ÎN TRIMESTRUL AL DOILEA  Băncile străine şi-au redus expunerea pe România cu 517 milioane dolari

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 noiembrie 2015

Băncile străine şi-au redus expunerea pe România cu 517 milioane dolari

Expunerea directă a băncilor străine pe economia românească s-a redus cu 517 milioane de dolari în al doilea trimestru al acestui an, de trei ori mai puţin decât diminuarea de 1,789 miliarde de dolari înregistrată în trimestrul precedent, arată ultimele date publicate marţi de Iniţiativa de la Viena 2, arată un raport publicat de Fondul Monetar Internaţional.

Potrivit sursei citate de Agerpres, finanţarea băncilor străine către ţările din Europa Emergentă a crescut în trimestrul al doilea din acest an, pentru prima dată după 2011. Datele, bazate pe informaţiile Băncii pentru Reglemente Internaţionale, arată că finanţarea către cele 21 de ţări din Europa Centrală, Europa de Est şi Europa de Sud-Est (CESEE) a scăzut cu 0,3% din PIB în al doilea trimestru, mai puţin faţă de scăderea de 0,5% din PIB înregistrată în primul trimestru. Dacă, însă, se exclud Rusia şi Turcia, care au înregistrat turbulenţe semnificative, expunerea băncilor străine a crescut cu 0,1% din PIB, graţie creşterilor puternice de peste 1% din PIB din Cehia şi Polonia. S-au majorat, de asemenea, finanţările în Estonia, Macedonia şi Republica Moldova, dar au scăzut în majoritatea ţărilor din regiune.

Iniţiativa de la Viena subliniază că în aproximativ jumătate din ţările care au înregistrat o contracţie a finanţării băncilor străine, ritmul declinului a încetinit în trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru. Situaţia se aplică şi în cazul României, unde procesul de dezintermediere al băncilor străine a încetinit ritmul la 0,3% din PIB în al doilea trimestru al acestui an, faţă de 1% din PIB în primul trimestru.

Iniţiativa de la Viena a fost creată de grupurile bancare occidentale în perioada de vârf a crizei bancare globale din 2008-2009 pentru a asigura un nivel adecvat de capital şi lichiditate pentru subsidiarele lor din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. Iniţiativa a fost relansată sub forma "Vienna 2.0", în luna ianuarie 2012, ca răspuns la reapariţia riscurilor pentru regiune din partea crizei din zona euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb