ÎN ZIUA ALEGERILOR SIF Transilvania a mai convocat o Adunare Generală, pentru modificarea statutului

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 martie 2017

SIF Transilvania a mai convocat o Adunare Generală, pentru modificarea statutului

SIF3 a propus schimbări în criteriile pentru membrii Consiliului de Supraveghere

Conducerea SIF3 Transilvania a mai convocat o Adunare Generală, pe 28 aprilie, în acelaşi timp cu AGA de bilanţ, pe tema modificării actului constitutiv, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Astfel, după ce vor participa la şedinţa convocată, de la ora 10, pentru alegerea unui nou Consiliu de Supraveghere şi pentru repartizarea unui dividend de 0,02 lei/acţiune, acţionarii SIF3 sunt aşteptaţi, de la ora 12.30, la Adunarea generală extraordinară, pentru modificarea şi completarea actului constitutiv.

Conform SIF3, "convocarea se efectuează pentru modificarea şi completarea actului constitutiv cu dispoziţiile imperative ale Regulamentului ASF nr. 2/2016 privind aplicarea principiilor de guvernaţă corporativă de către entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi ale dispoziţiilor legislative primare şi secundare intrate în vigoare după data aprobării Actului Constitutiv şi în conformitate cu corespondenţa purtată cu ASF pe această temă, cu respectarea prevederilor Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare (Legea nr. 297/2004 în continuare), ale reglementărilor CNVM/ASF date în aplicarea acesteia, ale Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată în 2004, cu modificările şi completările ulterioare (Legea nr. 31/1990 în continuare) şi cele ale Actului constitutiv al societăţii".

Directoratul SIF3 vrea să modifice criteriile pe care trebuie să le îndeplinească membri Consiliului de Supraveghere al societăţii. În cazul aprobării propunerii de modificare, Consiliul de Supraveghere va fi format din 7 persoa-ne fizice, care trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii, printre altele: "b) să nu fie membri în consiliul de administraţie/consiliul de supraveghere sau directori/ membri ai directoratului ai/al unei alte societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de investiţii sau ai/al unei instituţii de credit care îndeplineşte funcţia de depozitar pentru unul din organismele de plasament colectiv administrate, nu trebuie să fie membri în consiliul de administraţie/consiliul de supraveghere al unei SSIF cu care SAI a încheiat contract de intermediere financiară şi nu trebuie să fie angajaţi sau să aibă orice fel de relaţie contractuală cu o altă SAI sau cu o societate de investiţii; d) să nu se afle sub incidenţa sancţiunilor prevăzute la art. 273 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 297/2004 aplicate de CNVM sau a unor sancţiuni similare aplicate de BNR, CSA, CSSPP sau de alte autorităţi de supraveghere şi reglementare în domeniul economic şi financiar din străinătate; f) să aibă o experienţă profesională în domeniul pieţei de capital/asigurărilor/pensiilor private sau în domeniul bancar ori al administrării de investiţii de minimum 3 ani".

Celelalte prevederi referitoare la membri CS sunt: "a) să aibă o bună reputaţie şi o experienţă suficientă pentru a asigura administrarea sigură şi prudenţială a societăţii; c) să nu fi fost condamnaţi printr-o sentinţă rămasă definitivă pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, uz de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită, precum şi alte infracţiuni de natură economică; e) trebuie să aibă studii superioare de lungă durată, absolvite cu examen de licenţă sau de diplomă, după caz; g) să nu fi deţinut funcţia de administrator al unei societăţi comerciale române sau străine aflată în curs de reorganizare judiciară sau declarată în stare de faliment, în ultimii doi ani anteriori declanşării procedurii falimentului, situaţie faţă de care se demonstrează că sunt răspunzători, dacă răspunderea a fost stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă".

În plus, conducerea SIF3 a propus introducerea unui nou punct, în actul constitutiv, potrivit căruia Consiliul de Supraveghere are următoarele responsabilităţi de bază cu privire la aplicarea principiilor guvernanţei corporative: "(i) supraveghează şi este responsabil pentru realizarea managementului strategic al societăţii şi îndeplinirea obiectivelor stabilite; (ii) avizează planul de afaceri al societăţii şi evaluează poziţia financiară a societăţii; (iii) stabileşte criteriile relevante de monitorizare a rezultatelor activităţii Directoratului şi a societăţii în ansamblu şi evaluează anual modul de aplicare a acestora; (iv) se asigură că există un cadru adecvat de verificare a modului în care se aplică legislaţia specifică privind raportarea către ASF şi de verificare a informaţiilor transmise către ASF la solicitarea acesteia, privind anumite acţiuni întreprinse de societate; (v) analizează adecvarea, eficienţa şi actualizarea sistemului de administrare a riscului în vederea gestionării eficiente a activelor deţinute de societate, precum şi modul de administrare a riscurilor aferente la care aceasta este expusă; (vi) aprobă apetitul şi limitele toleranţei la risc ale societăţii, precum şi procedura pentru identificarea, evaluarea, monitorizarea, gestionarea şi raportarea riscurilor semnificative la care este sau poate fi expusă societatea; (vii) analizează adecvarea, eficienţa şi actualizarea sistemului de control intern-conformitate, astfel încât să asigure independenţa acestuia faţă de structurile organizatorice operaţionale şi cele de suport din cadrul societăţii; (viii) supraveghează respectarea cerinţelor privind externalizarea /delegarea unor activităţi operaţionale sau funcţii, atât înainte de efectuarea acesteia, cât şi pe toată durata externalizării/delegării; (ix) analizează şi stabileşte politica de remunerare a societăţii, astfel încât aceasta să corespundă strategiei de afaceri, obiectivelor şi intereselor pe termen lung şi să cuprindă măsuri pentru prevenirea apariţiei conflictelor de interese; (x) se asigură că la nivelul societăţii există o strategie de comunicare care respectă cerinţele legale aplicabile; (xi) se asigură de dezvoltarea standardelor etice şi profesionale pentru a se asigura un comportament profesional şi responsabil la nivelul societăţii în vederea prevenirii apariţiei conflictelor de interese; (xii) evaluează semestrial planurile pentru asigurarea continuităţii activităţii şi pentru situaţiile de urgenţă la nivelul societăţii".

De asemenea, conform propunerii SIF3, "membrii Directoratului, precum şi persoanele care îi înlocuiesc pe aceştia, trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute la lit. a) - e) şi g) din alin. (1) al art. 15 din prezentul Act Constitutiv, să aibă o experienţă de minimum cinci ani în domeniul administrării de investiţii sau în domeniul pieţei de capital şi să încheie o asigurare de răspundere profesională, în limita echivalentului în lei a 300.000 euro. Primele de asigurare vor fi suportate de societate".

O altă propunere de modificare a actului constitutiv are următorul conţinut: "Fiecare acţionar are dreptul la dividende proporţional cu cota sa de participare la capitalul social. Fixarea dividendelor şi termenul în care acestea se vor plăti acţionarilor, se vor decide prin hotărâre a adunării generale. SIF Transilvania în calitate de societate plătitoare a dividendelor are dreptul să-şi deducă, din sumele de plătit ca dividende, cheltuielile justificate de efectuarea plăţii. Plata dividendelor şi a oricăror sume cuvenite deţinătorilor de valori mobiliare emise de SIF Transilvania se va realiza prin intermediul depozitarului central şi al participanţilor la sistemul de compensare-decontare şi registru, conform legii".

13 candidaţi s-au înscris la alegerile pentru Consiliul de Supraveghere SIF3 Transilvania, care se vor ţine la AGA din 28 aprilie.

Actualul Consiliu de Supraveghere i-a propus pe următorii candidaţi pentru funcţia de membru în CS: Ştefan Szabo, Dumitru Carapiti, Gheorghe Luţac, Cristian Mihalcea, Crinel Valer Andănuţ, care fac parte din actualul Consiliu, dar şi pe Vicenţiu Zorzolan şi Constantin Frăţilă.

Lista a fost completată de Viorel Borună, Gabriela Alexe, Dorina Bălaşa, Dan Paul, Alina Mioara Cobuz-Băgnaru şi Nicolae Petria.

Acţionarii SIF3 urmează să mai decidă, în AGA, aprobarea unui dividend brut pe acţiune în sumă de 0,02 lei/acţiune. Dividendul reprezintă un randament de 7,73% prin raportare la preţul mediu de tranzacţionare a acţiunilor SIF 3 în anul 2016.

Directoratul şi Consiliul de Supraveghere al SIF3 propun şi recomandă acţionarilor ca profitul net realizat în 2016 - 68,79 milioane de lei - să fie repartizat astfel: rezerve legale - 3,74 milioane de lei, dividende - 43,68 milioane de lei, alte rezerve (surse proprii de finanţare constituite din profit pentru o viitoare răscumpărare de acţiuni, în condiţiile stabilite de o AGEA care va fi convocată în semestrul al doilea al anului 2017) - 21,37 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Au vandut hotelurile din Saturn la pret de 2500 euro/ camera (care in fapt este o garsoniera) iar pe piata gasesti garsoniere la 20000 euro deci frumos castig pt chinezi. Asta-i noul Caritas, SIF3. Intrebarea e cat si-a luat de fapt Fercala la tranzactie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb