Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA România a scăzut în luna august 2024

R.S.
Macroeconomie / 16 septembrie

Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociaţia CFA România a scăzut în luna august 2024

Adrian Codirlaşu, CFA - Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România declară: "Se observă o evoluţie divergentă în cadrul componentelor indicatorului. În timp ce componenta de condiţii curente creşte, anticipatiile scad accentuat, în condiţiile în care indicatorii macroeconomici cu frecvenţă ridicată arată o încetinire a economiei, iar anticipatiile de deficit public extrem de ridicat conduc la aşteptarea unei majorări a fiscalităţii în anul următor", conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna august, cu 5,2 puncte până la valoarea de 46,8 puncte. Această situaţie s-a datorat scăderii cu 10,2 puncte a componentei de anticipaţie a indicatorului, în timp ce componenta de condiţii curente s-a majorat cu 4,9 puncte. 

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (august 2025) s-a majorat faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 4,95%. În acelaşi timp, 50% dintre participanţi anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni, iar 33% anticipează o stabilitate a acestui indicator.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, în jur de 89% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul de 11% o stagnare. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0098 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0735 lei pentru un euro.

În exerciţiul din luna iulie a fost realizat şi un sondaj privind anticipaţiile de evoluţie a ratei de dobânda de politică monetară pentru anul 2024 şi 2025. Astfel, pentru acest an, participanţii la sondaj anticipează încă două reduceri de rată de dobânda de politică monetară, şi ca urmare, rata de dobândă de politică monetară să scadă la 6% la finalul anului. Iar pentru anul viitor, participanţii anticipează încă 4 reduceri de rată de dobândă de politică monetară, astfel încât rata de dobândă de politică monetară să ajungă la 5% la finalul anului 2025, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb