• UPDATE 14.48 > CA al TVR a aprobat concluziile negocierilor dintre reprezentanţii conducerii şi cei ai partenerilor de dialog social, cu privire la concedierile colective
Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv a aprobat astăzi, 28 septembrie 2012, modificarea schemei organizaţionale propuse în Programul de redresare economică a SRTv, votat în şedinţa CA din 28 august. Noua schemă a rezultatat în urma consultărilor dintre reprezentanţii conducerii şi partenerii de dialog social, cu privire la concedierile colective.
În timpul consultărilor, care s-au derulat în perioada 13-24 septembrie 2012, cele două părţi au convenit ca numărul posturilor care vor fi desfiinţate în SRTv să fie mai mic decât cifra aprobată prin HCA nr. 110/28 august şi cea propusă iniţial în Notificarea privind intenţia de concediere colectivă.
Astfel, în noua schemă organizaţională vor rămâne 2.395 de locuri de muncă, urmând să fie desfiinţate doar 872 de posturi, faţă de cele 962 propuse iniţial. Această decizie a fost luată fără afectarea substanţială a indicatorilor economici cuprinşi în Programul de redresare economică a SRTv, care justifică măsura concedierilor colective.
Hotărârea a fost adoptată cu 11 voturi "pentru" şi două "împotrivă".
Televiziunea Română se află într-o situaţie financiară critică, fără măsuri urgente de redresare riscând să ajungă în imposibilitatea de a funcţiona. În 28 august 2012, CA al TVR a aprobat Programul de redresare economică a societăţii, care prevede o serie de măsuri necesare pentru reducerea cheltuielilor, restabilirea echilibrului financiar şi plata datoriilor acumulate.
---------------------
• Consiliul de Administraţie al televiziunii publice a fost declarat neconstituţional, în urma unei sesizări a PDL
• Consiliul îşi va înceta activitatea după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial
• "Este o nouă lovitură a PDL, dată într-o formă total nedemocratică", opinează Lucia Hossu Longin
Conducerea Televiziunii Române se află din nou pe marginea prăpastiei, după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului de numire a Consiliului de Administraţie al TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL.
Întrucât judecătorii CCR au decis că hotărârea din 25 iunie este neconstituţională, cei opt membri desemnaţi de la PSD, PNL, UDMR şi UNPR în actualul CA şi vor pierde funcţiile, a anunţat Curtea Constituţională.
Raluca Turcan, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, ne-a spus, ieri, că cele opt persoane desemnate de partidele amintite îşi vor înceta mandatul în momentul în care decizia CCR va fi publictă în Monitorul Oficial. Din acel moment, partidele vor putea să facă noi propuneri, care vor fi trimise spre validare comisiilor şi înaintate plenului pentru aprobare, ne-a mai spus deputatul PDL.
Domnia sa ne-a declarat: "Celelalte grupuri parlamentare îşi pot menţine propunerile pentru Consiliul de Administraţie al TVR, însă trebuie să facă loc unui număr de trei persoane care să fie propuse de PDL. Pentru depolitizarea instituţiei, noi am propus încă de atunci profesionişti din societatea civilă".
Potrivit legislaţiei în vigoare, noul CA va trebui să aleagă şi un nou preşedinte-director general, ceea ce înseamnă că funcţia lui Claudiu Săftoiu de manager al televiziunii publice este, în acest moment, pusă sub semnul întrebării.
Referitor la legalitatea hotărârilor adoptate de actualul Consiliu de Administraţie, Raluca Turcan ne-a precizat că, dacă instanţa va hotărî, acestea ar putea fi lovite de nulitate.
"Legalitatea CA poate fi stabilită doar în Instanţă. Dacă aceasta va hotărî că actualul Consiliu este ilegal constituit, deciziile adoptate de Consiliul de Administraţie în funcţiune ar putea fi lovite de nulitate. În orice caz, noul CA va reevalua toate hotărârile luate până acum de Consiliul de Administraţie al TVR".
Acest lucru înseamnă că şi Strategia de redresare economică a televiziunii publice poate fi modificată sau chiar schimbată cu totul, lucru confirmat şi de avocatul Gheorghe Piperea, care ne-a spus că hotărârile actualului CA "ar putea fi afectate de decizia CCR".
Domnia sa ne-a explicat că, potrivit Consituţiei României, hotărârile CCR au aplicabilitate doar din momentul adoptării lor, adăugând, însă, că, dacă se va stabili prin lege că hotărârea Parlamentului din iunie este nulă, atunci toate deciziile adoptate de actualul CA vor fi declarate nule.
Acest lucru creează noi controverse la vârful TVR, dar le dă o speranţă salariaţilor din televiziune, care îşi doresc ca schimbările anunţate să se finalizeze cu un număr mai mic de persoane disponibilizate.
"Poate noul CA nu va mai da afară o mie de angajaţi, poate va adopta un alt plan de redresare care să prevadă un număr de doar câteva sute de concedieri. Noi am depus la Parlament un astfel de proiect. Sunt foarte mulţumit că există şansa de a-l schimba pe Săftoiu (n.r. - preşedintele-director general al TVR)", ne-a spus Sorin Burtea, membru în CA din partea salariaţilor.
În acelaşi timp, Lucia Hossu Longin, membru în CA din partea PNL, s-a arătat nemulţumită de decizia CCR.
Domnia sa ne-a declarat: "În situaţia actuală nu ne putem continua activitatea. Această hărţuire a USL continuă, iar CCR lucrează mai diabolic ca înainte. Televiziunea se află într-o stare jalnică, nu poate fi lovită mai grav. Cum să ne găsim un partener care să ne ajute, când noi ne schimbăm preşedintele ca pe batistă? Parlamentarii PDL nu şi-au făcut atunci treaba cum trebuie şi acum ne creează probleme. Pentru noi este o lovitură groaznică. Consiliul de Administraţie a mai funcţionat fără să aibă membri dintr-un partid sau altul, dar nu s-a întâmplat nimic. Conform Legii de organizare şi funcţionare, pe noi ne conduce Parlamentul, nu CCR, iar în momentul în care s-a constituit, CA era perfect legal. Acţiunea PDL este o lovitură făcută într-un mod total nedemocratic. Nu vor putea schimba decât doi membri, iar propunerile celorlalte partide vor rămâne aceleaşi".
Şi Claudiu Săftoiu este de părere că "Parlamentul este singurul for în măsură să pună în aplicare hotărârea Curţii Constituţionale şi să ia măsuri astfel încât activitatea în Televiziunea Română să nu fie afectată".
Acesta a sublinit, printr-un comunicat de presă, că procesul de implementare a Programului de redresare economică a instituţiei, elaborat la cererea Guvernului, va continua, "urmând un calendar strict, comunicat partenerilor sociali şi care va respecta legile în vigoare".
Partidul Democrat Liberal a contestat la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului privind noul Consiliu de Administraţie al SRTV, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL, susţinând că decizia "nu corespunde algoritmului politic".
Liderul deputaţilor PDL Mircea Toader declara, în iunie, că, potrivit algoritmului calculat la numărul de parlamentari, PDL ar fi trebuit să primească în noul CA al SRTV aproape trei locuri, UDMR un loc, PSD trei locuri, PNL două locuri, UNPR primind un loc de la PDL.
În 25 iunie, majoritatea liderilor de grupuri parlamentare au stabilit că în CA al SRTV vor fi câte trei reprezentanţi de la PSD şi PNL şi câte unul de la UDMR şi UNPR.
Consiliul de Administraţie al TVR este alcătuit din 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Potrivit legii, preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de Parlament, pe o perioadă de patru ani.
Conducerea TVR a anunţat, recent, că televiziunea publică discută cu băncile pentru contractarea unui credit sindicalizat de circa 10-15 milioane de euro, din care să poată acoperi salariile compensatorii ce vor fi acordate celor aproape o mie de angajaţi care, potrivit Programului de redresare economică, urmează să fie disponibilizaţi. Sorin Burtea ne-a precizat, ieri, că intenţia instituţiei este să se împrumute la câteva bănci, urmând să restituie banii în circa 2-3 ani. "Dacă vom avea cu o mie de salariaţi mai puţin, vom putea garanta cu veniturile televiziunii", a subliniat domnia sa.
Lucia Hossu Longin ne-a spus că echipamentele televiziunii, carele color, studiourile, proprietatea de la Cluj pot reprezenta, de asemenea, garanţii pentru băncile care vor împrumuta TVR, adăugând că există instituţii bancare dispuse să colaboreze cu televiziunea în acest sens.
Planul de redresare economică a instituţiei mai vizează, pe lângă concedierile colective, reducerea cheltuielilor cu 54% şi restrângerea numărului de canale TV.
•
Numărul posturilor desfiinţate din cadrul TVR va fi mai mic faţă de cifra propusă iniţial, respectiv 872 faţă de 962, după cum s-a stabilit la consultările care au avut loc zilele trecute referitoare la concedierile colective, a anunţat, instituţia, la închiderea ediţiei.
Comunicatul precizează că această decizie a fost luată fără afectarea substanţială a indicatorilor economici cuprinşi în Programul de redresare economică a SRTv, care justifică măsura concedierilor colective.
Evaluarea performanţelor profesionale, realizată în luna septembrie 2012, va constitui criteriu eliminatoriu pentru înscrierea la procesul de selectie pentru toţi angajaţii, indiferent de funcţia ocupată sau vechimea în TVR, au mai stabilit părţile.
Procesul de selecţie va consta în trei etape care vor fi notate şi cărora li se vor aplica ponderi, respectiv memoriul de activitate, testul grilă şi interviul, iar pentru domeniile de activitate comune vor fi constituite atât comisii de selecţie, cât şi o comisie de rezolvare a contestaţiilor.
1. AFARA CU IMORALITATEA DIN TVR PE BANII ROMANILOR
(mesaj trimis de IOANA în data de 29.09.2012, 23:19)
VREM OAMENI DECENTI, CREDIBILI. Burtea,un imoral nu reprezinta interesele tvr si natiunii romane. El si-a promovat o amanta de pe strada ,a ajutat-o in toate ,a pus-o sefa de tvr info,i-a luat casa si masina ca-i mai tinara cu 30 de ani ca el si ii face jocurile sexuale, merg la filmari zilnic pe banii tvr.. si se distreaza in acelasi pat. Nerusinat, i-a mincat viata sotiei si fiicei lui mai mare decit amanta cu 5 ani. OARE CE ZICE NEPOTICA LUI DE ASA BUNIC DEPRAVAT, OAMENII DIN TVR DE ASTA ARE NEVOIE?