Elevii au parte de surprize pe bandă rulantă din partea conducerii Ministerului Educaţiei, din 2013 urmând ca absolvenţii cursurilor liceale să aibă la îndemână o nouă formă de Bacalaureat. Comisia de educaţie din Senat a aprobat, ieri, introducerea în Legea educaţiei a unui amendament care prevede opţiunea Bacalaureatului profesional. Decizia a fost luată cu unanimitatea voturilor celor cinci senatori prezenţi la şedinţa comisiei. La şedinţa Comisiei de educaţie a Senatului a fost prezentă şi Ecaterina Andronescu, iniţiatorul acestei propuneri.
Potrivit Ministrului Educaţiei, Bacalaureatul profesional se poate aplica din 2013: "Pe masa comisiei se află ordonanţa pentru modificarea bacalaureatului de anul trecut, care a produs deja efecte. Ar fi foarte uşor de introdus un amendament care presupune doar acest bacalaureat profesional. Am gândit să îi adăugăm bacalaureatului o componentă privind bacalaureatul profesional, care nu dă drept de acces pe învăţământul superior, dar dă drept pe piaţa muncii. Dacă cineva a optat într-o sesiune numai pentru bacalaureatul profesional şi dacă peste o sesiune se răzgândeşte şi vrea în învăţământul superior, dă diferenţa şi poate să îşi continue cariera profesională. Examenul acesta nu schimbă conţinutul programei pe care ei au parcurs-o pe timpul anilor de liceu. Ca urmare, nu venim prin această formă de examen cu elemente în plus, pe care elevii nu le-au făcut la clasă, ci doar adăugăm o fomă în sprijinul celor care se orientează spre piaţa muncii". Ecaterina Andronescu a afirmat că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu mai mulţi directori de şcoală, precum şi cu reprezentanţi ai inspectoratelor, s-a ajuns la concluzia că trebuie introdusă o nouă formă de finalizare a studiilor liceale.
Principalul argument adus în sprijinul acestei propuneri a fost faptul că timp de doi ani, Bacalaureatul a adus doar rezultate slabe, astfel că s-a decis să se gândească o formulă prin care o parte din elevi să finalizeze liceul şi să meargă pe piaţa muncii. Potrivit ministrului, bacalaureatul profesional are comun cu bacalaureatul naţional probele de competenţă, apoi cei care optează pentru această variantă trebuie să susţină un proiect, o probă practică şi un examen scris la educaţia antreprenorială, care este comună tuturor liceenilor.
Ministrul a ţinut să precizeze că acest bacalaureat profesional rămâne la opţiunea elevului şi a părinţilor. Concret, acest tip de bacalaureat va fi mai accesibil pentru absolvenţii de liceu, care vor avea astfel şanse mai mari să obţină o diplomă de finalizare a studiilor. Există însă şi o problemă, Bacalaureatul profesional nu va permite urmarea studiilor universitare, cei care vor obţine o astfel de diplomă având o singură opţiune: să intre pe piaţa muncii. Bacalaureatul a fost promovat, în sesiunea de toamnă, de 24,27% dintre cei 85.117 candidaţi care au participat la examen, peste 14.000 de absolvenţi înscrişi iniţial renunţând să mai susţină probele, ceea ce reprezintă un mic pas înainte. În 2011, tot în sesiunea de toamnă, promovabilitatea la nivel naţional a fost de 16,8%, după soluţionarea contestaţiilor. Anul acesta, în prima sesiune au promovat 44,41% dintre candidaţi.