Înalţi funcţionari de la ADS şi Ministerul Agriculturii - urmăriţi penal în privatizarea "Vitipomicola" Sîmbureşti Olt

C.P.
Ziarul BURSA #Politică / 2 februarie 2005

Procurorii Secţiei a II-a din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie au finalizat cercetările penale în dosarul privind privatizarea SC "Vitipomicola" SA Sîmbureşti Olt şi stabilirea unei valori mai mici a redevenţei în contractul de concesionare a unei suprafeţe de teren aparţinînd acestei societăţi.

Anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de: Niculae Havrileţ - fost preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statu-lui - acuzat de comiterea a două infracţiuni de neglijenţă în serviciu; Eremia Pop, director Concesionare în cadrul Agenţiei Domeniilor Statului şi membru al Comisiei de negociere - sub as-pectul săvîrşirii infracţiunilor de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate a bunurilor aparţinînd agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare, abuz în serviciu contra intereselor publice, săvîrşit printr-o infracţiune de corupţie sau asimilată acesteia, ambele în concurs real; Dan Jiga - fost director general în cadrul Minis-terului Agriculturii şi Alimen-taţiei şi preşedinte al Comisiei de negociere, acuzat de să-vîrşirea, în concurs real, a infracţiunii de neglijenţă în serviciu; Silvia Căpitanu - fost director general al Direcţiei de Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei şi membru al Comisiei de negociere - sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu; Teodor Enache - director general, Gabriel Rotaru -direc-tor economic, Ion Vîlc - director, Gheorghe Grijac - şef Serviciu juridic, toţi în cadrul Agenţiei Domeniilor Statului - acu-zaţi de săvîrşirea, în concurs real a infracţiunii de neglijenţă în serviciu; Georgeta Niculae - secretar al Comisiei de negociere - pentru neglijenţă în serviciu, în concurs real; Gheorghe Ciucă - reprezentant al Asociaţiei Salariaţilor "Sîmbureşti" - sub aspectul săvîrşirii infracţi-unilor de complicitate la stabilirea, cu intenţie a unei valori diminuate a bunurilor aparţinînd agenţilor economici la care statul este acţionar şi abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele în concurs real; Dănuţ Oniga, reprezentant al SC "Vinarte" SRL Bucureşti, acuzat de săvîrşirea infracţiunilor de complicitate la stabilirea, cu intenţie a unei valori diminuate a bunurilor aparţinînd agenţilor economici la care statul este acţionar şi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiuni aflate în concurs real.

Din cercetările efectuate în cauză rezultă că, în luna august 2000, Comitetul de coordonare a activităţii de privatizare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei a aprobat propunerea de vînzare a întregului pachet de acţiuni gestionate de acest minister la SC "Vitipomicola" SA Sîmbureşti (100%) prin negociere directă. Concomitent, a fost declanşată şi procedura de concesionare a suprafeţei de 1.103 hectare din terenurile aflate la dispoziţia acestei societăţi. Dosarul de prezentare al SC "Vitipomicola" Sîmbureşti a fost întocmit de Direcţia Generală de Privatizare a Patrimoniului din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, iar Caietul de Sarcini aferent concesionării terenului agricol, de către lucrătorii Agenţiei Domeniilor Statului.

Comisia mixtă de negociere pentru vînzarea acţiunilor şi concesionarea terenului a fost alcătuită din: Eremia Pop - de la Agenţia Domeniilor Statului; Dan Jiga - preşedinte, din partea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei; Silvia Căpitanu- membru din partea aceluiaşi minister; Georgeta Niculae - secretar.

În cursa pentru privatizare au rămas, ca investitori, Asociaţia Salariaţilor "Sîmbureşti" şi o societate comercială stră-ină, negocierea derulîndu-se în şase etape, în intervalul 19 septembrie - 4 octombrie 2000.

Ofertele financiare depuse de cei doi investitori au fost analizate luîndu-se în calcul preţul/acţiune, redevenţa, modalitatea de plată a preţului, inves-tiţiile din surse proprii şi inves-tiţiile pentru întreţinerea terenului. De reţinut că, în cazul ambelor oferte financiare, redevenţa oferită a fost defalcată pe categoria de folosinţă a terenu-lui şi calculată în funcţie de suprafaţa stipulată în Caietul de Sarcini, folosindu-se încadrarea în categoria de folosinţă "arabil" a terenurilor pe care se aflau vii şi livezi. Departajarea între cei doi investitori a fost făcută în baza punctajului obţinut pentru redevenţa oferită, res-pectiv ofertarea de către Asociaţia Salariaţilor "Sîmbureşti" a unei redevenţe de 685 kg. grîu STAS/an, comparativ cu redevenţa oferită de societatea stră-ină concurentă de 540 kg. grîu STAS/an, pentru toate cele 1.103 hectare.

În consecinţă, prin respectarea procedurilor şi dispoziţiilor legale aplicabile în negocierea directă, Asociaţia Salariaţilor "Sîm-bureşti" a fost selectată, prin votul unanim al membrilor Comitetului de Coordonare a Activităţii de Privatizare, pentru încheierea contractului de vînzare-cumpărare a celor 430.774 acţiuni deţinute de Minis-terul Agriculturii şi Alimentaţiei la SC "Vitipomicola" şi concesionarea celor 1.103 hectare teren aflat în administrarea acestei societăţi.

Concomitent înstrăinării de către stat a pachetului repre-zentînd 100% din acţiunile SC "Vitipomicola" Sîmbureşti SA la un preţ total de circa un milion dolari, Agenţia Domeniilor Statului a încheiat contractul de concesionare cu Asociaţia Salariaţilor "Sîmbureşti". Din analiza clauzelor contractului, comparativ cu informaţiile preluate în Nota pentru informare şi decizie privind negocierile de vîn-zare a acţiunilor, s-a reţinut diminuarea redevenţei de la 685 kg. grîu/ha la 540 kg. grîu/ha, contrar ofertei finale, ferme şi definitive, în baza căreia Asociaţia Salariaţilor cîştigase negocierea. Totodată, suprafaţa acordată spre exploatare aces-tei Asociaţii a fost diminuată cu aproape 58 de hectare, faţă de suprafaţa propusă concesio-nării de către Administraţia Domeniilor Statului prin Caietul de Sarcini.

Prin încheierea contractului de concesiune pentru o redevenţă mai mică decît oferta iniţială cu 145 kg. grîu/ha a fost denaturată şi procedura de negociere, care ar fi condus la desemnarea drept cîştigător a celui care a făcut cea mai bună ofertă, respectiv societatea comercială cu capital străin. Consecinţa a fost, de asemenea, diminuarea automată a puncta-jului care ar fi fost obţinut de către Asociaţia Salariaţilor Sîmbureşti, dacă în oferta finală, fermă şi definitivă, ar fi menţionat 540 kg. grîu/ha.

Potrivit datelor şi înscrisurilor avute în vedere pe parcursul cercetării penale, anchetatorii au stabilit că, în aceeaşi zi cu încheierea contractului de concesionare, Agenţia Domeniilor Statului a întocmit un alt contract similar pentru o suprafaţă de 57,98 teren agricol, repre-zen-tînd chiar diferenţa de suprafaţă rezultată din diminuarea terenului dat spre exploatare Asociaţiei Salariaţilor "Sîmbureşti". Contractul a fost în-cheiat de ADS cu societatea comercială "Vinarte" SRL Bucureşti, iar obiectul acestuia îl constituie exploatarea suprafeţei respective, la care se adaugă încă 2 hectare de teren neagricol.

Această suprafaţă concesiona-tă de ADS în favoarea "Vinarte" SRL Bucureşti face parte din terenul aflat în exploatarea SC "Vitipomicola" Sîmbureşti SA. În fapt, cele 1.103 hectare de teren agricol oferite spre concesionare de ADS prin metoda negocierii directe au fost îm-părţite, în mod ilegal, în două suprafeţe, din care una a fost acordată în exploatare SC "Vinarte" SRL Bucureşti. Mai mult societatea bucureşteană nu a participat în nici un fel la negocieri, semnatarii contractului de concesionare în favoarea acestei societăţi a suprafeţei de 60 hectare teren agricol şi neagricol, încălcînd dispoziţiile art.10 din Legea 219/1998 privind regimul concesiunilor. Contractul a reprezentat, astfel, o atribuire directă a dreptului de exploatare pentru societatea cu răspundere limitată din Bucureşti.

Semnatarii contractelor de concesiune au fost Eremia Pop, Teodor Enache, Gabriel Rotaru şi Gheorghe Grijac - toţi înalţi funcţionari în cadrul Agenţiei Domeniilor Statului şi de către Dan Jiga, Silvia Căpitanu, Georgeta Niculae - ca membrii ai Comisiei de negociere din par-tea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.

Ambele contracte de concesiune au fost aprobate de preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului, la acea dată, Niculae Havrileţ.

Între membrii Comitetului de Coordonare a Activităţii de Privatizare activau şi Dan Jiga - preşedinte al Comisiei de negociere pentru vînzarea acţiunilor SC "Vitipomicola" SA, dar şi Niculae Havrileţ - cel care a aprobat contractele de concesiune.

Toate documentele juridice de înstrăinare a acţiunilor SC VITIPOMICOLA SA Sîmbureşti şi de concesionare a suprafeţei de 1.103 hectare teren agricol (din care, în mod ilegal, aproape 60 de hectare în favoarea unei societăţi neparticipante la negocieri) au fost semnate de cei 11 învinuiţi în dosarul cauzei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb