ÎN PRIMUL TRIMESTRU ALB: Finanţări noi de 310 milioane euro, pe piaţa de leasing financiar

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 mai 2014

ALB: Finanţări noi de 310 milioane euro, pe piaţa de leasing financiar

Felix Daniliuc, preşedintele ALB: "De regulă, un punct de creştere procentuală în PIB implică între 6 şi 8 puncte procentuale de creştere în piaţa de leasing"

Piaţa de leasing financiar a crescut cu 28% în primul trimestru din acest an faţă de perioada similară din 2013, înregistrând finanţări noi de 310 milioane de euro.

Autoturismele şi vehiculele comerciale au reprezentat 78% din activele finanţate (242 milioane euro), o pondere de 19% având echipamentele, iar 3%, imobiliarele.

Potrivit lui Felix Daniliuc, preşedintele ALB, evoluţia economiei din primele trei luni ale acestui an a influenţat pozitiv performanţa industriei de leasing, după o perioadă prelungită de stagnări şi scăderi.

"În acest context, dacă previziunile de creştere economică vor fi confirmate şi spre finalul anului, trendul de recuperare a pieţei de leasing ar putea atinge cea mai bună creştere din ultimii patru ani", a declarat domnia sa, adăugând: "Leasingul este un barometru exact al evoluţiei economiei, rezultatele industriei fiind direct influenţate de performanţa acesteia în ansamblu, iar de regulă, un punct de creştere procentuală în PIB implică între 6 şi 8 puncte procentuale de creştere în piaţa de leasing, această corelaţie fiind confirmată de rezultatele primului trimestru".

Finanţarea mijloacelor de transport a înregistrat un avans de 7% în primul trimestru, cu o creştere de 15% pe segmentul vehiculelor comerciale grele, însă cu un recul de 3% pe cel al vehiculelor comerciale uşoare. Autoturismele reprezintă 46% din totalul volumului nou finanţat în industria auto.

Ponderea echipamentelor agricole a crescut de la 17% la 24%, a celor destinate industriei de prelucrare a lemnului de la 6% la 8%, iar cele pentru industria alimentară de la 2% la 6%.

Scăderi ale ponderilor s-au înregistrat la echipamentele pentru sectorul construcţiilor de la 18% la 15%, pentru industria metalurgică de la 7% la 6%, iar pentru domeniul energiei de la 24% la 6%.

Clienţii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (97%) din totalul finanţărilor, în creştere cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, urmaţi de persoanele fizice (3%), potrivit ALB.

Durata de finanţare cea mai des întâlnită este de 4-5 ani (30%), urmată de 3-4 ani (24%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (12%), 1-2 ani (9%), 1 an (4%) şi 7-15 ani (3%). Această ultimă perioadă este caracteristică finanţării sectorului imobiliar.

Cea mai mare cotă de piaţă este înregistrată de firmele de leasing financiar subsidiare băncilor, cu 66% din total, urmat de cele captive producătorilor cu 21% şi de companiile de leasing financiar independente, cu 13%, se mai arată în comunicatul ALB.

ALB reprezintă 89% din piaţa de leasing financiar din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb