Unii reprezentanţi ai puterii de la Kremlin au fost acuzaţi, de o comisie de anchetă din cadrul Senatului american, că s-au ales cu profituri de milioane de dolari din programul "Petrol contra hrană", prin vînzarea de ţiţei alocat Rusiei de Saddam Hussein, cu discount-uri semnificative. Hussein solicita, în schimb, intervenţia ruşilor în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru eliminarea sancţiunilor impuse Irakului.
Senatorii americani arată că Saddam Hussein a alocat consiliului de consultanţă al preşedintelui rus Vladimir Putin peste 90 de milioane de barili de ţiţei, ca semn de mulţumire pentru sprijinul oferit în cadrul ONU. Petrolul a fost acordat Consiliului Prezidenţial al Rusiei, prin Alexander Voloşin şi Serghei Issakov, spun anchetatorii. Voloşin, fost şef al consiliului, a primit ţiţeiul în 2003. Din cele 90 de milioane de barili, 5 milioane au ajuns la Voloşin, iar restul la Issakov. Voloşin este, acum, preşedinte al "Unified Energy System", cu sediul în Moscova. Aproape o treime din ţiţeiul vîndut de Irak prin programul "Petrol contra hrană" a fost alocat Rusiei.
"Ţiţeiul alocat face parte dintr-o schemă largă de influenţă a Rusiei în privinţa Irakului, respectiv a sancţiunilor impuse acestui stat de ONU", indică raportul. Documentul nu face nici un fel de acuzaţii la adresa lui Putin, însă arată că, odată vîndut, ţiţeiul a adus beneficii de 2,98 milioane de dolari.
Anchetatorii din comisia senatorială consideră că a existat o legătură directă între acţiunile Rusiei în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite şi modul în care a exploatat Hussein sancţiunile, efort care i-a adus dictatorului 17 miliarde de dolari.