INCOMPATIBILITATEA, DIN NOU CNVM desfiinţează argumentul Bursei de Valori Bucureşti

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 octombrie 2010

Valentin Ionescu, directorul general al BVB

Valentin Ionescu, directorul general al BVB

CNVM a ruinat argumentul directorului general al BVB, Valentin Ionescu, care, după cum am publicat în "BURSA" de vineri, se prevalase de faptul că piaţa "Rasdaq" nu a fost definită de CNVM nici drept "piaţă reglementată", nici drept "ATS", ca să sus-ţină, prin acest chiţibuş, că nu este cazul incompatibilităţii în situaţia celor doi membri ai conducerii Depozitarului central care se află şi în conducerea unor emitenţi listaţi pe "Ras-daq" - un caz semnalat de ziarul nostru.

Dar, în aceeaşi zi de vineri, CNVM a postat pe site-ul său un Aviz prin care a precizat că interdicţia prezenţei concomitente şi în conducerea Depozitarului şi în Consilii de administraţie a emitenţilor listaţi pe pieţele reglementate şi ATS-uri se aplică şi la cazul societăţilor listate pe "Rasdaq".

Simplu şi fără fasoane, astfel a fost ruinat argumentul chiţibuşar al directorului general al BVB, despre care susţin că ilustrează o etică degradată.

Dar, problema morală implicată în argumentul directorului general al BVB prezintă implicaţii neaşteptate în însăşi afacerea Bursei de Valori Bucureşti.

Definirea pieţei "Rasdaq" într-un fel oarecare ţine de interesul acţionarilor BVB, între altele, pentru că le oferă un aport de circa 10% în venituri.

Adică, acei 10% care fac diferenţa dintre supravieţuire şi faliment.

În mod normal, oficialii BVB n-ar trebui să fie de acord cu situaţia de provizorat a statutului pieţei "Ras-daq" şi ar trebui să preseze CNVM să le-o clarifice.

După cum pare, CNVM tolerează funcţionarea temporară a pieţei "Rasdaq", într-un proces de desfiinţare, din două motive (rezonabile, aş zice): 1. Să asigure "protecţie" investitorilor (în acel înţeles greşit pe care toţi brokerii şi CNVM-iştii îl folosesc, de la Boboc curgând); 2. Să dea timp emitenţilor să se hotărască să treacă la BVB sau pe un ATS, ca să nu văduvească de marfă piaţa de capital în general şi Bursa de Valori Bucureşti, în special.

Ei bine, acest al doilea motiv - favorizarea Bursei de Valori Bucureşti prin tărăgănarea CNVM să descalifice piaţa "Rasdaq" în raport cu legea, în mod oficial - ar trebui să-l facă pe directorul general al BVB să tacă mâlc în privinţa acestui subiect şi să-i mai fie şi recunoscător CNVM-ului, pentru toleranţă.

Dimpotrivă, să invoce neclaritatea statutului "Rasdaq"- ului, ca argument, nu înseamnă decât că acceptă că asta ar fi situaţia din ograda sa: cum că Bursa de Valori Bucureşti ar gestiona o făcătură cu pretenţii de piaţă, înşelându-i pe investitori.

Dacă Valentin Ionescu crede că "Rasdaq" nu este nici piaţă reglementată, nici ATS, atunci de ce nu închide "Rasdaq"-ul, imediat?!

Este în puterea sa!

Ce ironie! Pe timpul lui Siminel Andrei, brokerii au avut pretenţia ca piaţa aceasta să fie numită "Bursa electronică Rasdaq"!

Eu, unul, nu am numit-o aşa, niciodată.

Am ştiut că este o făcătură, de la începuturi.

Şi am şi spus-o, neîncetat.

Doru Boloş, administrator al Depozitarului Central, a demisionat de la "Remarul 16 Februarie"

Doru Boloş, membru în Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central, şi-a dat, joia trecută, demisia din funcţia de administrator al societăţii "Remarul 16 Februarie" Cluj Napoca (simbol REFE pe segmentul Rasdaq), potrivit unui comunicat transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.

Tot joi, Cristinel Sandu Popescu, alt administrator al Depozitarului Central a cărui incompatibilitate a fost sesizată la CNVM, şi-a dat demisia din Consiliul de Administraţie al societăţii "Gastronom" Buzău (simbol GAOY).

Doru Boloş şi Cristinel Sandu Popescu sunt printre cei nouă candidaţi ai Bursei de Valori Bucureşti la alegerile pentru viitorul Consiliu de Administraţie al Depozitarului Central, programate săptămâna aceasta. (ş.c.)

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Baiatul acesta tinar parea ca intelege cu bursa. Cum a aratat deja la aga bvb, nu e decit o sluga proasta

    Domnule Make, la scoala domnisoara profesoara ne-a explicat ca Bursa este locul unde se intermediaza actiuni. SIMPLU ! Acum ca vreau sa intru si eu in curtea celor mari va rog sa-mi explicati ce diferenta exista intre RASDAQ (actual) si Piata Electronica Rasdaq (mentionat in articol) sau cu alte cuvinte de ce e nevoie de schimbarea statutului acestei piete ? Ca doar functia principala de intermediere de actiuni se desfasoara foarte bine si in conditiile prezente ale Rasdaq-ului...

    1. Intre Rasdaq si Rasdaq nu este nici o diferenta, oricum l-ai numi, insa, intre CNVM si CNVM, desi pare sa aiba acelasi nume, sint diferente enorme, din august 2006, pina in septembrie 2006, cind am fost admisi in Uniunea Europeana, fara se ne admita, totusi, sa venim si cu gunoaiele financiare (pentru ca, in definitiv, miscarile integriste au, esentialmente, motivatie financiara, iar aceea, in principiu, nu este nici filantropia, nici hotia, desi prima este scoasa la vedere, iar a doua, practica curenta).

      Rasdaq-ul este un gunoi, inca de la momentul inaugurarii, in 26 octombrie 1996. 

      Am aratat, cu paisprezece ani in urma, ca piata asta nu tranzactioneaza actiuni, ci optiuni ale cetatenilor din Programul de Privatizare in Masa. 

      Din puct de vedere strict juridic, toate tranzactiile de pe Rasdaq, in acesti 14 ani, sint nule. 

      Chestie pe care UE nu poate sa nu o observe (in felul sau, limitat, judecind "fructele", iar nu "radacina") si nu poate sa ne-o tolereze, astfel ca, de la o luna, la alta a anului 2006, CNVM a devenit brusc intolerant fata de piata asta, pe care o mosise (e adevarat, in alta componenta, cea arestata pentru cu totul alte motive, in 2000)in laboratorul USAID pentru clone ale pietei de capital americane cu mutatii genetice monstruoase. 

      Dar, nedumeririle aparute in fata asertiunilor mele legate de Rasdaq, imi arata ca, da, probabil ca in 14 ani, generatiile de brokeri si investitori se vor fi schimbat si ca apar ca si cind as vorbi o alta limba. 

      Promit sa scriu un articol lamuritor, deindata ce pot, desi colectia ziarului "BURSA" ar fi cea mai lamuritoare.

      Cristinel Gastronom si cu Bolos Invest, cred ca au alta problema. Neshte declaratii in fals.Indiferent ca si-au dat demisia acum. Chichitza e ca sa pui asemenea oameni sa aiba grija de averea tututror, ma face sa am mari emotzii.Si nu unele pozitive.

    Daca sint investitori care tranzactioneaza pe Rasdaq care e problema? Fiecare tranzactioneaza unde vrea. Cred ca Make ar trebui sa scrie cat mai repede ce vrea sa spuna cu tranzactionarea optiunilor alea din programul de privatizare in masa pentru ca devine cam presanta treaba.

    1. Cand cumparati un produs alimentar, pe ambalaj sunt inscrise ingredientele. Cand cumparati un medicament, puteti consulta o lista cu componentele si avertismente privind eventualele efecte adverse. Cand cumparam o actiune, in mod normal ar trebui sa stim totul despre ea, iar legea ar trebui sa ii impiedice in mod real pe cei care detin mai multe informatii despre respectiva actiune sa le foloseasca in detrimentul celor care nu au acele informatii.

      Din pacate din acest punct de vedere nici o bursa nu este perfecta, si aici ma refer la bursele straine, caci despre cele romanesti ce sa mai vorbim. Nici BVB nu respecta cu prea multa strictete aceste conditii, dar Rasdaq este si mai rau. Rasdaq a fost o bursa care a "atras" cu forta o gramada de firme care nici nu ar fi vrut sa se listeze ca sa poata acoperi mai bine matrapazlacurile din interior, dar acum sunt totusi listate si "deschise" pentru nestiutorii care au incredere in acele firme care par serioase din moment ce sunt cotate la o bursa. 

      Pentru piata de capital este rau daca Rasdaq se desfiinteaza, iar cei care au interese obscure in multe dintre firmele cotate pe Rasdaq vor avea practic de castigat, insa acel "rau" se refera la o valoare ceva mai redusa a tranzactiilor, la oportunitati de castig mai reduse, insa se refera si la oportunitati de a pierde mai putine, fiindca multi nu vor mai tranzactiona titluri care nu sunt cotate pe o piata bursiera reala.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb