Indicii BVB nu au avut forţa să se cupleze la creşterea pieţelor internaţionale

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 octombrie

Indicii BVB nu au avut forţa să se cupleze la creşterea pieţelor internaţionale

English Version

Scădere de aproape 3% pentru BET, care se confruntă cea mai severă corecţie din ultimii doi ani

Titlurile Antibiotice şi Premier Energy au intrat în BET, în locul acţiunilor Conpet şi Bursa de Valori Bucureşti

Acţionarii FP au respins solicitarea Finanţelor privind conservarea patrimoniului fondului şi interzicerea răscumpărărilor de titluri proprii

Corecţia indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) începută în luna august a continuat în septembrie, în constrast cu evoluţia principalilor indici ai pieţelor occidentale, ceea ce sugerează absenţa vectorilor interni de creştere pentru bursa noastră.

Indicele BET, ce reflectă evoluţia celor mai lichide douăzeci de titluri de la BVB, a avut o scădere de 2,93%, în septembrie, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 2,85%, într-o lună care, istoric, a fost lipsită de evenimente concludente pentru piaţa locală. În ansamblu, inidicii se confruntă cu cea mai severă corecţie din ultimii doi ani, dar chiar şi aşa evoluţia de la începutul anului până la finele lunii trecute rămâne remarcabilă, respectiv plus 14,6% pentru BET şi plus 21,6% în cazul indicelui BET-TRN, ce reflectă atât evoluţia preţurilor celor mai lichide acţiuni de la bursa noastră cât şi reinvestirea dividendelor nete.

Fed a tăiat dobânda-cheie cu 0,5%; traderii dau ca aproape sigură o nouă reducere în noiembrie

Rezerva Federală a Statelor Unite a tăiat dobânda-cheie cu 50 de puncte de bază (0,5%) în septembrie, prima reducere a ratei din 2020 încoace, ceea ce arată că banca centrală americană a devenit mai relaxată în ceea ce priveşte inflaţia şi se concentrează mai mult pe susţinerea economiei, pentru a evita o recesiune. Teoretic, reducerea dobânzilor este benefică pentru acţiuni, printre motive fiind scăderea costurilor împrumuturilor companiilor şi evaluări mai ridicate. În plus, traderii se aşteaptă ca Fed să continue relaxarea monetară, dând ca aproape sigură o nouă reducere a dobânzilor cu 25 puncte de bază în noiembrie, conform CME FedWatch Tool.

În acest context, indicele S&P 500 a urcat luna trecută cu 2%, atingând un nou maxim istoric, în vreme ce Dow Jones s-a apreciat cu 1,85%. Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoştere s-a apreciat cu 2,68%.

De partea noastră a Atlanticului, unde Banca Centrală Europeană a tăiat dobânda cu 25 puncte de bază pentru a doua oară în acest an, indicele pan-european Stoxx 600 a avut o scădere uşoară de 0,4%, în vreme ce la Frankfurt indicele DAX40 s-a apreciat cu 2,2%, luna trecută.

Consiliul Fiscal estimează că ţara noastră va avea un deficit bugetar de 8% din PIB, în acest an

La Bursa de Valori Bucureşti, indicii nu au avut forţa să se cupleze la creşterea pieţelor internaţionale, ceea ce sugerează că motivele sunt interne. Rezultatele financiare ale companiilor aferente primei jumătăţi a anului au fost mixte şi în general în ton cu aşteptările pieţei, dar aprecierea puternică a preţurilor acţiunilor din ultimele douăsprezece luni a crescut evaluările, ceea ce este posibil să le fi făcut mai puţin atractive pentru investitori. De asemenea, absenţa informaţiilor care să dea o imagine despre dividendele pe care ar putea să le ofere companiile, ce va începe să se contureze odată cu anunţarea rezultatelor aferente primelor nouă luni ale anului, face ca investitorii să stea, probabil, în expectativă.

Nu în ultimul rând, ţara noastră are un dezechilibru bugetar masiv, cu un deficit de 4,6% din PIB în primele opt luni, cu aproape 2% peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, iar Consiliul Fiscal estimează un deficit de 8% la finalul anului. În plus, urmează două rânduri de alegeri, ce pot aduce schimbări economice şi fiscale, astfel încât este posibil ca investitorii instituţionali străini să îşi reevalueze perspectivele faţă de România.

Scăderi pentru acţiunile companiilor energetice şi de utilităţi; cotaţia Transelectrica s-a depreciat cu 22,5%

Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utiliăţi, a avut un declin de 3%, în septembrie, majoritatea acţiunilor ce intră în componenţa sa fiind în scădere.

Într-o lună în care cotaţia petrolului Brent, relevant pentru piaţa europeană, s-a depeciat cu aproape 7%, preţul acţiunilor OMV Petrom a scăzut cu 3,44%. Titlurile Romgaz, partenerul OMV Petrom în proiectul Neptun Deep, au coborât cu 3,47%, în septembrie, perioadă în care preţul gazelor naturale a scăzut uşor, conform datelor hub-ului olandez TTF. Producătorul de gaze cu sediul în Mediaş vrea să emită obligaţiuni în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, în mai multe tranşe, emisiunea inaugurală fiind în valoare de 500 milioane euro.

Indicii BVB nu au avut forţa să se cupleze la creşterea pieţelor internaţionale

Acţiunile Hidroelectrica s-au apreciat cu 1,96%, luna trecută, în vreme ce titlurile Nuclearelectrica au scăzut cu 5,06%, operatorul centralei de la Cernavodă raportând o scădere de aproape 50% a profitului în trimestrul al doilea, din cauza preţului mai mic al energiei electrice.

Titlurile Transelectrica s-au depreciat cu 22,48%, luna trecută, având şedinţe cu volume relativ ridicate, ceea ce sugerează vânzări din partea unor instituţionali, dar cu toată scăderea masivă recentă, titlurile transportatorului de energie sunt încă în teritoriul pozitiv de la începutul anului. Începând din septembrie, tariful reglementat aferent serviciilor de sistem a scăzut cu 11%, conform unui anunţ al companiei.

Acţiunile Transgaz s-au depreciat cu 4,37%, luna trecută, în vreme ce titlurile Electrica au avut un declin de 6,68%. Furnizorul şi distribuitorul de energie electrică vrea să emită obligaţiuni verzi în valoare de până la 500 milioane de euro.

Declin pentru titlurile instituţiilor de credit

Principalele acţiuni bancare au avut scăderi luna trecută, de 3,83% pentru Banca Transilvania şi 2,33% în cazul BRD-Groupe Societe Generale, fără ştiri punctuale care să influenţeze în mod evident preţurile. La finele lunii, instituţia de credit din Cluj a anunţat că a vândut obligaţiuni în valoare de 700 milioane de euro, în contextul unei cereri din partea investitorilor de peste 2,5 miliarde de euro, fondurile atrase urmând să fie folosite pentru finanţarea unor proiecte sustenabile.

Tot la capitolul scăderi din BET se remarcă declinul de 14,22% a titlurilor dezvoltatorului imobiliar One United Properties, al cărui profit trimestrial a coborât cu 47%. Compania a realizat o majorare de capital prin care a atras 340 milioane lei de la acţionari. Titlurile transportatorului fluviual Transport Trade Services s-au depreciat cu 9,61%, în condiţiile în care compania a raportat o diminuare masivă a profitabilităţii, în trimestrul al doilea, ca urmare a scăderii cererii.

Creşteri pentru noile intrate în BET

Acţiunile companiilor Antibiotice şi Premier Energy au fost incluse în indicele BET, luna trecută, fapt ce a contribuit la evoluţia celor două titluri, mai ales că, prin producătorului de medicamente din Iaşi, investitorii pot lua expunere pe un sector nou din indice, cel farmaceutic. Luna trecută titlurile Antibiotice au crescut cu 12,59%, în vreme ce acţiunile companiei de infrastructură energetică au crescut cu 2,94%.

Acţiunile Digi Communications şi MedLife au avut de asemenea creşteri, luna trecută, cele două companii fiind printre cele care pot beneficia de scăderea costurilor de finanţare se întrevede pe termen scurt şi mediu. Prestatorul de servicii medicale a cumpărat 80% din Grupul Euromedica Baia Mare, ceea ce arată că îşi continuă politica de creştere prin achiziţii, în vreme ce operatorul de telecomunicaţii a răscumpărat în avans o emisiune de obligaţiuni în valoare de 450 milioane euro.

Discount-uri de tranzacţionare situate între 69% pentru Infinity Capital Investments şi Lion Capital, respectiv 48% în cazul Longshield Investment

Indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut un avans de 1,54%, fiind singurul coş de acţiuni de la BVB ce s-a apreciat, luna trecută, datorită evoluţiilor titlurilor SIF.

La finele lunii, acţionarii FP au prelungit mandatul de administrator al Franklin Templeton cu încă un an, respectiv până în martie 2026 şi au respins solicitarea privind conservarea patrimoniului actual al fondului şi interzicerea răscumpărărilor de acţiuni proprii, venită din partea Ministerului Finanţelor. De asemenea, au ales-o pe Ileana-Lăcrămioara Isărescu, fiica guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în Comitetul Reprezentanţilor FP pentru un mandat de trei ani, în vreme ce al doilea loc disponibil în board a rămas vacant, deoarece niciunul dintre candidaţi nu a îndeplinit numărul necesar de voturi.

Tot luna trecută, fondul a realizat o ofertă publică de răscumpărare de acţiuni proprii, ce a fost suprasubscrisă de aproape şase ori, în condiţiile în care a fost derulată la un preţ cu circa 70% peste cotaţia din piaţă. FP şi-a răscumpărat 269 milioane de acţiuni proprii (atât titluri tranzacţionate la BVB cât şi GDR-uri la Londra), echivalentul a 7,5% din capitalul social.

La fostele SIF-uri, Nicu Buică a solicitat încetarea mandatului său de Director General al SAI Muntenia Invest, societatea ce administrează Longshield Investment Group (fosta SIF Muntenia), în vreme ce Radu-Răzvan Străuţ şi-a dat demisia din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie şi implicit din funcţia de Vicepreşedinte al Lion Capital (fosta SIF Banat-Crişana). Lion Capital deţine SAI Muntenia Invest, astfel încât controlează Longshield Investment Group. În locul lui Radu Străuţ a fost numit provizoriu Rachid El Lakis care este de peste cinci ani şeful Departamentului de Investiţii la Lion, conform Linkedln.

La finalul lunii, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 69% pentru Infinity Capital Investments şi Lion Capital, respectiv 48% în cazul Longshield Investment Group (fosta SIF Muntenia). Pentru FP, discountul era de 44%, peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.

Acţionarii CCP.RO au aprobat Planul de Afaceri actualizat al Contrapărţii Centrale şi majorarea de capital al societăţii cu cinci milioane de euro

Acţionarii CCP.RO Bucharest au aprobat Planul de Afaceri actualizat al Contrapărţii Centrale, majorarea de capital al societăţii cu cinci milioane de euro, contractul de licenţă cu Euronext Clearing şi contractul cu noul furnizor de servicii tehnologice, la începutul lunii trecute. Din cele cinci milioane, trei milioane de euro reprezintă aportul BVB.

Noul termen până la care CCP.RO trebuie să depună dosarul complet spre autorizare la ASF este 8 decembrie. Potrivit Planului de Afaceri actualizat, capitalul vărsat de acţionarii CCP.RO până în prezent este de 19,7 milioane de euro, astfel încât, luând în calcul aportul suplimentar de cinci milioane de euro, se ajunge la 24,7 milioane euro. Adrian Tănase, preşedintele CCP.RO a estimat că entitatea menită să funcţioneze în calitate de contraparte centrală în ţara noastră va fi operaţională în a doua parte a anului viitor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb