ÎNCEPÂND CU APROXIMATIV DOUĂ LUNI ÎNAINTE DE ÎNAINTAREA CERERII DE INTRARE ÎN INSOLVENŢĂ, Preţul acţiunii Romcab a livrat cel puţin cinci semnale de vânzare

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 februarie 2017

Preţul acţiunii Romcab a livrat cel puţin cinci semnale de vânzare

Actualizare 13:15 Cotaţia "Romcab" se depreciază pe bursă, la orele prânzului, cu 14,75%, la preţul unitar de 2,6 lei

(S.A.)

---------

Evoluţia acţiunilor Romcab SA (MCAB), listate la categoria Standard a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a început să emită multiple semnale de vânzare, începând cu aproximativ două luni înainte ca societatea să înainteze Tribunalului Mureş cererea de intrare în insolvenţă, în data de 10 februarie 2017.

Utilizând concepte de analiză tehnică simplă, se pot identifica cel puţin cinci semnale de vânzare pe care preţul MCAB a început să le livreze începând cu luna decembrie a anului trecut.

Astfel, primul semnal, apărut la 8,26 lei/acţiune, a venit în data de 27 decembrie 2016, când preţul a închis pentru a doua zi din ultimele trei sub Suportul local (S1) situat la un nivel de aproximativ 8,6 lei. Suportul reprezintă un nivel al preţului ce acţionează ca o barieră potenţială în faţa scăderii acestuia. O trecere semnificativă a preţului sub Suport creşte probabilitatea ca acesta să îşi continue deprecierea.

Dezastrul a început să se prefigureze începând cu cel de-al doilea semnal, ce a venit vineri, 6 ianuarie 2017, când închiderea de 7,72 lei s-a situat pentru cea de-a doua zi la rând sub media mobilă simplă de 200 de zile. Mediile mobile sunt instrumente tehnice de identificare şi cuantificare a trendului, ce pot funcţiona şi ca Suport. Media de 200 de zile evaluează tendinţa preţului pe termen lung (în general un an), fiind urmărită de managerii fondurilor de investiţii. Scăderea preţului sub această medie indică înscrierea preţului pe un trend descendent pe termen lung, reprezentând un semnal de vânzare.

Cel de-al treilea semnal a venit vineri, 13 ianuarie 2017, când preţul de închidere, de 6,60 lei, s-a situat, pentru a doua zi la rând, sub Suportul (S2) din zona preţului de 6,70 lei. Relevant în acest caz este volumul extrem de mare, de 838.591 acţiuni, cel mai mare din 2011 până în prezent, care s-a înregistrat în întreaga săptămână de tranzacţionare încheiată pe 13 ianuarie. Volumul, ce indică interesul participanţilor din piaţă, reprezintă elementul ce poate creşte încrederea în semnalul dat de către preţ. Astfel, o configuraţie de preţ ce se formează pe un Volum ridicat are o probabilitate mai mare de rezolvare în direcţia anticipată decât în cazul unui Volum redus.

Următorul semnal a venit pe data de 18 ianuarie, când închiderea de 4,61 lei s-a situat pentru a doua zi la rând sub Suportul (S3) de la nivelul de 6 lei, fost nivel de rezistenţă în 2014. Spre deosebire de Suport, Rezistenţa reprezintă un nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră pentru creşterea acestuia. Datorită comportamentului jucătorilor din piaţă, care ţin minte anumite valori de preţ şi acţionează în consecinţă, nivelurile de Suport şi Rezistenţă au tendinţa de a-şi inversa rolurile, în timp. Volumele mari pe care a avut loc străpungerea Suportului, de 172.433 acţiuni, pe 17 ianuarie, şi de 211.317, în ziua următoare, cu mult peste media celor 50 de zile anterioare, de aproximativ 33.000 de titluri, au adăugat încredere suplimentară acestui semnal.

Lovitura finală pentru MCAB a venit începând cu data de 23 ianuarie 2017, când media mobilă simplă de 50 de zile (ce indică trendul pe termen mediu) a trecut sub cea de 200 de zile, la un preţ de închidere de 4,91 lei. Trecerea mediei mobile pe 50 de zile sub cea de 200 reprezintă un semnal de vânzare, indicând faptul că rata de scădere a preţului pe termen mediu a devenit mai rapidă decât cea pe termen lung.

Pentru perioada avută în vedere, preţul MCAB a mai dat şi alte semnale de vânzare, de exemplu închiderea preţului sub media mobilă de 50 de zile pe data de 8 decembrie 2016 şi confirmarea din ziua următoare, sau ruperea altor Suporturi mai puţin evidente.

Identificarea nivelurilor de Suport şi Rezistenţă, precum şi interpretarea sau utilizarea indicatorilor tehnici prezintă o anumită doză de subiectivism. În aceste condiţii, important pentru un investitor este să îşi găsească metoda şi indicatorii care i se potrivesc şi să fie consecvent în utilizarea lor.

Ieri, cotaţia Romcab a închis la 3,05 lei, înregistrând cea de-a doua zi la rând de depreciere maximă admisă de BVB.

Dacă un investitor ar fi vândut MCAB la primul semnal dat de ruperea Suportului din decembrie 2016, ieşind la un preţ de 8,26 lei/acţiune, ar fi salvat o pierdere de 5,21 lei/acţiune (excluzând comisioanele de tranzacţionare), ceea ce reprezintă 63,07% faţă de preţul de închidere din 27 decembrie 2016.

Notă: mediile mobile de 10, respectiv 40 de zile pe graficul săptămânal reprezintă echivalentul celor de 50, respectiv 200 de zile pe graficul zilnic.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Semnalul a venit cind pe agf.ro s-a facut cunoscut ca Mcab are incidente de plata. Sa aplici AT pe o firma precum Mcab e o gluma....

    1. Glumele se fac la intervale recomandate. Dar ai dreptate nu prea imi vine sa rid cind vad manipularea grosolana la BVB prin comunicatul MCAB, ca "nu avem nici o problema, doar cei ce ne datoreaza bani au luat concediu !!!"

      Si ai crezut ca raii aia au fost in vacanta 1 luna de craciun? A fost megateapa bvb livrata scurt retailului sau mai direct popa-prostu...jenant modul de comunicare al emitentului, iar asf si diicot ar trebui sa conlucreze, dar ma cam indoiesc

    Am luat cateva sute de actiuni la inceput de ian peste 8 lei, tot timpul dupa ce se vindea in bid se lua repede din ask dar numai cat trebuia, asta era modus vivendi, dar asf nu cred ca a inteles nimic

    1. ...inca un caz "rezolvat" de maniera FNI, Harinvest, etc insa din pacate aici nu mai e cale de recuperare a investitiei. Intr-o tara fara coruptie "barbara" graficul pretului ar fi fost in unghi drept, adica cadere abrupta, toti stiu in acelasi timp. Aici baietii destepti s-au facut exitul la timp.

    Felicit Bursa pentru demersul de a publica analize tehnice!Elementele de baza din AT sunt vitale ,indiferent cata analiza fundamentala stie un investitor.Semnale ,ca cele data pe acest grafic, nu trebuiau desconsiderate,ma refer la media mobila 200 sau trecerea mediei mobile 50 sub cea de 200,sunt esentiale.Astea sunt chestiuni elementare in AT dar indispensabile.MCAB nu era si nici nu va fi in lista cu emitenti pe care sa ii urmaresc,dar analiza din Bursa de azi este un exemplu foarte bun de cum sa folosesti AT-ul.

    1. se folosește pe acțiuni foarte lichide, iar MCAB nu este una dintre acestea, asa cum a mai comentat cineva aici. În general în piață noastră nu prea se folosește at, din mai multe motive. Dacă chiar îți dorești să faci asta, numai pe blue chips are rost.

      În al doilea rand, în AT se folosește un mixer mai mare de indici, nu doar suport și medii mobile.

      Și nu în ultimul rand, AT folosita după ce un eveniment a avut loc e ca zicala "după război multi viteji se arata". 

      Eu folosesc AT de 11 ani pe orice actiune,indiferent ce volum are.Anul trecut randamentul meu a fost de +20% folosit numai AT ,in conditiile in care BET a crescut cu doar +1% aproximativ.

    nu se sesizeaza nici o autoritate sa vada daca investitorii au fost inselati ? daca este frauda la mijloc ? chiar se poate orice in tara asta ?

    Ce analiza tehnica, tata ?

    Romcab scade din procina datoriilor.  

    Pana la vestea cu incidentele de plata, nu scadea deloc.  

    Si, dc tot era atat de clar, de ce nu ne.ai avertizat si pe noi dinainte ?  

    Dc pt tine e totul atat de clar, zi.ne si noua ce urmeaza sa mai scada si ce sa mai creasca.  

    O norata Redactie , de ce a disparut primul comen

    tariu privind acest articol , cel in care cineva

    propunea statului sa vanda la 0,11 lei/actiune ? 

    1. Buna ziua.

      Am verificat observatia dumneavoastra impreuna cu administratorul de sistem si va putem spune ca de la acest articol nu a fost sters niciun comentariu. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb