În timp ce SUA revizuieşte priorităţile de securitate, în Europa se desfăşoară un mare exerciţiu militar NATO

R.S.
Internaţional / 24 februarie

În timp ce SUA revizuieşte priorităţile de securitate, în Europa se desfăşoară un mare exerciţiu militar NATO

Cele mai mari exerciţii de luptă ale ţărilor membre NATO din 2025 continuă, testând capacitatea acestora de a desfăşura rapid forţe pe scară largă la graniţa de est a alianţei celor 32 de naţiuni, În acelaşi timp cresc preocupările cu privire la cel mai puternic membru al său, Statele Unite, potrivit Euronews.

Exerciţiile din România, ţară care se învecinează cu Ucraina, se desfăşoară în timp ce o Europă bulversată încearcă să facă faţă unui nou curs al Statelor Unite conduse de preşedintele Donald Trump.

Înainte de a treia aniversare a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, au început exerciţiile Steadfast Dart 2025, care implică aproximativ zece mii de militari din nouă ţări, ca parte a noii Forţe de Reacţie Aliate a NATO şi care se vor desfăşura timp de şase săptămâni în România, Bulgaria şi Grecia.

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, le-a cerut aliaţilor să mărească considerabil cheltuielile militare şi a declarat că priorităţile de securitate ale SUA sunt diferite. Cu toate că administraţia Trump nu a anunţat că nu intenţionează să retragă forţele americane din regiune, observaţia lui Hegseth potrivit căruia "aliaţii europeni trebuie să conducă de pe front" i-a făcut pe partenerii NATO să se gândească la o potenţială nouă realitate în care Statele Unite nu mai sunt puternicul protector armat nuclear al securităţii continentului.

Efectele posibile ale retragerii SUA din România

Radu Tudor, analist militar la Bucureşti, a declarat că o retragere a SUA din prezenţa militară în România ar fi "un cadou" pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

"Întregul flanc estic al NATO (ar deveni) mai slab în faţa comportamentului agresiv al Rusiei", a spus el, adăugând că acest lucru ar determina România să ceară aliaţilor NATO să contribuie cu trupe şi arme pentru a umple golul lăsat de câteva mii de soldaţi americani.

Amiralul Stuart B. Munsch, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite Aliate, a declarat că în ultimul deceniu, ameninţările la adresa NATO "au devenit din ce în ce mai complexe şi mai imprevizibile".

"Pentru a face faţă acestui mediu de securitate complex, NATO a suferit o transformare semnificativă. Ne-am dus planurile de apărare de la idee la realitate", a declarat Munsch reporterilor prezenţi miercuri la baza de antrenament.

"Acest exerciţiu... reprezintă punctul culminant al eforturilor noastre şi începutul noii noastre forţe care va apăra fiecare centimetru din teritoriul Alianţei", a adăugat Munsch.

De asemenea, aliaţii europeni s-au declarat îngrijoraţi de faptul că au fost lăsaţi în afara discuţiilor dintre diplomaţii americani şi ruşi care au avut loc marţi în Arabia Saudită, al căror obiectiv a fost cel de a pune capăt războiului din Ucraina.

NATO întăreşte flancul estic

Exerciţiile de luptă de săptămâna aceasta din România au inclus antrenamente cu foc viu şi exerciţii de război în tranşee. Săptămâna trecută, soldaţii greci şi spanioli au efectuat o serie de exerciţii în Grecia, inclusiv simularea unui asalt amfibiu.

Noua Forţă de Reacţie Aliată a NATO, înfiinţată în iulie anul trecut, combină forţele convenţionale cu tehnologiile cibernetice şi spaţiale. Marea Britanie conduce operaţiunea cu 2.600 de militari şi 730 de vehicule.

Exerciţiile includ România, Bulgaria, Franţa, Grecia, Italia, Slovenia, Spania şi Turcia şi implică 1.500 de vehicule militare, peste 20 de avioane şi mai mult de o duzină de nave.

După ce Rusia a început invazia pe scară largă a Ucrainei, pe 24 februarie 2022, NATO şi-a consolidat prezenţa pe flancul estic al Europei prin trimiterea unor grupuri de luptă multinaţionale suplimentare în România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia.

De atunci, România a jucat un rol din ce în ce mai important în alianţă. A donat Ucrainei un sistem de rachete Patriot şi a deschis un centru internaţional de pregătire pentru piloţii de avioane F-16 din ţările aliate, inclusiv Ucraina, scrie G4Media.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Europa fara USA/Trump/NATO,

    din punct de vedere militar e foarte slabut si ineficient,

    chiar daca gasca Macron/Scholz/Ursula Pfitzer nu recunosc 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Aceasta gasca nu numai ca nu recunoaste, dar vrea neaparat razboi, unde duce asta? Astia n au familii si copii, de nu le pasa de ce s ar putea intampla?

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Felcitari, ai castigat 2 ruble!

      Vrem tezaurul inapoi, ponimat? 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb