ÎN SEMESTRUL AL DOILEA DIN 2015 Creşterea economică a zonei euro a încetinit

Andrei Stan
Internaţional / 14 august 2015

Economia zonei euro a încetinit neaşteptat în trimestrul al doilea, după ce evoluţia produsului intern brut al celor mai mari trei economii din uniunea monetară, Germania, Franţa şi Italia, s-a situat sub estimările specialiştilor, evidenţiind fragilitatea recuperării în contextul frământărilor economice la nivel global, informează Bloomberg.com.

Produsul Intern Brut al zonei euro a urcat cu 0,3% în trimestrul al doilea, raportat la primul trimestru al anului, în timp ce economiştii estimau păstrarea ritmului de 0,4% din primele trei luni. La nivelul Uniunii Europene, PIB a avansat cu 0,4% în trimestrul al doilea, la fel ca în precedentele trei luni.

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a crescut cu 0,4%, cea a Italiei a urcat cu 0,2%, în timp ce economia Franţei a stagnat. Potrivit sondajelor realizate de Bloomberg, analiştii anticipau o creştere de 0,5% în Germania, de 0,2% în Franţa şi de 0,3% în Italia.

Creşterea economică a fost, de asemenea, sub aşteptări în Olanda, cu un avans al PIB de numai 0,1%, sub estimarea de 0,3%. Şi pentru Portugalia se estimase un avans economic de 0,5%, însă creşterea a fost doar de 0,4%.

Creşterea din Germania a fost susţinută de exporturi şi consumul privat, arată datele publicate de biroul de statistică de la Berlin, în timp ce investiţiile au limitat avansul PIB.

"Exporturile sunt o componentă importantă a economiei Germaniei, iar cererea globală este în prezent prea slabă pentru a le susţine la viteză maximă. Economia germană se află, însă, într-o situaţie confortabilă şi este poziţionată pentru a profita de situaţia din următoarele luni", a afirmat Johannes Gareis, economist la banca franceză Natixis.

În Franţa, economia nu a înregistrat creştere pentru prima dată într-un an, după ce avansul consumului a încetinit la numai 0,1%, de la 0,9% în precedentele trei luni.

Potrivit unor documente publicate joi, conducerea Băncii Centrale Europene a avertizat în luna iulie că recuperarea este dezamăgitoare şi a afirmat că instituţia este pregătită să ajusteze măsurile de stimulare a economiei dacă este necesar.

Creşterea economică va continua, dar va încetini "odată cu eliminarea sprijinului temporar reprezentat de euro mai slab şi preţurile mai mici la petrol.Această situaţie subliniază necesitatea ca BCE să menţină şi chiar să suplimenteze politica de susţinere a economiei", a declarat Jennifer McKeown, economist la firma Capital Economics din Londra.

Încetinirea creşterii economice din zona euro ar putea "să reflecte atât efecte negative ale crizei din Grecia, cât şi potenţiale slabiciuni ale economiei chineze", a declarat Nick Kounis, economist la ABN Amro din Amsterdam.

Vă reamintim şi faptul că FMI a înrăutăţit în iulie prognoza privind economia globală, din cauza turbulenţelor din China şi a crizei din Grecia.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb