ÎN URMA NEGOCIERILOR DINTRE ÎNTRE FMI ŞI AUTORITĂŢILE NOASTRE Ponta: Am stabilit deficit pe cash de 1,83% din PIB pentru 2015

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 decembrie 2014

Ponta: Am stabilit deficit pe cash de 1,83% din PIB pentru 2015

Actualizare 22:09 ALDD şi FAPT salută reducerea TVA în turism

Asociaţia Litoral-Delta Dunării (ALDD) şi Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) salută decizia Guvernului de a reduce taxa pe valoarea adăugată la serviciile din turism, de la 24% la 9%, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

La începutul acestui sezon estival, ALDD, prin FAPT, a solicitat premierului, ministrului de Finanţe şi celui al Economiei să ia în considerare "efectele pozitive imediate" pe care o asemenea măsură fiscală de reducere a TVA le-ar avea asupra creşterii numărului de turişti şi a consumului de servicii turistice româneşti, ceea ce va duce implicit la creşterea contribuţiei sectorului Turism în PIB.

Reducerea cotei TVA la 9% pentru toate serviciile din turism, în cazul prestaţiilor care se desfăşoară pe teritoriul României, va face ca destinaţiile româneşti să atragă un număr mai mare de turişti români şi străini în vacanţă în ţara noastră, se mai arată în comunicat.

Corina Martin, preşedintele ALDD şi al FAPT, şi vicepreşedinte al ANAT, a declarat: "Salutăm această decizie, ca măsură în sprijinul turismului românesc, aşa cum am solicitat în numeroase rânduri. Considerăm că Guvernul României are obligaţia de a sprijini turismul românesc, în vederea creşterii imaginii destinaţiilor româneşti şi a sporirii competitivităţii acestora, comparativ cu alte destinaţii vecine".

---

Actualizare 15:19 Şefa ANAT: "Reducerea TVA la pachetele turistice, o hotărâre istorică pentru turismul românesc"

Reducerea TVA la pachetele turistice este "o hotărâre istorică" pentru turismul românesc, cu atât mai mult cu cât cota redusă de TVA este deja aplicată în foarte multe ţări UE, concurente cu noi pe piaţa turistică internaţională la acest tip de pachete, susţine Lucia Nora Murariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

Domnia sa a declarat: "Din câte ştim noi, şi din cererile formulate în mod repetat de patronatele din turism, în mod deosebit de ANAT şi FPTR, cota de 9% TVA se doreşte a fi aplicată la toate pachetele de servicii care includ cazare şi diverse variante de masă, alături de cazare, vândute turiştilor sub formă de pachet, inclusiv pachet de cazare cu all inclusive, aşa cum a comunicat azi prim-ministrul Victor Ponta. O asemenea hotărâre este una istorică pentru turismul românesc, cu atât mai mult cu cât cota redusă de TVA este deja aplicată în foarte multe ţări membre ale Uniunii Europene, concurente cu România pe piaţa turistică internaţională la acest tip de pachete".

Patronatele din turism au convingerea că, fără implicarea directă a premierului Victor Ponta, nu ar fi fost posibil un asemenea rezultat "cu efecte directe şi indirecte în asigurarea sustenabilităţii industriei turistice româneşti", a mai spus Lucia Murariu, sperând că, după reducerea TVA la pachetele turistice, până la finele acestui an, guvernul Ponta va pune în aplicare şi Legea voucherelor de vacanţă începând cu 1 ianuarie 2015.

---

Actualizare 13:55 IPP: "Fondurile insuficiente pentru programele de sănătate nu vor acoperi nevoile pacienţilor"

Programele naţionale de sănătate vor funcţiona "cu prorogare" şi anul viitor din aceleaşi alocări financiare, "insuficiente" pentru a acoperi nevoile pacienţilor din cauza amânării adoptării bugetului pe 2015, susţine Institutul pentru Politici Publice (IPP) într-un comunicat remis azi redacţiei.

"Deşi mai sunt doar câteva zile până la sfârşitul anului, noile programe naţionale de sănătate pentru anul 2015 nu au fost încă supuse consultării publice, principalul motiv fiind amânarea adoptării bugetului pe anul viitor, dar şi prelungirea transferului de competenţe în finanţarea acestor programe de la Ministerul Sănătăţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de la 1 ianuarie 2015. Sănătatea nu a reprezentat, din păcate, o prioritate în bugetul de stat în anii 2013 - 2014, alocările financiare pentru programele naţionale de sănătate fiind cu aproximativ 71% mai mici în anul 2013 faţă de 2011. România a avut pentru 2013 - 2014 un număr de 19 programe naţionale de sănătate (şase finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii şi 13 finanţate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate) care reflectă priorităţile Guvernului în domeniul sănătăţii publice", arată sursa citată.

Punctul de vedere al IPP şi al partenerilor săi este că indicatorii de măsurare a eficienţei alocării financiare guvernamentale "nu sunt pe deplin adaptaţi" realităţii curente, "nemăsurând" eficienţa alocărilor financiare în corelaţie cu obiectivele propuse pentru fiecare program, dar nici în legătură cu nevoile specifice ale grupurilor vulnerabile, cum sunt comunităţile de romi.

"IPP şi organizaţiile romilor au cerut Ministerului Sănătăţii o largă consultare la momentul programării priorităţilor în cadrul acestor programe naţionale de sănătate pentru perioada 2015 - 2016, precum şi o temeinică evaluare a impactului acţiunilor derulate în cadrul acestora până în prezent. IPP consideră că o decizie eficientă privind reorganizarea generală a alocărilor financiare în cadrul celor două programe naţionale de sănătate (Imunizare şi Sănătatea Femeii şi a Copilului) se va face în măsura în care autoritatea care va gestiona în continuare programele naţionale de sănătate îşi va asuma o analiză de nevoi complexă, dar şi decizia alocării de fonduri în acord cu nevoile identificate, respectiv cu impactul estimat la nivelul beneficiarilor acestor programe", mai notează comunicatul.

Împreună cu cele mai reprezentative organizaţii ale romilor - Agenţia de Dezvoltare Comunitară Împreună şi Asociaţia SASTIPEN - IPP a organizat recent o consultare cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cu privire la eficienţa programelor naţionale de Imunizare şi de Sănătatea Femeii şi a Copilului. La aceasta s-a adăugat Acţiunea privind Mediatorii Sanitari, iniţiativă finanţată tot din bugetul Ministerului Sănătăţii, cu ţintă reală asupra îmbunătăţirii accesului grupurilor vulnerabile, în special a comunităţilor rome, la servicii medicale specializate şi la educaţie sanitară adecvată.

-------------

Actualizare 13:24 TVA va fi redusă de la 24% la 9% pentru pachetele all inclusive din turism

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă de la 24% la 9% pentru pachetele all inclusive din turism, o măsură cu un impact bugetar redus, dar care rezolvă o problemă de competitivitate, a anunţat premierul Ponta, după discuţia avutăcu experţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Comisiei Europene.

"Am reuşit să rezolvăm o problemă importantă, chiar dacă cu un impact bugetar mai redus, şi anume scăderea TVA-ului la pachetele all inclusive din turism, de la 24 la 9%, pentru că era o problemă de competitivitate a sectorului de turism din România", a spus Ponta.

El a precizat că impactul bugetar aferent este de 100 milioane lei, fiind luat în calcul în proiectul de buget pentru anul viitor.

--------

Actualizare 12:50 Banii pentru apărare, aprobaţi doar în Consiliul UE

Guvernul şi Comisia Europeană nu au ajuns la un acord privind suplimentarea anul viitor a cheltuielilor de apărare cu 0,3% din PIB, deoarece oficialul CE a motivat că nu are mandat pentru o decizie care trebuie luată doar de către Consiliul European, a anunţat premierul Victor Ponta.

Ponta a precizat că a avut deja o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, pentru ca România să solicite în următorul Consiliu European, din această lună, aprobarea pentru aceste cheltuieli suplimentare destinate armatei, cu o majorare corespunzătoare a deficitului bugetar, şi a arătat că, dacă avizul nu va putea fi obţinut la această reuniune, atunci va discuta şi cu viitorul preşedinte, Klaus Iohannis.

"Cei 0,3% din PIB în plus la deficit pentru cheltuieli militare, pe care noi l-am solicitat la Ecofin şi care a fost agreat de principiu nu este inclus. Reprezentantul Comisiei Europene nu a avut mandat în acest sens. Am avut o discuţie cu preşedintele în funcţie, domnul Băsescu, voi avea o discuţie şi cu preşedintele ales, domnul Iohannis, pentru că decizia de a acorda României această derogare pentru cheltuieli militare de 0,3% din PIB se poate lua doar în Consiliul European. Fie la Consiliul de acum, din 17-18, ori la consiliile următoare, România va reveni cu această solicitare", a spus Ponta, amintind de obligaţiile asumate de România în calitate de stat membru NATO.

-------------

Actualizare 12:15 Ponta: Am stabilit deficit pe cash de 1,83% din PIB pentru 2015

FMI, CE şi Guvernul au ajuns la un acord privind ţinta de deficit pentru anul 2015, premierul Victor Ponta anunţând astăzi că s-a stabilit, astfel, un deficit pe cash de 1,83%.

Potrivit premierului, vom avea în 2015 un buget de 238 miliarde lei, din care 225 venituri şi 13 miliarde deficit.

Totodată, discuţiile au stabilit şi o creştere economică pentru anul 2015 egală cu cea din 2014, de 2,5%.

"Discuţiile tehnice vor continua şi azi, dar pe baza acordului de principiu putem finaliza proiectul de buget pe 2015 astfel încât, vineri dimineaţă, să aprobăm bugetul şi să-l trimitem la Parlament", a spus Victor Ponta.

Domnia sa a menţionat că nu va există nici o taxă şi nici un impozit suplimentar în 2015. "Bugetul se închide fără a introduce în 2015 vreo altă taxă şi impozit. Cota unică de 16% rămîne în vigoare. Există o taxă care se redcue - taxa pe construcţii speciale, de la 1,5 la 1%", a declarat oficialul.

De asemenea, acesta a menţionat că toate măsurile - fie de stimulare economică, fie de echitate socială - rămân în buget: reducerea CAS cu 5% la agajator, scutirea impozitului reinvestit, majorarea pensiilor, dublarea alocaţiilor pentru copiii din familii cu venituri reduse.

Mai mult, se păstrează şi creşterea salariului minim.

---

Actualizare 10:15 Experţii FMI şi cei ai CE au sosit la Guvern pentru a discuta cu Victor Ponta

Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi cei ai Comisiei Europene (CE) au venit la Guvern, pentru o discuţie cu premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, şi ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, se întâlnesc astăzi, la ora 10.00, la sediul Guvernului cu misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Agerpres.

Tot marţi dimineaţa a venit la Guvern şi Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, potrivit surselor din presă.

---

După ce au discutat pe tot parcursul sfârşitului de săptămână, reprezentanţii delegaţiei FMI şi cei ai Executivului nostru au continuat să negocieze şi ieri, toată ziua, pe marginea proiectului de buget.

La închiderea ediţiei a început o nouă rundă de discuţii, după o pauză de doar câteva ore, care se dorea a fi ultima şedinţă dintre cele două părţi pe tema bugetului.

Pe parcursul zilei de ieri, au circulat zvonuri în presă, obţinute de la surse din domeniu, potrivit cărora, printre altele, delegaţia FMI şi-ar fi dat acordul pentru o ţintă de deficit bugetar în 2015 de 1,4% din PIB şi pentru cofinanţarea proiectelor europene.

Ministrul delegat pentru buget Darius Vâlcov a declarat, vineri, că reprezentanţii FMI ar fi impus Guvernului o ţintă de deficit de 0,9%, subliniind că Executivul nu va accepta sub nicio formă această solicitare.

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că "în cursul zilei de luni, cel târziu marţi", negocierile cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială vor ajunge la final şi că PSD propune ca votul în Parlament să fie în data de 21 decembrie, odată cu jurământul preşedintelui ales Klaus Iohannis.

Potrivit primului ministru, vor fi menţinute principalele linii anunţate, "şi anume un buget pe 2015 care să prevadă foarte clar că nu se adaugă niciun fel de taxă şi impozit şi că se acoperă toate măsurile de creştere economică şi protecţie socială anunţate deja, precum reducerea CAS şi scutirea de impozit a profitului reinvestit".

"Aceste discuţii le avem azi (n.r. luni) şi mâine (n.r. astăzi), iar bugetul va fi transmis cel mai probabil vineri dimineaţă, după ce finalizăm şi includem toate amănuntele tehnice, către Parlament. Dacă vineri dimineaţă pleacă spre Parlament, în urma unei şedinţe speciale pe care o vom avea, probabil, vineri la ora 9.00, Parlamentul are timpul necesar pentru a-şi îndeplini propriile proceduri de depunere a amendamentelor, dezbaterea în comisii şi adoptarea în plen", a afirmat Ponta, citat de Mediafax.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) susţine ferm poziţia Guvernului de construcţie a unui buget consolidat pentru 2015, luând în calcul un deficit de minim 2,1%, se arată într-un comunicat al Asociaţiei.

Oamenii de afaceri apreciază că, în negocierile cu finanţatorii internaţionali, "Guvernul ar fi avut o poziţie mai puternică dacă dovedea o viziune bugetară şi de susţinere a investiţiilor publice şi a mediului de afaceri pentru minim doi ani, respectiv pentru anii 2015-2016".

AOAR cere Guvernului ca, "alături de cheltuielile impuse de asigurarea funcţionării statului (care ar trebui reduse constant, an de an, prin aplicarea măsurilor propuse în diferite proiecte realizate în această direcţie), să prezinte finanţatorilor internaţionali proiectele de investiţii concrete ce urmează să fie realizate, făcând transparent şi fundamentat modul lor de finanţare".

Mediul de afaceri nu este de acord "cu limbajul dublu" utilizat de Comisia Europeană prin tratarea inechitabilă a ţărilor membre, "unor state permiţâdu-le încadrarea în deficite bugetare mai mici de 3% până în anul 2017 şi, în acelaşi timp, României cerându-i -se să atingă un deficit bugetar de 0,9%".

Asociaţia solicită, din nou, ca planificarea bugetară realizată de Guvern să se bazeze tot mai mult pe finanţarea unor programe de investiţii concrete, cu indicatori măsurabili, la nivel central şi local, cerând Guvernului adoptarea de măsuri ferme şi predictibile care să asigure creşterea graduală a răspunderii administraţiilor locale în asigurarea unui echilibru bugetar prin măsuri proprii de susţinere şi dezvoltare a mediului de afaceri local.

AOAR se declară ferm "împotriva creşterii taxelor, tarifelor şi a tuturor categoriilor de măsuri parafiscale care nu fac decât să finanţeze un sistem birocratic, ineficient şi care împovărează nejustificat activitatea mediului de afaceri, ducând la corupţie, distorsionarea pieţei şi venituri bugetare insuficiente".

Din primele zile ale săptămânii trecute, o delegaţie a FMI, CE şi Banca Mondială negociază cu reprezentanţii autorităţilor noastre proiectul de buget pentru 2015.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De la 0.9 la 1.4% deficit? Nu se poate. basescu/boc ne spuneau ca nu se poate. Ca FMI este de neinduplecat si mereu cu adevarul in gura.

    1. "s-a stabilit, astfel, un deficit pe cash de 1,83%."

      "Guvernul şi Comisia Europeană nu au ajuns la un acord privind suplimentarea anul viitor a cheltuielilor de apărare cu 0,3% din PIB" 

      S-a obtinut un deficit de 1.83% si se urmareste acordul pentru inca 0.3%. Deci, Guvernul este vpe cale sa obtina ceea ce si-a propus, adica un deficit de cca 2.1%. Avind in vedere ca deficitul negociat pe 2014 este de 2.2%, inseamna ca efortul de consolidare fiscala in anul 2015 este nesemnificativ. N-ar fi o problema daca s-ar da curs solicitarilor mediului de afaceri: "Asociaţia solicită, din nou, ca planificarea bugetară realizată de Guvern să se bazeze tot mai mult pe finanţarea unor programe de investiţii concrete, cu indicatori măsurabili, la nivel central şi local, cerând Guvernului adoptarea de măsuri ferme şi predictibile care să asigure creşterea graduală a răspunderii administraţiilor locale în asigurarea unui echilibru bugetar prin măsuri proprii de susţinere şi dezvoltare a mediului de afaceri local." 

      Daca bugetul va fi gospodarit ca in acest an, ne paste un prapad. 

      Sunt absolut necesare "programe de investiţii concrete"! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb