ÎN TIMP CE ASF STĂ PE O BOMBĂ CU CEAS Preţurile RCA au crescut masiv la asigurători

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 septembrie 2021

Preţurile RCA au crescut masiv la asigurători

Radu Soviani cere demiterea Consiliului ASF şi sesizarea Parchetului

În timp ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) "supraveghează", cu "atenţie şi îngrijorare", ceea ce pare a fi un iminent faliment la City Insurance, asigurătorii au crescut semnificativ preţurile RCA în ultimele zece zile, după cum arată o analiză realizată de hotnews.ro. Majorările de preţuri vin pe fondul problemelor mari în care se află liderul pieţei RCA, City Insurance, companie cu peste 3 milioane de clienţi în România. Conducerea ASF nu a luat o decizie în privinţa situaţiei de la City Insurance nici în şedinţa de ieri, în ciuda faptului că Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, anunţase marţi că va urma o şedinţă în care se va lua o decizie cu privire la procedura de faliment în cazul companiei.

Datele brokerilor arată că Euroins, al doilea mare asigurător RCA, cu preţuri la fel de mici ca City, a majorat tarifele şi cu 600 de lei în unele cazuri, iar alţi asigurători au urmat acelaşi trend. Problemele grave în care se află liderul RCA, City Insurance, au început să se resimtă în piaţă din ce în ce mai puternic în luna septembrie, şoferii cu daune care prezintă poliţe RCA de la City fiind refuzaţi de service-urile auto de teama falimentului companiei. Acesta este contextul în care principalii rivali ai City de pe piaţa RCA au început să majoreze semnificativ preţurile poliţelor.

Trebuie notat că brokerii în asigurări au un program comparativ în care introduc datele clientului, ale maşinii, de când trebuie să intre în vigoare asigurarea RCA şi asigurătorii le transmit apoi ofertele.

Brokerul care a furnizat datele a prezentat cazul unui şofer care a venit să-şi asigure maşina - un Renault Laguna, fabricat în 2005, cu o capacitate cilindrică de 1870 cmc.

Ofertele transmise de asigurători în data de 3 septembrie arătau astfel:

1. Euroins, al doilea mare asigurător RCA după City Insurance, avea cel mai mic preţ pentru o asigurare RCA pe 6 luni: 418,6 lei. Pentru un RCA pe 12 luni, preţul creştea la 813,94 de lei.

2. City Insurance avea al doilea cel mai mic preţ la un RCA pe 6 luni: 444,78 de lei. În schimb, avea cel mai mic preţ din piaţă pentru un RCA pe 12 luni, respectiv 693,4 lei.

Pe următoarele locuri se situau:

3. Grawe: 536,5 lei (pe 6 luni) sau 1073 lei (pe 12 luni)

4. Allianz: 775 lei (pe 6 luni) sau 1.127 lei (pe 12 luni)

5. Omniasig: 839 lei (pe 6 luni) sau 1.398 lei (pe 12 luni)

6. Asirom: 1.066 lei (pe 6 luni) sau 1.604 lei (pe 12 luni)

7. Uniqa: 1.214 lei (pe 6 luni) sau 1.840 lei (pe 12 luni)

8. Groupama: 1.325 lei (pe 6 luni) sau 1.426 lei (pe 12 luni)

9. Generali: 1.639 lei (pe 6 luni) sau 1.772 lei (pe 12 luni)

În doar zece zile, în contextul problemelor tot mai mari ale City Insurance, cei mai mulţi asigurători au crescut preţurile RCA. Este vorba de aceeaşi maşină şi de oferte transmise de asigurători în data de 14 septembrie. Mişcarea se vede cel mai bine la Euroins, care avea cele mai mici preţuri, după care s-au luat şi alţi asigurători. Excepţie fac Generali, Uniqa şi Asirom, care nu au modificat preţurile, dar acestea erau oricum mari.

Ce schimbări de preţuri s-au făcut în ultimele zece zile

1. Euroins a crescut cu aproape 185 de lei preţul RCA (pe 6 luni) şi cu peste 600 de lei preţul RCA pe 12 luni.

2. Grawe a crescut cu aproape 400 de lei preţul RCA (pe 6 luni) şi cu peste 300 de lei preţul RCA pe 12 luni.

3. Allianz a crescut cu 180 de lei preţul RCA (pe 6 luni) şi cu peste 40 de lei preţul RCA pe 12 luni.

4. Omniasig a crescut cu peste 400 de lei preţul RCA (pe 6 luni) şi cu peste 500 de lei preţul RCA pe 12 luni.

5. Groupama a crescut uşor cu peste 45 de lei atât preţul RCA (pe 6 luni) cât şi preţul RCA (pe 12 luni).

"În contextul problemelor grave în care se află City, aproape de faliment, Euroins profită şi s-a dus semnificativ în sus cu preţurile. Nu mai stă cu preţurile jos ca să nu intre, poate, în problemele pe care le are acum City Insurance, dar preţurile majorate sunt în continuare sub ale celorlalţi jucători din piaţă, astfel încât să şi încaseze. La ceilalţi asigurători, explicaţia creşterilor de preţuri este că s-au ferit să nu rămână ei cu cele mai mici preţuri, având în vedere că nici până acum nu şi-au manifestat interesul puternic de a vinde RCA şi practic s-au dus după Euroins cu preţurile", a precizat brokerul în asigurări citat de hotnews.ro.

Amintim că ASF a anunţat, miercurea trecută, că în conturile City Insurance nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acţiunilor subscrise de către acţionarul minoritar i3CP HOLDING BV. Subscrierile vizau capitalizarea cu 150 milioane de euro, necesare City pentru evitarea deschiderii procedurii de faliment. Se pare că ASF a vegheat liniştită, la fel ca celelalte instituţii ale statului, ba chiar posibil să fi închis ochii la frauda săvârşită de City Insurance şi la mutarea banilor asiguraţilor în paradisuri fiscale.

Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF responsabil de sectorul asigurărilor, afirma, în urmă cu doi ani, că City nu are niciun fel de probleme la capitolul indicatori de solvabilitate şi că la momentul respectiv nu exista "niciun motiv rezonabil care să ducă spre o idee de faliment".

"Sectorul de Asigurari din cadrul ASF a închis ochii la fraudele înregistrate la City Insurance şi alte companii, permiţând ca banii de daune să ajungă în paradisuri fiscale. Nu este normal ca această fraudă generată cu bună ştiinţă a autorităţii (de supraveghere financiară) să-i determine pe oameni să achite din propriile buzunare reparaţiile şi nici ca service-urile să între în faliment. Pentru ca aceste consecinţe grave să fie evitate, ASF trebuie să găsească soluţii pentru recuperarea despăgubirilor", transmitea recent COTAR, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, printr-un comunicat.

City a încasat în 2020 prime de pe urma poliţelor vândute de 2,3 miliarde de lei, din care a plătit despăgubiri de 1,4 miliarde de lei.

Radu Soviani: "Scumpirea asigurărilor este un eşec de supraveghere care trebuie corectat prin demiterea întregii conduceri ASF şi sesizarea Parchetului"

Analistul economic Radu Soviani a cerut, ieri, pagina sa de Facebook, demiterea consiliului ASF pentru eşecul în supravegherea pieţei RCA şi sesizarea Parchetului. Soviani a cerut şi Consiliului Concurenţei să se implice având în vedere majorările de preţuri care "nu au motivaţie economică reală".

"Scumpirea asigurărilor cu 44%-74% nu este consecinţa cvasi-falimentului City şi devoalării fraudei. Scumpirea asigurărilor este un eşec de supraveghere, care trebuie corectat astfel: 1. Demiterea întregii conduceri ASF şi sesizarea parchetului pentru a determina gradul de complicitate al fiecărui funcţionar responsabil la lipsa de supraveghere. 2. Autosesizarea Parchetului în privinţa pasivităţii conducerii ASF care asistă la majorări de preţuri de 44%-74% fără moţivatie economică reală. 3. Sesizarea Consiliului Concurenţei privind înţelegerea la preţ de către ceilalţi asiguratori din piaţă, inclusiv abuzul de poziţie dominantă. În trecut, sub mandatul lui Misu Negritoiu, aşa cum am sesizat Parlamentul încă din iarna 2014-2015, asiguratorii s-au mai înţeles la preţ, fiind amendaţi cu zeci de milioane de euro de Consiliul Concurenţei. E drept că acest Consiliu a dat sancţiunea la 3 ani după ce eu sesizasem oficial Parlamentul privind inducerea artificială şi nesustenabilă de către Mişu Negriţoiu a scumpirii asigurărilor, în acelaşi scop ca şi la City Insurance: acţionarii sifonari să nu aducă capital ci să acopere sifonările din scumpiri", a scris ieri Soviani.

În cel mai negru scenariu, aşa cum s-a întâmplat în cazul Astra ori Carpatica, ASF poate decide să retragă autorizaţia de funcţionare a City Insurance ca urmare a constatării stării de insolvenţă şi să promoveze în instanţă cererea de deschidere a procedurii de faliment.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu aruncati cu cifre gresite ---------------incasari de 2.3 milioane lei in 2020 !

    1. Si au peste 3mil. clienti ....................?????????? ??????

      Multumim de sesizare!

      E OK, toti gresim e omenesc, in jungla in care traim azi.

      In tara cu cele mai mici salarii din UE specula si haiducia corporatiilor in materie de preturi babane, e in floare.

    Am mai vazut specula si frauda pe piata romaneasca dar anul 2021 inseamna capitalism salbatic pur.

    1. .... sub obladuirea statului!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb