În timp ce SUA negociază cu Iranul, Netanyahu iese în faţa Congresului SUA

C.I.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 martie 2015

În timp ce SUA negociază cu Iranul, Netanyahu iese în faţa Congresului SUA

John Kerry: "SUA şi Iranul au ca obiectiv comun ofensiva contra ISIS"

Netanyahu: "Discursul din Congresul SUA nu îşi propune să fie un semn de lipsă de respect pentru Obama"

Obama către Sarkozy, în 2011: "Tu te-ai săturat de Netanyahu, dar eu trebuie să am de-a face cu el în fiecare zi"

------

Actualizare 19:08 Benjamin Netanyahu îi mulţumeşte lui Barack Obama pentru susţinerea acordată Israelului

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a mulţumit, în discursul din Congres, preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, pentru susţinerea acordată statului evreu până acum.

"Sunt profund recunoscător pentru oportunitatea de a vorbi pentru a treia oară în Congresul Statelor Unite, cel mai important parlament din lume. Ştiu că prezenţa mea a stârnit controverse, nu aceasta a fost intenţia mea", a spus Netanyahu, invitat de republicanii americani, spre nemulţumirea Casei Albe.

"Alianţa remarcabilă dintre Israel şi Statele Unite este dincolo de partizanatele politice. America şi Israelul au un destin comun - destinul pământului făgăduinţei", a subliniat Netanyahu.

"Apreciem tot ce a făcut Administraţia Obama pentru noi în materie de securitate şi blocând în Consiliul de Securitate ONU rezoluţii antiisraeliene. Îi voi fi mereu recunoscător preşedintelui Obama pentru susţinere. Preşedintele Obama a fost mereu acolo când l-am sunat. Mulţumesc şi Congresului SUA pentru întreaga susţinere acordată Israelului. Mulţumesc, America, pentru tot ce ai făcut pentru noi", a spus Netanyahu.

(E.D.)

Actualizare 18:57 Netanyahu: "Lumea nu trebuie să accepte o ofertă"

Benjamin Netanyahu a spus astăzi, în cadrul Congresului SUA, că naţiunile occidentale nu trebuie să accepte acordul pe care Obama îl negociază cu Iranul.

"Nu avem de ce să pariem securitatea lumii pe speranţa că Iranul se va schimba în bine", a spus el. Potrivit domniei sale, "nu trebuie să punem la bătaie viitorul nostru şi al copiilor noştri".

Netanyahu a cerul ca negocierile să insiste asupra trei lucruri: ca Iranul să oprească agresiunea asupra vecinilor săi, să stopeze sprijinirea terorismului şi să înceteze ameninţările că va distruge Israelul.

"Dacă Iran vrea să fie considerată o ţară normală, să acţioneze ca o ţară normală", continuat oficialul israelian.

(E.D.)

---

Actualizare 18:45 Netanyahu avertizează că Iranul ar putea dezvolta rapid o bombă nucleară

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat astăzi că acordul ce se construieşte de SUA şi alte puteri mondiale cu Iranul ar putea oferi o "pauză" în care această ţară să dezvolte o bombă nucleară.

"Acordul nu blochează calea Iranului spre o bombă nucleară, ci îi pavează drumul", a spus Netanyahu.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 17:38 Stratfor: "Este puţin probabil ca Netanyahu să spună ceva nou despre Iran"

Este puţin probabil ca, în discursul de astăzi, Benjamin Netanyahu să spună ceva nou pe tema Iranului, ţinând cont că prim-ministrul israelian mereu vorbeşte despre această ţară, susţine agenţia de analize militare Stratfor, într-un articol publicat astăzi.

Analiştii Stratfor se aşteaptă ca discursul lui Netanyahu să fie unul marcat de grandomanie, ca al oricărui politician, acest lucru neputând pune în pericol relaţiile SUA-Israel.

"Dacă este nevoie de numai atât, atunci relaţiile sunt deja distruse", apreciază agenţia.

Stratfor susţine că, dincolo de discursuri, nu încape îndoială că relaţiile dintre Statele Unite ale Americii şi Israel se află în continuă schimbare de la sfârşitul Războiului Rece până în prezent. Această schimbare (întreruptă pentru o oarecare perioadă după atacurile de la 11 septembrie 2001) a creat distanţe şi tensiuni în raporturile dintre cele două ţări.

Discursul lui Benjamin Netanyahu este un simplu simptom al realităţii mai puţin vizibile, punctează agenţia de analize militare, adăugând: "Există teatralitate, există animozităţi personale, dar preşedinţii şi premierii vin şi pleacă. Importante sunt interesele care leagă sau separă naţiunile, iar interesele Israelului şi ale Statelor Unite au devenit divergente, într-un anumit grad. Pe această divergenţă trebuie să ne concentrăm, în principal din cauză că există multe mituri legate de relaţia SUA-Israel, create de susţinătorii unei relaţii apropiate, dar şi oponenţii unei astfel de legături, precum şi de inamici străini ai uneia sau ai ambelor ţări".

(Valentin Busuioc)

---

John Kerry, şeful diplomaţiei de la Washington, se va deplasa astăzi la Montreux, ca să se întâlnească cu ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, cu care va avea o serie de discuţii prevăzute să dureze până miercuri după-amiază.

Iranul şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) încearcă să încheie înainte de 31 martie un acord politic care să autorizeze anumite activităţi civile nucleare ale Republicii Islamice.

Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil, însă Teheranul a respins acuzaţiile.

Prin încheierea unui acord ar putea fi rezolvată o veche problemă internaţională care datează de peste un deceniu.

În timp ce John Kerry va negocia cu Iranul, premierul israelian Benjamin Netanyahu va ţine o cuvântare de la tribuna Congresului. Oficialul israelian a declarat că discursul de astăzi privind programul nuclear iranian nu îşi propune să fie un semn de lipsă de respect pentru preşedintele american Barack Obama, relatează DPA şi AFP.

Discursul, care a provocat o distanţare publică între cei doi lideri, ar fi menit "să vorbească clar despre un acord potenţial cu Iran care ar putea ameninţa existenţa Israelului", a declarat Netanyahu în faţa principalului grup de lobby pro-israelian american, Comitetul pentru afaceri publice americano-israeliene (AIPAC). "Am obligaţia să ridic tonul în faţa acestor pericole atâta timp cât mai pot fi evitate", a spus premierul israelian, citat de Agerpres.

Benjamin Netanyahu a elogiat cu acest prilej şi rezistenţa alianţei dintre SUA şi Israel. "Vă aflaţi aici pentru a spune lumii întregi că anunţul privind sfârşitul relaţiei cu SUA nu este doar prematur, ci fals", a spus prim-ministrul israelian. Alianţa istorică dintre cele două ţări "va rezista" dezacordului privind Iranul, a dat asigurări şeful guvernului israelian.

În faţa AIPAC, Netanyahu şi-a reafirmat mesajul, pe care îl va prezenta şi în Congresul SUA, că lumea nu trebuie să permită Iranului să obţină bomba atomică.

Washington Post susţine în ediţia electronică că discursul lui Netanyahu în faţa Congresului SUA va fi probabil cel mai important din cariera sa, în condiţiile în care peste două săptămâni fie va fi reales pentru un al patrulea mandat istoric de premier, fie va pierde puterea.

Netanyahu şi-a petrecut cele trei mandate de premier israelian concentrându-se pe pericolul reprezentat de Iran. Un Iran înarmat atomic ar avea "consecinţe catastrofale, nu doar pentru ţara mea şi nu doar pentru Orientul Mijlociu, ci pentru întreaga omenire", afirma el în primul său discurs din Congres, în 1996, potrivit Mediafax.

Susţinătorii săi spun că este prevăzător, iar criticii săi afirmă că Netanyahu avertizează de 20 de ani că "timpul se scurge" în ceea ce priveşte ameninţarea iraniană şi că este dispus să deterioreze relaţiile dintre SUA şi Israel printr-o confruntare inutilă cu Statele Unite, care nu aduce niciun beneficiu statului evreu.

Adversarii săi din Israel şi Statele Unite consideră că discursul este mai degrabă un plan cinic de a fi reales în urma scrutinului de la 17 martie, care se anunţă strâns, prin folosirea ameninţării iraniene şi prin opoziţia faţă de un preşedinte american care nu este foarte popular în Israel.

Consilierii premierului israelian au afirmat că autorul final al discursului va fi chiar Netanyahu, care îşi scrie singur textul pentru că se consideră nu doar o autoritate pe tema programului nuclear iranian, ci şi un expert în politică americană.

În 2010, preşedintele Franţei de atunci Nicolas Sarkozy i-a spus preşedintelui Barack Obama că Benjamin Netanyahu "este un mincinos", discuţia fiind surprinsă de microfoanele lăsate deschise din greşeală, cu ocazia summit-ului G20 de la Cannes.

Preşedintele francez i-a mai spus omologului său american că nu-l poate "suportă" pe premierul israelian.

Replica lui Obama nu a întârziat să vină: "Tu te-ai săturat de el, dar eu trebuie să am de-a face cu el în fiecare zi". Astfel, deşi aceste remarci ar fi trebuit să fie făcute în particular, ele au ajuns la urechile presei din cauza microfoanelor care au rămas deschise din greşeală.

John Kerry: "Iranul a efectuat operaţiuni care ne-au ajutat"

Statele Unite şi Iranul au interesul comun să lupte împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria, a declarat săptămâna trecută secretarul de Stat american, John Kerry, pe fondul negocierilor dintre marile puteri şi Teheran pe tema programului nuclear iranian.

"Statele Unite şi Iranul au cel puţin un interes comun - ofensiva contra grupului Stat Islamic, dar nu există activităţi în cooperare", a declarat John Kerry, citat de site-ul publicaţiei France Soir, adăugând: "Iranul a efectuat operaţiuni care ne-au ajutat. Dar nu ne coordonăm cu Iranul, nu colaborăm şi nu le-am cerut cooperarea".

Kerry a admis că Iranul reprezintă un aliat de context în conflictul pe care coaliţia internaţională coordonată de Statele Unite îl are cu organizaţia teroristă Stat Islamic, ce ocupă teritorii din Siria, Irak şi Libia, unde a proclamat un "califat islamic". Statele Unite nu au relaţii diplomatice cu Iranul de 35 de ani.

Militari iranieni au fost trimişi în Irak, la solicitarea Guvernului de la Bagdad, pentru a oferi consultanţă în ofensiva irakiană contra organizaţiei teroriste Stat Islamic.

John Kerry, optimist după discuţiile cu Serghei Lavrov

Secretarul american de Stat John Kerry s-a declarat ieri "plin de speranţă" că discuţiile pe care le-a avut la Geneva cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov vor conduce la o schimbare în bine în Ucraina, potrivit AFP.

"Este începutul unei schimbări care va însemna o îmbunătăţire pentru toată lumea", a declarat Kerry, într-o conferinţă de presă, după ce a discutat 80 de minute cu Lavrov, adăugând: "Sper că acela va fi drumul unei dezescaladări şi nu pentru noi decepţii".

Şeful diplomaţiei americane a menţionat şi eventualitatea unor noi sancţiuni împotriva Moscovei în cazul unui eşec al stopării violenţelor.

Serghei Lavrov a făcut declaraţii scurte după întâlnire, vorbind despre progrese notabile în aplicarea acordului de la Minsk şi precizând că încetarea focului se aplică, armele grele sunt retrase.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb