ÎN RĂZBOIUL COMERCIAL BILATERAL SUA şi China anunţă progrese, în ciuda tensiunilor ridicate

A.T.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 august 2020

SUA şi China anunţă progrese, în ciuda tensiunilor ridicate

Discuţiile dintre Statele Unite ale Americii şi China, deşi doar telefonice, au adus cele două super puteri ale lumii în lumina reflectoarelor. În ciuda tensunilor tot mai accentuate din ultimii doi ani dintre cele două cele mai mari economii ale lumii atât cu privire la securitatea datelor şi tehnologie, cât şi din cauza democraţiei din Hong Kong, oficiali de rang înalt americani şi chinezi, care au vorbit luni la telefon, au declarat că s-au înregistrat progrese în soluţionarea problemelor cu privire la Faza 1 a acordului comercial bilateral încheiat în ianuarie, conform informărilor venite din partea ambelor guverne, citate de Associated Press.

Potrivit Biroului pentru Politici Comerciale al SUA (USTR), conversaţia telefonică care reprezentă o revizuire semestrială, SUA şi China şi-au arătat disponibilitatea de a coopera şi şi-au reafirmat angajamentul pentru ca acordul comercial Faza 1 să fie un succes.

Cele două ţări au discutat despre paşii pe care China i-a făcut, inclusiv asigurarea unei protecţii mai mari pentru drepturile de proprietate intelectuală şi eliminarea impedimentelor pentru companiile americane în servicii financiare şi agricultură, a declarat reprezentantul comerţului american. Ambele părţi au convenit să creeze condiţii pentru a înainta acordul, potrivit Ministerului Comerţului Chinez.

Reprezentantul comercial al SUA, Robert Lighthizer, şi secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, au discutat cu vicepremierul chinez Liu He.

"Ambele părţi văd progrese şi s-au angajat să ia măsurile necesare pentru a asigura succesul acordului", se arată în comunicatul USTR, potrivit Reuters.

La rândul său, ministerul chinez al comerţului a confirmat, într-o declaraţie, că cele două ţări au un "dialog constructiv" şi au convenit să continue eforturile de punerea în aplicare a Fazei 1 a acordului commercial, care va pune capăt războiului comercial dintre cele două ţări care a disturbat întreaga economie mondială.

"Părţile au discutat, de asemenea, despre creşterile semnificative ale achiziţiilor de produse americane de către China, precum şi despre acţiunile viitoare necesare punerii în aplicare a acordului", relatează Reuters.

Achiziţiile chinezeşti de mărfuri din SUA sunt cu mult în urma ritmului necesar pentru a atinge creşterea de 77 de miliarde de dolari pentru primul an, specificată în acord, potrivit datelor oficiale. China a crescut însă ritmul achiziţiilor de produse agricole în ultimele săptămâni, potrivit Bloomberg. 

Rezolvarea războiului comercial dintre SUA şi China a apărut ca o rară zonă de cooperare, întrucât relaţia se întinde pe o serie de alte fronturi. Cu toate acestea, Beijingul este cu mult în urmă acolo unde trebuie să-şi îndeplinească promisiunile de a creşte valoarea achiziţiilor de produse agricole, energetice şi fabricate din S.U.A.

Conform Bloomberg, China ar trebui să cumpere de aproximativ 130 de miliarde de dolari în a doua jumătate a acestui an pentru a respecta condiţiile iniţiale ale acordului semnat în ianuarie, în care a fost de acord să achiziţioneze bunuri şi servicii americane în valoare de 200 de miliarde de dolari suplimentar nivelului anului 2017 până la sfârşitul lui 2021.

"Declaraţia USTR ne spune cel puţin că administraţia lui Trump încă mai comută acordul comercial ", a declarat Raymond Yeung, mai mare economist şef al Chinei cu Australia şi Noua Zeelandă Banking Group Ltd, care a adăugat: "Cumpărarea de către China de produse agricole şi energetice din SUA este încă o propunere atractivă înaintea alegerilor prezidenţiale. Acest lucru sugerează că nu vedem cu adevărat o decuplare completă a celor două economii".

Reprezentantul comerţului american, Robert Lighthizer, şi secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin, au vorbit cu vicepremierul chinez Liu He, luni seară, la ora Washingtonului, potrivit declaraţiei americane. Ulterior, USTR a corectat această afirmaţie, deoarece au scris greşit numele Liu, o greşeală care a atras atenţia mass-mediei chineze.

"Părţile au discutat, de asemenea, despre creşterile semnificative ale achiziţiilor de produse americane din China, precum şi despre acţiunile viitoare necesare pentru punerea în aplicare a acordului", precizează SUA în declaraţia oficială. Ambele părţi au discutat, totodată, despre îmbunătăţirea coordonării macro-politicii. Apelul a avut loc în seara primei zile a Convenţiei Naţionale Republicane, moment în care unii vorbitori au criticat presupusa prietenie a candidatului Partidului Democrat, Joe Biden, cu China. Preşedintele Donald Trump şi-a marcat nominalizarea oficială pentru un al doilea mandat cu un discurs care a inclus un avertisment că China va "deţine" SUA dacă Biden câştigă alegerile din noiembrie.

Discuţiile dintre cele două ţări erau aşteptate să aibă loc cu două săptămâni în urmă, pe 15 august, ca parte a unei analize de şase luni de când acordul, semnat în ianuarie, a intrat în vigoare pe 15 februarie, însă preşedintele Donald Trump, care şi-a exprimat frecvent nemulţumirea faţă de China din cauza pandemiei noului coronavirus, a declarat însă săptămâna trecută că a amânat discuţiile cu partea chineză. Motivaţia liderului de la Casa Albă a fost: "Nu vreau să mă ocup de ele acum".

Înainte de discuţii, Bloomberg News a raportat că statul chinez ar ridica problema recurentei crize a Washingtonului asupra întreprinderilor, inclusiv TikTok şi WeChat. Subiectul nu a fost menţionat în declaraţiile celor două ţări. Luni TikTok a cerut unui judecător federal să blocheze administraţia Trump care promovează interzicerea aplicaţiei sale.

Conform Bloomberg, China a înregistrat progrese în ceea ce priveşte angajamentele sale. Statul chinez a modificat reglementările pentru a permite importul unei varietăţi de produse agricole şi alimentare americane, eliminând în acelaşi timp plafoanele de capitaluri străine în asigurări, titluri şi contracte futures. De asemenea, a scăzut alte bariere ale pieţei financiare şi a dat undă verde întreprinderilor precum American Express Co., MasterCard Inc. şi Fitch Ratings Inc. să intre pe piaţa sa. Exporturile de petrol americane în China vor atinge un record luna viitoare, când aproximativ 19 containere cu combustibil vor fi livrate pe piaţa asiatică, potrivit dispozitivelor de transport, care însă pot suferi modificări. Dacă toate navighează, exporturile ar putea totaliza 37 de milioane de barili, cele mai multe înregistrate pentru o singură lună.

Vama Chinei a consolidat, de asemenea, o represiune asupra falsurilor şi a publicat rapoarte trimestriale, aşa cum este stabilit în acord. Curtea Supremă a emis o serie de orientări de lucru şi planuri de punere în aplicare privind asigurarea şi îmbunătăţirea aplicării legale a încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală, în timp ce Administraţia Naţională a Proprietăţii Intelectuale a publicat şi un plan de lucru pentru consolidarea protecţiei IP în 2020 şi 2021.

Trump a abordat un ton mai conciliant decât a făcut-o la începutul lunii mai, când a ameninţat într-un interviu Fox News că "dacă China nu cumpără, vom încheia afacerea, foarte simplu". În ultimele zile, el s-a arătat mult mai satisfăcut de respectarea de către Beijing a acordului comercial, chiar dacă nu este vorba despre gestionarea crizei coronavirusului de către China.

Pe fondul progresului înregistrat de cele două super puteri, yuanul a crescut, la fel şi acţiunile europene şi indicele Dow.

Tensiunile dintre cele două mari economii ale lumii s-au accentuat în ultimii doi ani, începând cu o atenţie deosebită asupra comerţului şi o răspândire în sectorul tehnologiei şi finanţelor. Administraţia Trump a pus tarife pe bunuri chineze în valoare de miliarde de dolari, la care Beijingul a răspuns cu aceeaşi monedă.

În ianuarie, cele două ţări au ajuns la un acord privind comerţul din prima etapă, care a solicitat creşterea achiziţiilor chinezeşti de bunuri din SUA şi un acces mai mare la piaţa financiară chineză.

Cu toate acestea, tensiunile bilaterale nu au făcut decât să crească de atunci şi până în prezent, pe fondul pandemiei coronavirusului şi înaintea ofertei lui Trump pentru reelecţie în noiembrie.

Faza 1 a acordului comercial, semnată pe 15 ianuarie, păstrează în vigoare o parte din tarifele vamale pe care şi le-au impus cele două economii şi care, pentru prima dată, va pedepsi Beijingul dacă nu reuşeşte să-şi respecte angajamentele legate de moneda sa (yuanul), de proprietatea intelectuală şi de balanţa comercială.

Înţelegerea relaxează unele taxe impuse de SUA pe importurile din China şi determină Beijingul să cumpere mai multe produse americane.

Semnarea documentului a venit după mai bine de un an de negocieri, taxe vamale de miliarde de dolari impuse reciproc de cele două mari economii ale lumii, respectiv momente de escaladare a disputei dintre acestea.

Faza 1 a acordului dintre SUA şi China a fost stabilită în decembrie 2019 şi, conform specialiştilor, va atenua tensiunile comerciale dintre cele două părţi. Această fază nu reprezintă un acord comercial complet, reformator al relaţiei bilaterale, pe care administraţia Trump îl avea în vedere atunci când a lansat războiul comercial cu China, în 2018.

Donald Trump consideră această înţelegere drept un câştig, deşi administraţia SUA nu a obţinut deocamdată modificări structurale în economia Chinei, inclusiv rezolvarea unor aspecte precum subvenţiile uriaşe acordate de Beijing companiilor chineze.

Marc Busch, profesor de diplomaţie a afacerilor internaţionale la Universitatea Georgetown, a declarat citat de vox.com: "Nu aş numi această înţelegere drept un acord comercial. Este mai mult o încetare a ostilităţilor , căreia i se alătură un anumit barter".

Unii experţi sunt sceptici că Faza a doua va fi ceva semnificativ în rezolvarea disputei comerciale dintre SUA şi China.

Reprezentanţii celor două puteri economice mondiale au încheiat ani de negocieri bilaterale intense, cu un acord care promite miliarde de dolari în achiziţii agricole şi începutul reformelor pentru practica îndelungată a Chinei de transfer forţat de tehnologie.

Pe hârtie, acordul semnat la 15 ianuarie include o "extindere dramatică a exporturilor americane de produse alimentare, agricultură şi fructe de mare", precum şi acordul Chinei de a pune capăt practicii sale îndelungate de forţare sau presiune a companiilor străine pentru a-şi transfera tehnologiile către companiile chineze, potrivit unui document al reprezentantului comercial al SUA (USTR), relatează CNBS.

Acordul "faza unu" pe care Trump l-a numit la data respective "monstru mare şi frumos" nu este în niciun caz un acord comercial standard: la 86 de pagini, este mai subţire decât majoritatea în materie şi angajamente. SUA au convenit să reducă la jumătate 15% din taxele la importurile de 120 de miliarde de dolari

Totodată, documentul mai precizează că acordul reiterează opoziţia americană faţă de manipularea valutară şi un angajament al Chinei de a cumpăra de cel puţin 200 de miliarde de dolari din exporturile americane pe parcursul a doi ani, inclusiv produse manufacturate, produse alimentare, agricole, produse energetice şi servicii.

Casa Albă estimează că Beijingul va cumpăra de aproximativ 80 de miliarde de dolari din produse fabricate, 53 de miliarde de dolari din energie, 32 de miliarde de dolari din agricultură şi 35 de miliarde de dolari din servicii.

Întrebarea care s-a ridicat imediat după momentul semnării acordului a fost dacă pactul va reuşi să refacă relaţia dintre cele mai mari economii ale lumii. Pentru mulţi din Washington, legăturile economice SUA-China au devenit un exemplu al relelor globalizării, tensiunilor tehnologiei şi geopoliticii secolului XXI şi a paşilor greşiţi ale preşedinţilor trecuţi.

China s-a angajat, odată cu semnarea acordului, să suplimenteze achiziţiile de produse manufacturate americane cu aproape 80 de miliarde de dolari.

Potrivit acordului comercial, China va mai suplimenta achiziţiile de produse energetice cu peste 50 de miliarde de dolari şi va mări achiziţiile de servicii americane cu aproximativ 35 de miliarde de dolari, pe parcursul aceleiaşi perioade de doi ani.

Faza întâi a acordului comercial prevede creşterea achiziţiilor chineze de produse agricole americane cu circa 32 de miliarde de dolari, în următorii doi ani, respectiv cu circa 16 miliarde de dolari pe an.

Combinate cu exporturile agricole americane de 24 de miliarde de dolari în 2017, rezultă un total de 40 de miliarde de dolari pe an, obiectiv anunţat de preşedintele Donals Trump.

Între produsele manufacturate americane de 80 de miliarde de dolari se află automobile şi componente, avioane, echipamente agricole, dispozitive medicane şi semiconductoare.

Între cele mai populare vehicule fabricate în SUA şi comercializate pe piaţa chineză se numără SUV-urile BMW şi Mercedes-Benz.

China are totodată obiective industriale majore de a domina sectoarele manufacturiere în care s-a angajat să mărească achiziţiile de bunuri americane, alimentând şi mai mult scepticismul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb