ÎN ŢARA NOASTRĂ Retrogradarea statelor europene va pune presiune pe costurile de finanţare în euro

Ziarul BURSA #Internaţional / 16 ianuarie 2012

Decizia S&P de a retrograda nouă ţări din zona euro ar putea avea ca efect creşterea costurilor de finanţare în euro pentru România, atât prin contagiunea aversiunii la risc a investitorilor, cât şi prin canalul bancar, întrucât instituţiile-mamă se vor finanţa şi mai scump, afirmă analiştii români, conform Mediafax.

În ciuda amploarei deciziei S&P, analiştii nu văd uniform efectele la nivelul UE sau al României, iar diferenţele sunt observabile încă de la interpretarea anunţului agenţiei de rating.

"Decizia S&P de a reduce ratingul suveran pentru majoritatea ţărilor din zona euro este una foarte greu de digerat. Teoretic, pentru a repara această situaţie, zona euro trebuie să reducă datoria publică şi să arate cum poate credibil să crească veniturile. Pentru ambele este nevoie de timp. O altă soluţie ar fi fost creşterea economică, dar aici probabilitatea este mult mai mică", a comentat analistul Florin Cîţu. Domnia sa crede că pe termen scurt aceste decizii vor afecta negativ creşterea economică din România, prin costuri mai mari ale capitalului.

"Efectul imediat al acestor decizii se va simţi în costul de finanţare. Din păcate pentru noi, faptul că Franţa, Italia, Austria se finanţează mai scump înseamnă că şi preţul capitalului direcţionat către România va fi mai mare", a spus Florin Cîţu.

Pe termen lung, dacă UE vrea să rămână competitivă la nivel global, Florin Cîţu consideră că efectul ar trebui să fie o creştere a productivităţii şi înscrierea pe un canal de creştere economică sustenabilă. Economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, spune că pe cât este de dramatică decizia S&P, pe atât este de nefundamentată, şi se întreabă retoric care sunt motivele de netăgăduit pentru care sau fost retrogradate Austria şi Franţa.

"La rândul ei, Italia are maturităţi bine aşezate şi politici fiscale de anul trecut foarte sănătoase, care-i vor conduce la surplus primar. Mi se pare că agenţiile de rating încercă cumva să împingă ţările cu probleme către probleme şi mai mari", a spus Ionuţ Dumitru. Domnia sa vede în următoarea perioadă un nou val de aversiune la risc, care va afecta şi România.

Economistul Raiffeisen nu exclude niciun efect negativ prin canalul bancar, prin scumpirea costului de finanţare.

Analistul Lucian Isar crede, însă, că decizia S&P nu este doar fundamentată, dar chiar uşor în urma realităţilor din pieţele internaţionale şi evaluărilor făcute de investitori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb