Coface, companie în managementul riscurilor de credit, analizează în cadrul unui raport impactul tensiunilor comerciale dintre Statele Unite şi China, care pun o presiune tot mai mare asupra industriei americane de soia, ameninţându-i pierderea unei pieţe esenţiale de desfacere, potrvit unui comunicat emis redacţiei, din care relatăm următoarele.
Beijingul a anunţat pe 10 martie 2025 o taxă de 15% pentru importurile de soia din SUA, ca răspuns la măsurile protecţioniste ale administraţiei Trump.
China, cel mai mare importator de soia la nivel mondial, reprezenta 75% din achiziţiile globale de boabe de soia în 2024. Impactul acestor tarife ar putea duce la o scădere a preţului mediu al soiei la aproximativ 410 USD/tonă în 2025, cu 15% mai puţin faţă de anul anterior.
Efecte economice majore pentru fermierii americani
"Producătorii americani de soia riscă să devină victime colaterale ale tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, chiar dacă majoritatea acestora îşi au sediul în statele din Midwest care au votat masiv pentru D. Trump la ultimele alegeri prezidenţiale ", a declarat analistul Simon Lacoume de la Coface, conform comunicatului.
Precedentele tensiuni comerciale dintre SUA şi China au dus la o scădere drastică a exporturilor americane de soia către piaţa chineză. În 2018, importurile Chinei din SUA au scăzut cu 75%, de la 12 miliarde USD la doar 3 miliarde USD, iar fermierii americani s-au confruntat cu pierderi semnificative.
Brazilia, principalul câştigător al conflictului comercial
În timp ce cererea de soia a rămas ridicată în China, creşterea tarifelor ar putea reconfigura piaţa internaţională. Exportatorii brazilieni ar putea fi principalii beneficiari ai situaţiei, în condiţiile în care importurile chineze de soia din Brazilia au crescut cu 48% din 2017, în timp ce cele din SUA au scăzut cu 31%.
În plus, şi Uniunea Europeană ar putea contribui la dificultăţile fermierilor americani. UE, care reprezintă 10% din exporturile americane de soia, a anunţat că va introduce tarife similare asupra produselor agricole din SUA, începând cu luna aprilie.
Dacă aceste măsuri se menţin, fermierii americani ar putea avea acces limitat la pieţele internaţionale, ceea ce ar pune o presiune suplimentară asupra preţurilor şi ar putea duce la pierderi economice semnificative pentru sectorul agricol din SUA.