ÎNCEPÂND DE ASTĂZI  ASF permite administratorilor să aleagă metoda de evaluare a deţinerilor nelichide

A.I.
Piaţa de Capital / 28 august 2020

 ASF permite administratorilor să aleagă metoda de evaluare a deţinerilor nelichide

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) permite societăţilor de administrare a organismelor de plasament colectiv ca, începând de astăzi, în cazul companiilor listate dar care în opinia administratorilor au o lichiditate nerelevantă pentru metoda marcării la piaţă, aceştia să poată opta pentru evaluarea în activ pe baza unui raport de evaluare.

Proiectul, ce fusese aprobat de Consiliul ASF în şedinţa de miercuri, 26 august, după ce autoritatea îl lansase în dezbatere publică în urmă cu două săptămâni, a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial.

Demersul vine în condiţiile în care, începând cu data de 30 iulie, în Ziarul BURSA au fost publicate o serie de articole privind creşterea Activului Net al SIF-Banat Crişana (SIF1) cu sume de sute de milioane sau chiar un miliard de lei, prin tranzacţii sporadice de câteva sute de lei, cu câte o acţiune SIFI Imobiliare (SIFI).

Practic, în Regulamentul ASF nr.9/2014 privind autorizarea şi funcţionarea societăţilor de administrare a investiţiilor şi a organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare, s-a introdus următorul alineat: "(4) Prin excepţie de la prevederile art. 113 lit. a), în cazul societăţilor pe acţiuni admise la tranzacţionare în cadrul unei pieţe reglementate sau unui sistem multilateral de tranzacţionare cu o lichiditate considerată de SAI, în baza unei judecăţi de valoare prudenţiale referitoare la piaţa activă definită de Standardul internaţional de raportare financiară 13 - Evaluarea la valoarea justă (IFRS 13), ca fiind nerelevantă pentru aplicarea metodei de evaluare prin marcare la piaţă, SAI poate decide ca acţiunile societăţilor respective să fie evaluate în activul OPCVM în conformitate cu standardele de evaluare în vigoare, potrivit legii, în baza unui raport de evaluare. În cazul în care SAI optează pentru aplicarea acestei metode de evaluare, menţine respectiva metodă de evaluare pentru o perioadă de cel puţin un an calendaristic, pentru respectivele acţiuni considerate nelichide".

De asemenea, administratorul va trebui să menţioneze în raportul anual o fundamentare a deciziei sale ce include şi o analiză a lichidităţii emitentului care nu a fost evaluat prin principiul marcării la piaţă.

În data de 11 august, ASF ne-a transmis că a iniţiat o investigaţie în cazul umflării activului net de la SIF Banat - Crişana prin tranzacţii cu acţiuni SIFI, şi că concluziile acesteia "vor fi comunicate după încheierea acestei acţiuni, în măsura în care aceste informaţii vor putea fi făcute publice".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb