ÎN SEPTEMBRIE, Inflaţia a scăzut uşor la 4,94%

Mihaela Mihai
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 octombrie 2009

Ieftiniri s-au înregistrat doar la nivelul alimentelor.

Ieftiniri s-au înregistrat doar la nivelul alimentelor.

Tutunul şi ţigările au mărit indicele preţurilor de consum cu 0,4%

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 4,94% în septembrie, de la 4,96%, nivelul lunii anterioare, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile de consum înregistrând însă o creştere de 0,39% comparativ cu luna august.

Ieftiniri s-au înregis­trat doar la nivelul alimentelor (0,16%), mărfurile nealimentare şi serviciile suferind uşoare creşteri de preţuri de 0,79, respectiv 0,51%.

Lucian Anghel, economistul şef al BCR, a remarcat că septembrie este a doua lună consecutivă cu o inflaţie de sub 5%, adăugând că, dacă excludem ţigările, tutunul şi apă, canal, salubritate, practic observăm o staţionare a preţurilor. "Inflaţia a scăzut uşor în condiţiile în care tutunul, ţigările deţin o cotă importantă în coşul de consum, iar preţul acestora a crescut cu 5,78%", ne-a spus domnul Anghel. Acest lucru indică, potrivit domniei sale, că Banca Naţională are toate şansele ca să îşi atingă ţinta de inflaţie pentru acest an.

"Inflaţia în septembrie a fost puţin peste media aşteptărilor", apreciază Laurian Lungu, managing partener în cadrul Microanalitica, existând în continuare deficienţe structurale (n.r. la nivelul ajustării dintre cerere şi ofertă). Domnul Lungu consideră că în cazul în care BNR îşi va atinge ţinta de inflaţie, acest lucru se va realiza marginal, coborând cel mult până la 4,5%.

Cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate în septembrie la ţigări şi tutun (5,78%), ouă (1,85%), alte legume şi conserve de legume (1,7%) şi apă, canal şi salubritate (1,67%). La polul opus s-au situat fructele proaspete, unde preţurile au scăzut cu 5,01%, dată fiind componenta sezonieră.

La nivelul mărfurilor nealimentare, combustibilii s-au ieftinit cu 0,37%, autoturismele şi piesele de schimb cu 0,5%. Pe partea serviciilor, preţul chiriilor a stagnat în septembrie, precum şi transportul feroviar. Creşteri s-au mai înregistrat şi la transportul aerian (0,54%), servicii de telefonie (0,47%) şi îngrijire medicală (0,31%).

Rozalia Pal, senior economist la Unicredit Ţiriac Bank, este de părere că luna aceasta vorbim mai mult de o accelerare a ratei inflaţiei, indicele preţului de consum crescând cu 0,4% faţă de luna precedentă. Acest lucru este pus de doamna Pal pe fondul creşterii accizelor la tutun şi a unei uşoare deprecieri a monedei naţionale. "Inflaţia va coborî în continuare, atingând ţinta băncii centrale", opinează doamna Pal.

Fondul Monetar Internaţional ia în calcul un nivel al inflaţiei de 4,3%, pentru finalul anului, iar ţinta de inflaţie a Băncii Centrale este de 3,5% plus minus un punct procentual. Pentru anul viitor, BNR a revizuit în scădere prognoza privind inflaţia la 2,8%, de la 2,6%, ţinta pentru sfârşitul lui 2010 fiind stabilită la 3% plus minus un punct procentual.

Valentin Lazea: Suntem încrezători că atingem ţinta de inflaţie în 2009

Banca Naţională va atinge ţinta de inflaţie fixată pentru 2009, dar rămâne prudentă, ca să nu existe derapaje, este de părere economistul şef al BNR, Valentin Lazea. "Rămânem încrezători că ne vom atinge ţinta de inflaţie din acest an, la nivelul marginal de 4 - 4,5%. Semnalele primite ne arată, totuşi, că trebuie să rămânem prudenţi", a spus Lazea, citat de Agerpres. Economistul şef al Băncii Centrale apreciază că mai este loc şi pentru o scădere a dobânzilor în piaţă, ţinând cont de scăderile repetate ale dobânzii de politică monetară la care a recurs Banca Naţională.

"Marjele de dobândă la active şi pasive sunt suficient de mari pentru a putea vedea şi o scădere a dobânzilor la credite. Ne aşteptăm ca după scăderile de dobândă făcute de BNR să vedem şi o scădere a dobânzilor la credite, dar şi la depozite din partea băncilor comerciale", a spus Valentin Lazea.

Viceguvernatorul Cristian Popa declara, în luna iunie, referitor la inflaţie: "Sper să încheiem anul cu o inflaţie foarte mică şi cred că avem şanse extrem de mari să intrăm în intervalul 2,5-4,5%".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb