ÎN PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI ÎN CURS Electrica - pierderi de 41 milioane lei

VLAD DOBREA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 mai 2019

Electrica - pierderi de 41 milioane lei

Furnizorul şi distribuitorul de electricitate Electrica a anunţat, ieri, o pierdere netă consolidată neauditată de 41 milioane lei, aferentă primului trimes-tru al anului în curs.

Veniturile operaţionale totale ale Grupului s-au ridicat la valoarea de 1,626 milioane lei, ceea ce reprezintă o creştere de 17% sau 237 milioane lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018.

În ceea ce priveşte segmentul de dis-tribuţie, veniturile au crescut cu 4,5%, ca urmare a majorării cantităţii distribuite cu 0,5%, a creşterii tarifelor medii de distribuţie şi a creşterii valorilor investiţiilor în reţea. În perioada ianuarie-februarie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, tarifele de distribuţie au crescut cu aproximativ 2,3% la SDTN, 7,2% la SDMN şi 5,8% la SDTS, iar începând cu 1 martie 2019 a fost aplicată o majorare de 2,3% comparativ cu luna anterioară, pentru a include parţial valoa-rea contribuţiei de 2% din cifra de afaceri către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, stabilită prin OUG 114/2018.

În segmentul de furnizare, veniturile au crescut cu 22,2%, ca rezultat al majorării cu 6% atât a cantităţii de energie furnizată pe piaţa cu amănuntul, cât şi a preţurilor medii de vânzare, precum şi ca urmare a dezvoltării activităţii de furnizare de gaze naturale.

Costurile consolidate pentru achiziţia energiei electrice au înregistrat un avans de 34,2%, la 996 milioane lei, ca urmare a majorării preţurilor de tranzacţionare pe OPCOM.

"Această evoluţie a fost resimţită în segmentul de distribuţie, prin majorarea cu 26% a costului energiei electrice achiziţionate pentru acoperirea pierderilor în reţea. Astfel, efectul pozitiv generat de scăderea cantităţii necesare, comparativ cu T1 2018, a fost anulat de creşterea preţurilor de achiziţie a energiei electrice, care au fost semnificativ mai mari faţă de preţul ex-ante aprobat de ANRE pentru operatorii de distribuţie din Grupul Electrica pentru acoperirea pierderilor în reţea. Aceste diferenţe pot fi însă recuperate, cel puţin parţial, prin tarifele de distribuţie, în perioadele următoare, în conformitate cu prevederile metodologiei de reglementare ale perioadei a IV-a", menţionează comunicatul Electrica.

Şi în segmentul de furnizare a fost înregistrată o creştere a cheltuielilor cu achiziţia de energie electrică cu 25%, ca efect cumulat al majorării preţului de achiziţie şi al cantităţii de energie electrică achiziţionată. Marja de furnizare a fost afectată negativ, în principal deoarece prin tarifele aprobate de către ANRE, preţul recunoscut pentru primele două luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acoperă preţul de achiziţie a energiei electrice efectiv realizat.

"Cu toate acestea, prin OUG nr. 114/2018, s-a stabilit cadrul legal prin care se pot recupera pierderile din achiziţia de energie electrică aferente anilor 2018 şi 2019, în perioadele următoare, începând cu 1 martie 2019 şi până la 28 februarie 2022", mai precizează comunicatul citat.

EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) consolidat la nivelul Grupului a scăzut cu 117 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în principal ca efect al variaţiei negative a marjei din energie, pe ambele segmente de activitate principale.

Profitul operaţional (EBIT) al Grupului s-a diminuat cu 128 milioane lei, adăugând la evoluţia EBITDA impactul cheltuielii cu amortizarea, respectiv o creştere de 11 milioane lei, ca urmare a aplicării unui nou standard contabil începând din 2019, dar şi ca efect al volumului de investiţii puse în funcţiune.

Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,7 milioane de clienţi din trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru funizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice, mai informează agenţia.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb