ÎNCEPÂND DE MÂINE Acţiunile Sipex intră la tranzacţionare în Piaţa AeRO

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 iunie 2022

Acţiunile Sipex intră la tranzacţionare în Piaţa AeRO

Compania vine la bursă cu o capitalizare anticipată de 170,6 milioane lei

Acţiunile Sipex, companie ce se ocupă cu distribuţia materialelor şi finisajelor pentru construcţii, vor intra la tranzacţionare începând de mâine în Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul SPX.

Societatea vine la bursă cu o capitalizare anticipată de 170,6 milioane de lei, conform preţului la care s-a încheiat plasamentul privat din luna februarie, de 0,64 de lei/acţiune, compania reuşind să strângă de la investitori 10,6 milioane de lei. Faţă de profitul obţinut anul trecut, de 16,05 milioane de lei, compania are un raport Price to Earnings Ratio de 10,6.

Sipex Company a fost fondată în 1997, în prezent piaţa ţintă a companiei fiind formată din trei segmente: retailul tradiţional - compus din magazine de diferite dimensiuni, altele decât DIY (Do It Yourself); Business to Business (B2B) - segment format din societăţi de construcţii, dezvoltatori imobiliari sau echipe de meseriaşi; comerţ online.

"În viitor, Sipex îşi propune să intre în sistemul de piaţă format din lanţul de magazine DIY cu pachetul de produse din brandurile proprii (Meşterică, Profit, Dufa şi Profitec), deoarece în acest segment există un potenţial de creştere foarte bun", se arată în memorandumul întocmit de BRK Financial Group.

În prezent, distribuitorul de materiale şi finisaje pentru construcţii dispune de 12 centre logistice în diferite regiuni ale ţării, ce funcţionează ca puncte de lucru şi de desfacere, precum şi de un parc auto propriu format din 191 de autovehicule, 80 fiind autoutilitare de marfă ce asigură transportul şi livrarea produselor companiei. La finele anului trecut, Sipex avea 296 de angajaţi.

Compania este condusă de Constantin Irinel Gheorghe, care are 92% din Sipex, în timp ce o porţie de 6,24% este deţinută de către noii investitori care au participat la plasamentul privat. Constantin Irinel Gheorghe este Prim-Vicepreşedinte al Patronatului Societăţilor din Construcţii şi Vicepreşedinte al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, conform informaţiior din memorandum.

Sipex vine la bursă după o perioadă de creştere constantă, compania raporând pentru anul trecut afaceri de 259,2 milioane de lei, cu 11,3% peste cele din 2020, în vreme ce în urmă cu cinci ani (2016), cifra de afaceri a companiei era de 119,3 milioane de lei. Aproape două treimi din afaceri provin din vânzările aferente segmentului retail, restul în mare parte dat de segmentul B2B. Profitabilitatea a urmat o traiectorie asemănătoare, cele 16,05 milioane de lei de anul trecut fiind cu 36,9% peste rezultatul net din 2021. În 2016, Sipex Company a avut un profit net de 4,5 milioane de lei.

În ceea ce priveşte dividendele, în memorandum se menţionează că emitentul va ţine cont de nevoile de finanţare ale companiei, de implicarea acesteia în noi proiecte sau posibile achiziţii, urmărindu-se un echilibru între politica de investiţii şi cea de dividende, dar şi de aşteptările investitorilor.

Pentru următorii ani, compania ţinteşte o prezentă regională mai extinsă, pentru acoperirea mai bună a tuturor zonelor geografice, dar şi dezvoltarea vânzărilor online care, dublată de o dimensionare corectă a parcului de transport auto, poate extinde aria geografică din care compania atrage un număr mai mare de clienţi, se menţionează în memorandum.

Pentru acest an, Sipex estimează venituri totale de 52,8 milioane de euro, care vor creşte până la 96,7 milioane de lei în 2026, în timp ce costurile totale sunt estimate la 49,6 milioane de lei în acest an, care vor urca treptat la 89,6 milioane de lei în 2026.

La finele anului trecut, compania avea active totale de 92,3 milioane de lei, cu 10% mai mari decât cele din 2020, în vreme ce datoriile totale se ridicau la 45,6 milioane de lei, în creştere cu circa 5%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

Plasamentul privat şi listarea acţiunilor Sipex au fost derulate prin intermediul BRK Financial Group.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. supraevaluata mult cum au fost de altfel toate companiile listate anul trecut pe piata aero.

    1. vezi ca initial a mai fost o incercare nereusita la o evaluare mai mare, dar chiar si asa eu ma bucur ca vine, avem nevoie de marfa pe tarabe ca sa atraga si investitori

      ...

      Financiar nu arata rău compania. Are o creștere constantă dar in următorii ani nu cred că mediul va fi prielnic ca până acum. Macar are un track record bun și nu vine cu proiectii fanteziste. Dar are un free float cam mic.

    O firma care a vândut fara factură,procese cu angajați ptr sclavie, ore suplimentare neplătite si in prezent.Parcheaza mașina acasă blocând circulația pe un sens și vrea să ajungă pe bursă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb