Indicii BVB au intrat într-o fază corectivă, declanşată de turbulenţele din pieţele externe

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 septembrie

Indicii BVB au intrat într-o fază corectivă, declanşată de turbulenţele din pieţele externe

English Version

Companiile şi-au prezentat rezultatele aferente trimestrului al doilea; reacţia pieţei sugerează că, în ansamblu, rezultatele au fost în ton cu aşteptările

Finanţele vor ca Franklin Templeton să nu mai poată realiza răscumpărări de acţiuni FP şi să nu mai vândă din deţinerile fondului

Subscrieri record de 3,23 miliarde lei la ultima ofertă de titluri de stat Fidelis

Trendul ascendent pe termen lung al indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a intrat într-o fază corectivă, în august, în primul rând pe fondul contagiunii cu pieţele externe care au suferit o cădere severă la începutul lunii. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri de la bursa noastră, a avut un recul de 2,58%, luna trecută, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 1,95%.

Dinamica apare într-o perioadă în care naraţiunea principală a pieţelor este legată de conduita băncilor centrale, în frunte cu Rezerva Federală, care prin deciziile lor de politică monetară trebuie să găseacă un echilibru între susţinerea economiilor ce dau semne de slăbiciune şi scăderea inflaţiei care, deşi decelerează, se află sub ţintele pe termen lung ale băncilor.

Jerome Powell a dat cel mai clar indiciu de până acum că Fed urmează să taie dobânzile

Indicele S&P 500 din Statele Unite a avut o creştere de 2,28%, luna trecută, în vreme ce Dow Jones s-a apreciat cu 1,76%. Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, a avut un avans uşor, de 0,65%, într-o lună cu volatilitate nemaiîntâlnită din perioada pandemiei Covid.

Datele provenite din piaţa muncii, ce arătau că economia scade într-un ritm mai accelerat decât erau aşteptările, fapt ce a reaprins temerile investitorilor privind o posibilă recesiune, rezultatele câtorva nume mari din tehnologie ce au pus la îndoială perspectivele de creştere ale companiilor şi decizia Băncii Centrale a Japoniei de majorare a dobânzii au constituit elemente ce au produs un şoc în piaţa acţiunilor din Statele Unite, la începutul lunii. Evoluţia ulterioară a indicilor, care aproape au recuperat căderea, a arătat că reacţia pieţei a fost exagerată, în vreme ce preşedintele Fed, Jerome Powell, a dat cel mai clar indiciu de până acum că banca urmează să taie dobânzile.

Traderii dau ca sigură reducerea dobânzii-cheie de către Rezerva Federală în această lună, cu o probabilitate de 30% ca banca să taie chiar 50 de puncte de bază (0,5%), conform datelor CME FedWatch Tool de la finele săptămânii trecute.

În Europa, unde de asemenea se aşteaptă reducerea dobânzii în septembrie, indicele Stoxx 600 s-a apreciat cu 1,32%, luna trecută, în vreme ce la Frankfurt, indicele DAX a avut o creştere de 2,15%.

Aquila, Sphera şi MedLife - printre cele mai bune evoluţii din indicele BET

La Bursa de Valori Bucureşti companiile şi-au prezentat rezultatele aferente celui de-al doilea trimestru, respectiv primului semestru, iar reacţia pieţei, care a fost masiv influenţată de dinamica burselor externe, sugerează că rezultatele au fost, în mare, în ton cu aşteptările. Creşterea tarifelor s-a reflectat în veniturile companiilor de utilităţi, reducerea preţului energiei electrice a avut impact asupra producătorilor, în vreme ce dobânzile încă ridicate au asigurat venituri în creştere băncilor.

Acţunile companiei de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum Aquila au avut o creştere de 6,06%, luna trecută, fără ca rezultatele să justifice această evoluţie, respectiv o creştere a profitului în cel de-al doilea trimestru de 3%, până la 15,7 milioane lei, dar o scădere a profitabilităţii pentru primul semestru. Astfel, dinamica sugerează achiziţii constante de către investitori instituţionali de calibru, cum este fondul de pensii Metropolitan Life, ce a anunţat recent că deţine peste 5% din Aquila.

Indicii BVB au intrat într-o fază corectivă, declanşată de turbulenţele din pieţele externe

Sphera Franchise Group, operatorul lanţurilor de alimentaţie publică KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, alături de prestatorul de servicii medicale private MedLife sunt ale companii din BET ale căror acţiuni s-au apreciat luna trecută. Sphera a raportat un profit de 19,2 milioane lei, în trimestrul al doilea, cu aproape 60% peste cel din perioada aprilie-iunie 2023 şi vrea să distribuie un dividend suplimentar cu un randament brut de 2,6%. Compania este pe radarul fondurilor de pensii care în lunile recente şi-au crescut constant deţinerile în capitalul Sphera, conform ultimelor date raportate.

Grupul MedLife a raportat un profit de 4,3 milioane lei, pentru trimestru al doilea, faţă de o pierdere în aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce pentru primele şase luni, profitul companiei s-a triplat. Compania cu profil medical este, de asemenea, una dintre preferatele fondurilor de pensii.

Deprecieri pentru titlurile producătorilor de petrol şi gaze

Într-o lună cu scăderi uşoare ale preţului petrolului, acţiunile OMV Petrom s-au depreciat cu 4,31%, declin ce include şi corecţia ex-dividend aferentă alocării speciale cu randament de 3,8% faţă de preţul acţiunii din ziua aprobării distribuţiei. Producătorul de petrol şi gaze a raportat un profit de 1,2 miliarde lei, pentru cel de-al doilea trimestru, faţă de o pierdere în perioada aprilie-iunie 2023, datorită dispariţiei "contribuţiei de solidaritate" plătită de OMV Petrom în primăvara anului trecut.

Acţiunile Romgaz s-au depreciat cu 2,87%, într-o lună în care compania a raportat un profit net de 591 milioane lei, cu 17% sub cel din trimestrul al doilea al anului trecut, declin apărut în contextul scăderii preţului de vânzare al gazelor naturale şi a creşterii unor cheltuieli. Pe de altă parte, compania nu mai plătit "contribuţia de solidaritate", ceea ce a influenţat pozitiv rezultatele.

Scăderea preţului energiei electrice a afectat rezultatele Hidroelectrica şi Nuclearelectrica

Acţiunile Hidroelectrica au scăzut cu 1,53%, luna trecută, în vreme ce titlurile Nuclearelectrica s-au depreciat cu 5,22%. Hidro a raportat, pentru cel de-al doilea trimestru, un profit net de 1,36 miliarde lei, cu 39% sub cel din acelaşi interval al anului trecut, în condiţiile scăderii veniturilor din cauza diminuării cantităţilor vândute şi a preţurilor de vânzare pe segmentul angro şi pe cel de furnizare.

În cazul producătorului de energie nucleară, profitul net a scăzut cu 46,4%, până la 279,8 milioane lei, tot pe fondul diminuării preţul de vânzare a energiei electrice şi a cantităţilor vândute.

Creştere pentru acţiunile Transelectrica; scădere semnificativă pentru titlurile Electrica

Titlurile transportatorului de energie electrică Transelectrica s-au apreciat cu 2,86%, luna trecută, în condiţiile în care compania şi-a dublat profitul în cel de-al doilea trimestru al anului, la 160,3 milioane lei, ca urmare a creşterii mai multor categorii de venituri şi a unui câştig financiar. La finele lunii august, agenţia de rating Moody's a reconfirmat rating-ul Baa3 (investment grade) pentru datoria pe termen lung a companiei, precum şi perspectiva stabilă.

Acţiunile Transgaz s-au depreciat cu 2,04%, luna trecută, compania raportând o pierdere trimestrială de 86,5 milioane lei, mai mare decât cea din intervalul aprilie-iunie 2023, creşterea veniturilor fiind anulată de o majorare într-un ritm mai accelerat al cheltuieilor (cu redevenţele, cu personalul sau a celor cu întreţinerea şi transportul). Acţiunile Conpet s-au depreciat cu 4,33%, chiar dacă transportatorul de ţiţei a raportat venituri şi profit în creştere, pentru cel de-al doilea trimestru.

Titlurile Electrica, companie ce se ocupă cu distribuţia şi furnizarea energiei electrice, s-au depreciat cu 9,84%, într-o lună în care emitentul a anunţat o pierdere de 25,6 milioane lei, pentru trimestrul al doilea, faţă de un profit de 185,4 milioane lei în acelaşi interval al anului trecut, în urma pierderilor de masive din segmentul de furnizare şi a unui rezultat financiar negativ mai mare.

Deprecieri uşoare pentru acţiunile bancare

Principalele bănci de la BVB au avut deprecieri uşoare, în ton cu evoluţia sectorului la nivel european, ilustrată prin dinamica indicelui Euro Stoxx Banks. Banca Transilvania şi-a majorat profitul cu 36,2%, în cel de-al doilea trimestru al anului, până la un miliard de lei, pe fondul creşterii majorităţii categoriilor de venituri, în vreme ce creşterea cheltuielilor a fost mai lentă. În schimb, în cazul BRD cheltuieile s-au majorat într-un ritm mai accelerat decât al veniturilor care, laolaltă cu un cost net al riscurilor negativ, a făcut ca profitul net să scadă cu 13,7%, până la 367,3 milioane lei.

Diferenţa dintre rezultatele raportate de cele două bănci nu s-a reflectat în preţul acţiunilor, probabil ca urmare a unei prevederi legislative conform cărei investiţiile fondurilor de pensii Pilon II nu pot să depăşească 5% din activele administrate. Or, cum în cazul băncii din Cluj investiţiile unor fonduri sunt la limita acestui prag, probabil acestea s-au orientat către titluri BRD, ceea ce a creat o cerere mai mare pentru banca cu acţionariat majoriar francez.

Discount-uri de tranzacţionare situate între 71% pentru Infinity Capital Investments şi 50% în cazul fostei SIF Muntenia

Indicele BET-FI, al fostelor SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a avut un declin de 0,31%, cea mai mică scădere dintre indicii de la BVB, luna trecută.

Deprecierea a fost cauzată de dinamica acţiunilor FP, ce au avut un recul de 8,71%, luna trecută. Ministerul Finanţelor Publice, ce deţine 6,5% din fond, vrea ca administratorul Franklin Templeton să nu mai poată realiza răscumpărări de acţiuni proprii şi conservarea portofoliului actual, adică ca FP să nu mai vândă din deţineri.

În prezent, fondul are depusă la Autoritatea de Supraveghere Financiară documentaţia aferentă ofertei publice pentru răscumpărarea a cel mult 269 milioane de titluri proprii, dar a cărei aprobare întârzie. FP şi-au pierdut din importanţă după vânzarea pachetului de 20% din Hidroelectrica, astfel încât fondurile de pensii şi probabil alţi acţionari instituţionali îşi diminuează deţinerile în companie.

La finalul lunii, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 71% pentru Infinity Capital Investments şi 50% în cazul Longshield Investment Group (fosta SIF Muntenia). Pentru FP, discountul era de 42%, peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.

JT Grup Oil a debutat în Piaţa AeRO; Simtel s-a transferat în Piaţa Principală

Ministerul Finanţelor Publice a strâns suma record de 3,23 miliarde lei de la populaţie, prin ultima ofertă de titluri de stat Fidelis derulată luna trecută, peste recordul anterior stabilit în luna aprile, de 3,19 miliarde lei. Titlurile, ce au fost listate la Bursa de Valori Bucureşti, au dobânzi situate între 5,8% şi 7% pentru cele denominate în lei, respectiv de 4% şi 5% pentru titlurile în euro.

Distribuitorul de carburanţi JT Grup Oil a debutat în Piaţa AeRO, după o ofertă prin care a strâns circa 20 milioane lei de la investitori, evaluarea bursieră a companiei la finele lunii august fiind de circa 125 milioane lei. Tot luna trecută, compania de inginerie şi tehnologie Simtel Team s-a transferat din Piaţa AeRO în Piaţa Principală a BVB, evaluarea emitentului fiind de 420 milioane lei, la finele lui august.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb