INDICATORII PMI: Economia zonei Euro a revenit pe creştere în luna iulie

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 iulie 2020

Economia zonei Euro a revenit pe creştere în luna iulie

Activitatea economică din zona Euro a ieşit din colaps şi a revenit pe creştere în luna iulie pe fondul redeschiderii economiilor şi a eliminării graduale a restricţiilor aplicate cetăţenilor şi în alte cuvinte consumatorilor, arată indicatorii Purchasing Manager's Index (PMI) pentru industria prelucrătoare şi sectorul serviciilor din regiune publicaţi la sfârşitul săptămânii trecute. Zona Euro este principalul partener economic al României.

Indicatorii PMI comensurează evoluţia producţiei, comenzilor noi, stocurilor, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, cu menţiunea că pragul de 50 de puncte separă creşterea de scădere. Practic, statisticile indică revenirea pe creştere a economiei regiunii în iulie după declinul pe parcursul a patru luni consecutive (începând cu martie) determinat de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent în perioada postbelică.

"Indicatorul PMI din industria prelucrătoare din zona Euro (19 economii europene - n.r.) a crescut cu un ritm lunar de 3,7 puncte la 51,1 puncte în iulie - cel mai ridicat nivel din decembrie 2018. Ramura secundară a economiei a revenit pe creştere (după ajustarea pe parcursul a 17 luni consecutiv), evoluţie determinată de redinamizarea economiei mondiale, eliminarea graduală a restricţiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare şi resimţirea mix-ului relaxat (fără precedent) de politici economice", arată Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Transilvania, care adaugă că "ameliorarea componentei perspective de evoluţie pe termen scurt, spre cel mai ridicat nivel din februarie, exprimă premise pozitive pentru dinamica industriei prelucrătoare din regiune în perioada următoare".

De asemenea, sectorul de servicii din zona Euro a crescut în iulie, după patru luni de declin: indicatorul PMI a urcat cu 6,8 puncte faţă de iunie la 55,1 puncte - cel mai ridicat nivel din iunie 2018 şi mult peste aşteptările din piaţă de 51,0 puncte.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare + servicii), s-a majorat cu un ritm lunar de 6,3 puncte la 54,8 puncte în iulie, maximul din iunie 2018. Nivelul consemnat în iulie a depăşit de asemenea aşteptările analiştilor.

"Se evidenţiază ameliorarea componentelor perspective de evoluţie şi comenzi noi, precum şi temperarea ritmului de reducere pentru locurile de muncă, în contextul reluării activităţilor (şi majorării cererii - n.r.) şi perspectivelor de intrare în ciclul economic post-pandemie, scenariu susţinut şi de implementarea de măsuri monetare, fiscal-bugetare şi de venituri relaxate fără precedent", mai notează Rădulescu într-un raport de analiză.

Revenirea pe teritoriul creşterii pentru economiile europene reprezintă un semnal pozitiv după ce liderii europeni au ajuns săptămâna trecută la un acord privind fondul de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro de pe urma căruia şi ţara noastră poate beneficia de aproape 80 de miliarde de euro. Totodată, politica monetară stabilită de BCE este de aşteptat să rămână ultra-relaxată pentru o perioadă lungă de timp ceea ce ridică optimismul în legătură cu activitatea economică în restul anului.

Indicele ce exclude Franţa şi Germania a consemnat de asemenea o revenire pe creştere, condusă de industria prelucrătoare, creştere ce a fost totuşi mai modestă decât cele văzute în primele două economii europene.

Astfel, în primele şapte luni ale anului curent indicatorul PMI din industria prelucrătoare a înregistrat un nivel de 44,7 puncte, în scădere cu 7,2% an/an, în timp ce indicatorul PMI din sfera serviciilor s-a situat la 39,6 puncte, în diminuare cu 25% an/an. Indicatorul PMI Compozit a consemnat un nivel mediu de 40,2 puncte în perioada ianuarie-iulie, în atenuare cu 22,2% an/an.

Totodată, indicatorul comenzilor noi a urcat la 52,7 în iulie de la 47 de puncte în iunie, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018, ceea ce sugerează extinderea revenirii economice în luna august. Rămân totuşi temeri că locurile de muncă vor continua să fie reduse de companii în condiţiile în care încă există anumite restricţii împotriva Covid, restricţii ce ar putea deraia revenirea economică.

"Cererea trebuie să continue să-şi revină în următoarele luni, însă frica este că şomajul ridicat şi bilanţurile deja lovite, la care se adaugă nevoia continuă de distanţare socială, va îngreuna revenirea", spune Chris Williamson, economistul şef al IHS Markit, firma ce calculează indicatorii PMI.

PMI-ul preţurilor a crescut însă a rămas în teritoriul contracţiei, la 48,1 puncte de la 46,3 puncte în iunie, ceea ce indică că firmele încă taie din preţuri. Totodată, un indicator ce măsoară producţia luat în calcul în indicele PMI Compozit a urcat la 54,0 puncte de la 48,9. Comenzile la export - semnal al comerţului între ţările ce folosesc euro - au crescut de asemenea în iulie, indicele corespunzător înregistrând o valoare de 51,9 puncte - cel mai ridicat nivel din august 2018 - de la 43,1 în iunie.

"Considerăm că economia zonei Euro se poziţionează la începutul ciclului economic post-pandemie în prezent şi ne aşteptăm la creştere cu ritmuri trimestriale ridicate în perioada următoare, perspectivă susţinută de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice în implementare. Acest scenariu este reflectat şi de ameliorarea încrederii investitorilor din regiune pe parcursul ultimelor luni", conchide Andrei Rădulescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb