Într-un context macroeconomic marcat de un nivel ridicat de incertitudine, Alpha Bank Romania a continuat să-şi consolideze poziţia pe piaţă, majorându-şi activele cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, raportând, totodată, o performanţă financiară şi comercială solidă.
În primul semestru din 2022, portofoliul de credite al Alpha Bank Romania a crescut cu 7,0% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dinamică susţinută atât de avansul finanţărilor acordate persoanelor juridice, cât şi de creditarea persoanelor fizice.
Totodată, profitul operaţional s-a situat la 17,6 milioane euro, marcând un avans anual de 6,1 milioane euro faţă de primul semestru al anului precedent, preponderent susţinut de o dinamică robustă a veniturilor iar profitul înainte de impozitare a crescut cu 7,6 milioane euro faţă de perioada similară a anului trecut, la 18,2 milioane euro.
Într-un context internaţional dificil cu riscuri geopolitice ridicate, incertitudini în creştere vis-a-vis de implicaţiile crizei energetice şi presiuni inflaţioniste tot mai mari, mediul macroeconomic local indică posibile evoluţii adverse, similare celor observate pe plan internaţional.
Chiar şi în această conjunctură, marcată de noi provocări, Alpha Bank Romania rămâne pe deplin angajată în îndeplinirea rolului său de finanţator al economiei.
Astfel, pe parcursul primului semestru, Alpha Bank Romania şi-a continuat eforturile de susţinere a mediului de afaceri, participând în mod activ la toate programele derulate de Guvernul României destinate dezvoltării sectorului privat. Totodată, Alpha Bank România a fost desemnată de către Ministerul Anteprenoriatului şi Turismului drept bancă partener în cadrul "Programelor naţionale pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor".
În primul semestru al anului, banca a desfăşurat o activitate comercială intensă, finanţările noi pe segmentul companiilor mari marcând un avans anual de 10%, în timp ce vânzările noi de credite acordate IMM-urilor au crescut cu 56%. Segmentul creditelor ipotecare şi-a continuat expansiunea, producţia de credite înregistrând un avans de 16% faţă de perioada similară a anului precedent.
Alpha Bank Romania rămâne un jucător de top în zona soluţiilor de plată pentru comercianţi, volumul rulajului acestora prin sistemele băncii atingând un nivel istoric, în creştere cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
În linie cu valorile şi priorităţile strategice, banca a continuat să susţină în mod activ tranziţia clienţilor către zona digitală. Astfel, în primul semestru, au fost implementate o serie de facilităţi pentru posesorii de carduri emise de Alpha Bank Romania ce permit un nivel crescut de flexibilitate şi o experienţă digitală superioară. De asemenea, a fost extinsă reţeaua de aparate multifuncţionale ATM 24/7 Banking în aproape 90% din unităţi (faţă de 50% grad de acoperire la final de iunie 2021), îmbunătăţind astfel accesul clienţilor la servicii prin implementarea tehnologiilor de tip Self-Service.
Profilul solid al băncii, cu un nivel ridicat de capitalizare, calitate îmbunătăţită a portofoliului de credite, lichiditate ridicată şi creştere robustă a depozitelor, a fost recunoscut şi de către agenţia internaţională de rating Moody's Investors Service care a revizuit în creştere ratingul Alpha Bank Romania pentru depozitele pe termen lung, de la "Ba2" la "Ba1", precum şi calificativul pentru soliditatea financiară (BCA), de la "b1" la "ba3". Perspectiva de rating pentru depozitele pe termen lung a fost schimbată de la pozitivă la stabilă. Totodată, calitatea remarcabilă a portofoliului de credite ipotecare a dus la îmbunătăţirea ratingului obligaţiunilor ipotecare emise de Alpha Bank Romania de la "A3" la "A2", unul dintre cele mai mari rating-uri acordate de Moody's pe piaţa din România.
Contribuţia băncii în domeniul finanţărilor durabile şi a susţinerii tranziţiei către o economie verde a fost recunoscută de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care a acordat Alpha Bank Romania premiul "Deal of the Year - Green Trade" în cadrul programului TFP -Trade Facilitation Program.
Totodată, Alpha Bank România a continuat să sprijine cultura şi implicarea în comunitate fiind partener al Bursei de Spectacole şi al Programului de Voluntariat şi la ediţia din acesta an a Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS). De asemenea, banca a susţinut organizaţia Salvaţi Copiii în efortul comun de sprijinire a refugiaţilor din Ucraina.