Numărul luptătorilor jihadişti străini prezenţi în Siria şi în Irak a crescut de peste două ori în ultimul an şi jumătate, ajungând la cel puţin 27.000, indică un raport publicat marţi, la New York, de Soufan Group, o firmă de consultanţă specializată în intelligence, informează AFP.
Potrivit raportului, 'fenomenul jihadiştilor străini în Irak şi în Siria este unul cu adevărat mondial', numărul lor actual, între 27.000 şi 31.000, fiind de peste două ori mai mare decât cel consemnat în iunie 2014 (12.000), "în pofida eforturilor internaţionale de a combate Statul Islamic şi de a reduce fluxul de militanţi spre Siria".
"Succesul Statului Islamic depăşeşte visurile celorlalte grupări teroriste, care par acum demodate, precum Al-Qaida. Acest succes a încurajat zeci de mii de jihadişti să intre în rândurile SI şi i-a inspirat pe alţi să-i devină simpatizanţi", explică Soufan Group.
Fenomenul nu este însă uniform în lume. Dacă, de pildă, numărul jihadiştilor veniţi din Europa Occidentală a crescut de peste două ori, ajungând la 5.000, dintre care 1.700 de francezi, cel al luptătorilor veniţi din America de Nord a rămas stabil, (280).
Din Orientul Mijlociu provin 8.240 de jihadişti, dintre care 2.500 de saudiţi, iar din Maghreb 8.000 (cei mai mulţi tunisieni, 6.000).
Pe de altă parte, a crescut exploziv, cu aproape 300%, numărul luptătorilor veniţi din Rusia şi statele Asiei Centrale, în total 4.700 de persoane, dintre care 2.400 ruşi. Pentru Statul Islamic luptă şi 2.100 de turci, indică acelaşi raport, fundamentat pe date stabilite de guverne, organizaţii internaţionale şi institute de cercetare.
Tot potrivit Soufan Group, între 20% şi 30% dintre jihadiştii străini revin în ţările de origine, ceea ce constituie o mare provocare pentru serviciile de securitate având în vedere numărul în creştere de atentate lansate de Statul Islamic în afara teritoriului ocupat de această organizaţie. De menţionat că Statul Islamic a revendicat recentele atentate din 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morţi, şi mai multe atacuri în Tunisia.