcu si agaricii de pe IFF.......aveti interesele voastre sa promovati emitentii vostrii sa descarcati voi in "bratele" altora asa cum face susanu administartorul site ului respectiv.....acum NRF e petarda,bine ca milk,bonas si alti emitenti promovati de voi acolo sunt emitenti seriosi...........de parca lumea consuma doar si numai lapte...........

      FB cat fight!

    Unde mai aparea cate un bossulica din asta care se certa cu actionarii pe diverse forumuri de FB ,in rapoarte,la AGA,pe unde apuca desi dugheana lui nu producea nimic?La BNET?Apoi o sa fie la fel de fain ca acolo pe graficul de 3 ani.

    Pe hartie, rezultatele NRF nu sunt rele. Inca. Si pe hartie. Desi au avut o crestere mare de cifra de afaceri, cresterea cheltuielilor a fost semnificativ mai mare si asta s-a tradus intr-o inrautatire a marjelor. Cresterea de profit de 11% se realizeaza in conditiile utilizarii unui capital angajat mult peste ce s-a folosit in S1 2022, ceea ce a condus la scaderea randamentului acestuia. La 11% la 6 luni este OK, dar daca se continua trendul? Nu asta insa mi se pare mie ingrijorator la NRF ci faptul ca refuza cu indarjire sa adopte o politica de provizionare prudentiala. Imi este greu sa cred ca toate creantele lor sunt recuperabile si creantele alea sunt mari. Eu inteleg ca o astfel de politica le-ar eroda profiturile pe care le raporteaza si de aia nu vor, dar ar fi mult mai apropate de realitatea economica, de riscurile aferente business-ului si ar arata de fapt in mod corect profitabilitatea firmei. Cand rahatul va lovi ventilatorul si vor trebui sa provizioneze , sa zicem, 10% dintre creante ca fiind nerecuperabile va fi destul de dureros.

    1. “ o astfel de politica le-ar eroda profiturile pe care le raporteaza si de aia nu vor”

      analizele dumitale din acest ziar sunt totdeauna pertinente.  

      planul lor pare sa fie urmatorul: 

      profit mare raportat => bifeaza profitul trecut in bvc => isi dau actiuni gratuite in sop => conducerea norofert castiga 

      daca ulterior nu se mai incaseaza o parte din creante, actiunile gratuite din sop raman totusi acordate, iar restul actionarilor raman cu buzele umflate.

      gresesc undeva? 

      la un astfel de eveniment, pretul actiunii s-ar prabusi. actiunile acordate in SOP ar avea si ele valoare mai mica, deci este greu de presupus ca isi doresc un asemenea eveniment. dar da, chiar cu valoare mai mica, tot ar fi ceva avand in vedere ca sunt primite pe gratis. ceilalti investitori ar resimti mult mai sever scaderea, pentru ca au dat bani pe actiunile pe care le au.

      Daca respectivele creante nerecuperate sunt aferente perioadei pentru care si-au acordat bonusuri, se pot anula in instanta si pot fi acuzati de inselaciune. Actiunile respective se vor anula, sau pot ramane la dispozitia firmei, de preferat prima varianta.

      Asa functioneaza foarte multe afaceri, pe credit furnizor pana la incheierea ciclului de productie, care in cazul NRF este de 6-12 luni, asta se stie de la listare. Cu cat afacerea creste, cu atat cresc creantele.

      eu nu am zis ca nu este asta specificul business-ului. am zis doar ca, la un astfel de specific, ar trebui sa aiba o politica de provizionare prudentiala. este, bineinteles, o opinie

      Ai mare,mare dreptate dar e imposibil! Uita-te la Sifuri cum fac și un avocat poate veni cu acest exemplu. Au în mulți ani din reevaluari profituri mari și bagă SOP în veselie!

      Oricum f interesantă propunerea ta! Sper că măcar în 3 ani ,să fie în practică!  

      Este si acum, doar ca avocatii sunt pe dinafara subiectului, doar gura este de ei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb