INCOMPATIBILITĂŢILE DIN DEPOZITAR Directorul BVB crede că a găsit un clenci

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 octombrie 2010

Directorul BVB crede că a găsit un clenci

Unul dintre "incompatibili" - Cristinel Sandu Popescu - şi-a dat demisia din conducerea "Gastronom" S.A. Buzău, pentru ca prezenţa sa în conducerea Depozitarului să devină legală, indiscutabil

Distracţia se încinge în Grupul Bursei de Valori Bucureşti (BVB): noul director general, Valentin Ionescu, susţine că incompatibilitatea prezenţei lui Cris-tinel Sandu Popescu şi Doru Boloş în conducerea Depozitarului Central este doar aparentă, pentru că societăţile la care sunt membri în Consiliile de administraţie (ceea ce nu este permis de normele CNVM), sunt listate pe Rasdaq, piaţă care nu a fost calificată de CNVM drept reglementată, o chichiţă prin care s-ar demonta suspiciunea încălcării legii.

În pofida argumentelor directorului general al BVB, Valentin Iones-cu, domnul Cristinel Sandu Popescu şi-a dat demisia, ieri, din conducerea societăţii "Gastronom" S.A. Buzău (conform unui Raport curent), astfel încât evită controversele în jurul cazului său şi primeşte şi felicitările ziarului "BURSA".

Ziarul "BURSA" a dezvăluit, săptămâna trecută, că Doru Boloş şi Cris-tinel Sandu Popescu sunt şi membri în Consiliile de Administraţie ale unor societăţi listate.

Dana Mirela Ionescu, colega celor doi în conducerea Depozitarului Central, a afirmat că ei nu au menţionat în declaraţiile pe proprie răspundere că fac parte din patru Consilii de Adminis-traţie ale unor societăţi listate.

Surse de primă mână, cărora le păstrăm anonimatul, ne-au informat că Depozitarul Central a trimis o scrisoare la CNVM în care a înştiinţat Comisia că a constatat existenţa unui impediment legal în cazul celor doi administratori, solicitând punc-tul de vedere al Comisiei privind candidaturile acestora pentru următorul mandat la Depozitar, fapt pe care l-am relatat într-un articol din "BURSA" de alaltăieri.

La solicitarea noastră, directorul general al BVB Valentin Ionescu ne-a explicat: "Doamna Mirela Ionescu, reprezentanta Depozitarului Central, se referă la SC admise pe "piaţa reglementată" sau "ATS"; Piaţa Rasdaq nu este autorizată ca piaţă reglementată sau ATS. Nu există o astfel de decizie de autorizare. Este asimilată unei pieţe reglementate, prin norme ale CNVM, exclusiv şi parţial în materia obligaţiilor de transparenţă ale emitenţilor şi a ofertei de preluare obligatorie.

Şi dacă ar sta lucrurile cum au fost prezentate (ceea ce nu este adevărat), judecata se face la data validării individuale, moment până la care situaţia poate fi remediată."

Realitatea este că natura pieţei Rasdaq este o ghicitoare, pe care CNVM încă nu a reuşit să o dezlege.

Fără să intru în amănunte, nu mă pot abţine să menţionez că, începând din decembrie 1996 - ianuarie 1997, am tot demonstrat că piaţa Rasdaq, făcută sub consultanţă americană, este o şuşă politică ilegală.

Sub presiunea argumentelor ziarului "BURSA", la sfârşitul anului 1998, am obţinut declaraţia vicepreşedintelui CNVM de atunci, domnul Mihai Radu, care a recunos-cut că "Rasdaq este o piaţă semi-legală", declaraţie publicată la timpul său, în ziarul "BURSA".

Şi tot aşa, după fuziunea BVB-Rasdaq, ziarul "BURSA" a semnalat că potenţialul toxic al nelegalei pieţe Rasdaq va contamina Bursa de Valori Bucureşti.

Ceea ce se şi întâmplă acum, atât în problemele concrete relevate în ocazia alegerii noii conduceri a Depozitarului, dar şi într-un mod mai subtil, prin alterarea mentalităţii comunităţii pieţei.

Argumentul adus de Valentin Ionescu este, eventual, valid din pers-pectiva literei normelor CNVM, dar spiritul lor, desigur, este încălcat flagrant.

Fără nici un dubiu, Dispunerea de măsuri CNVM intenţionează să elimine eventualele conflicte de interese care ar putea să apară, când cineva din conducerea Depozitarului se află şi în conducerea unei societăţi legate contractual cu Depozitarul şi care este tranzacţionată pe o piaţă organizată.

Problema este că noţiunea de "piaţă organizată" a fost eliminată din legea reformulată în anul 2004 (în mod absurd, dar cu intenţia să se piardă urma contrariului său - noţiunea de "piaţă naturală", care încurcă şi acum socotelile teoreticienilor occidentali).

Din această pricină, CNVM nu a mai putut folosi termenii adecvaţi exprimării intenţiei sale, trebuind să se refere la cele două cazuri de pieţe guvernate de Lege - piaţa reglementată şi ATS, între care nu poate să aleagă ca încadrare pentru Rasdaq.

Valentin Ionescu îi speculează această infirmitate de exprimare, ilustrând gradul de onestitate la care să ne aşteptăm de la noua conducere BVB (asta, fără să mai pomenim de problemele legale pe care le prezintă procedura numirii domnului Ionescu în funcţia de director general BVB şi totodată, problemele legale ale candidaturii sale la un loc în conducerea Depozitarului).

Exemplificatoare pentru "noua morală BVB" este şi tentativa preşedintelui BVB Stere Farmache să candideze la conducerea Depozitarului, deşi nu are dreptul legal să candideze, cum şi alţi membri din Consiliul Bursei au încercat, deşi nu aveau voie.

Alt caz: Comunicatul mincinos al BVB care ascundea demisia lui Daniel Ţepeş din Consiliul Bursei, este exact ceea ce nu trebuie să facă un emitent la Cota Bursei - ce fel de exemplu a dat BVB emitenţilor pe care vrea să-i înveţe lecţia transparenţei şi a onestităţii?!

Dar degradarea morală din piaţa de capital nu reprezintă o "exclusivitate" a aşa-zisului "sector privat": gestul CNVM să facă recurs la Curtea de Apel Timişoara, ca să nu mai fie obligată să clarifice statutul pieţei Rasdaq, este năucitor şi îi anulează misiunea încredinţată de lege, atât în privinţa protecţiei investitorilor, cât şi în materie de reglementare.

Această metastază a moralităţii pieţei, îşi are originea în cancerul ilegalităţii iniţiale, de la momentul implementării cu forţa a pieţei Ras-daq (desigur, există şi mecanisme punctuale, pe nivelul fenomenologiei; explicaţia este, de fapt, complexă şi antrenează o multitudine de greşeli săvârşite la implementarea pieţei, într-o groază de articulaţii ale sale; dar pot dovedi oricând aserţiunea de principiu).

Ştiu, cititorii nu agreează poveştile fără rezolvare.

OK.

Găsiţi-o!

Succes!

Articolul 3, alineatul 1 al Dispunerii de Măsuri nr.17 din 11 noiembrie 2009 prevede că "membrii Consiliului de Administraţie al unui depozitar central nu pot fi membri în consiliul de administraţie într-o societate ale cărei valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau al unei societăţi tranzacţionate în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare şi care a încheiat contract de regis-tru cu depozitarul în cauză".

Comisarul Bogdan Chetreanu: "Este foarte clar că Rasdaq-ul, în acest moment, nu este nici cal, nici măgar. Nu este nici piaţă reglementată, nici sistem alternativ de tranzacţionare." (Interviu publicat în "BURSA", la 03.05.2010)

Avocat Diana Ionescu: "Singurele pieţe reglementate raportate de România la Bruxelles sunt Bursa de Valori Bucureşti şi cea de la Sibiu". ("Piaţa Rasdaq nu-şi află rezolvarea nici în instanţă"/ "BURSA"/ 05.10.2010)

Legea nr. 297/2004

Art. 2

"26. sistem alternativ de tranzacţionare - un sistem care pune în prezenţă mai multe părţi care cumpără şi vând instrumente financiare, într-un mod care conduce la încheierea de contracte, denumit şi sistem multilateral de tranzacţionare;"

Art. 125

"O piaţă reglementată este un sis-tem pentru tranzacţionarea instrumentelor financiare, aşa cum au fost definite la art. 2 alin. (1) pct. 11 şi care:

a) funcţionează regulat;

b) este caracterizată de faptul că reglementările emise şi supuse aprobării C.N.V.M. definesc condiţiile de funcţionare, de acces pe piaţă, condiţiile de admitere la tranzacţionare a unui instrument financiar;

c) respectă cerinţele de raportare şi transparenţă în vederea asigurării protecţiei investitorilor stabilite de prezenta lege, precum şi reglementările emise de C.N.V.M., în conformitate cu legislaţia comunitară."

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. O adevarata telenovela a prezentat ziarul dumneavoastra. Va spun ca din cauza incompatibilitatii celor doi nu am reusit sa dorm de o saptamana. Sunt ironic...

    Niste baieti care au pierdut niste functii de conducere s-au apucat sa arunce cu noroi in cei care, culmea, le-au fost colegi pana mai deunazi. 

    Iar ziarul Bursa, acest can-can al pietei de capital, s-a gasit sa le preia razboiul de doi bani, pardon penny. 

    Domnu' Make, v-au crescut vanzarile de cand aruncati cu noroi in BVB, sau sunt inca in cadere libera.

    Este o intrebare din partea unui neavizat. Aici sunt cat se poate de serios. 

    1. Astia imi plac mie mult de tot...cum e golegu' care scrie mai sus.E atit de natural ca trebuie sa ne spuna cand e ironic si cand nu.Daca il cautatzi in portbagaj la bicicleta, precis are o punga de praz in ea.Cred ca e unul din deontologii din Poiana Tzepeshlish.''Sunt ironic...".

      Partea proasta e ca in telenovela BVB -SIBEX, sunt implicatzi acum neshte deontologi care mint. Asa cum respira.Si pe urma ne spun ca piatza de capital este o piatza de incredere.Hai sa il lasam pe Cristinel Gastronom. Eu ma ashtept la fapte de vitejie mai mari.Cum sunt cele care vor deriva din faptul ca unul dintre administratorii BVB si mare actionar la SIBEX, vinde un pachet mare,mare la BVB la aproape 42 de ron/actiune si dupa un scurt timp, cit sa nu ne dam seama, noi papagalii, se apuca sa le cumpere inapoi, pe la 37-38.Acum. ori ala care a cumparat la 42 era investitor manelist, ori cei doi sunt fratzi de tzepe. Si revenind la cei doi "domni" care au uitat sa spuna ca mai sunt prin alte C.A.-uri, problema mare e ca ei singuri au dat de intzeles ca au ceva de ascuns. "Aici sunt cat se poate de serios" 

      Ori eu, ori altcineva v-am mai spus, Directorul BVB, spune lucruri pe care i le sopteshte liderul brokerilor care nu au facut tranzactii..Farmache.Daca tot nu i-a iesit figura cu Depozitaru', il impingr pe asta micu sa zica lucruri. La o scara mai mica, minuscul de mica e modelul lui Traian Boc. Deosebirea e ca ashtia minusculii, sunt infiptzi intr-o mare tzeapa...Aceasta telenovela este un pamflet. La adresa noastra a tuturor. Si nu e Mache de vina. "Sunt ironic..."

      Draga Mache, daca te uiti la componentza CA a BVB, multe lucruri itzi vor fi relevate...Si daca ai mai si auzi ce vorbesc intre ei, abia atunci te-ai ingrozi...cum ii da tzepes coate lui farmache cand spune lucruri care se departeaza de PROIECT...

      Aveti dreptate sa vorbiti de noroi. Doar ca nu l-am aruncat eu, era acolo. Intrucit spuneti ca sinteti un neavizat, va inteleg lipsa de discernamint ca si faptul ca nu va pasa ca, in ceea ce ar trebui sa fie "templul echitatii negustoresti", negustorii mint si probabil ca nu se limiteaza doar la atit, pe banii investitorilor.

      Nu va mai framintati noptile, dormiti linistit, BVB lucreaza pentru dumneavoastra. 

      Oferta de weekend: Pentru brokeri oferim preturi promotzionale, pentru un weekend de neuitat, in padure la Focsani. Vin bun , praz importat de la Craiova. Guristul sef de la BVB si taraful din Tzepeshlish vor asigura antrenul. Sambata, vanatoare de cuponari si vizita la Muzeul Cuponarului Roman. Seara cina traditzionala de fp-uri. Locur limitate.

      Deontologu' care a postat primul aici, se da academician. Desi pare un fervent cititor al can-can-ului. Eu ii recomand sa ramina intre silicoanele de acolo. Aici avem putzina treaba, noi vulgul. Si s-ar putea stropii cu noroi, pe pantofii scalciatzi de lac....Are insa si el dreptul la opinie. Pacat ca are punga aia de praz. Si nu se asorteaza...

    Daca ziarul Bursa ar iesii din mediocritatea caracteristica si daca Make nu ar avea interese personale in a obtine beneficii de pe urma articolelor tendentioase si neadevarate ar fi un ziar citit de mai mult de o mana de oameni, asa cum este acum.

    Daca Make nu ar avea acces la ce se discuta in interiorul Bursei...prin Siminel...prietenul lui apropiat, ar fi extraordinar, dar uite ca nu se intampla asa si nu mai exista confidentialitate si nici deontologie profesionala. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb